Articol de Cristian Geambașu - Publicat miercuri, 23 octombrie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 23 octombrie 2013 00:54
Steaua a cîştigat primul punct în grupele Champions League. Cu alergătură multă şi golul unui brazilian care nu este de meserie golgeter
Ştim ce înseamnă o echipă italiană, o echipă englezească, una germană. Chiar şi una franţuzească. Ştim cu se se mănîncă, dar mai ales ce mănîncă. Ce fotbal preferă. Ştim puţine despre elveţieni, fiindcă ne-am mulţumit cu clişee. Ceasuri precise, ciocolată delicioasă, bănci sigure, gardă papală seculară. Dar o echipă elveţiană şi cu elveţieni în componenţă cum arată? Mai ales una antrenată de Murat Yakin, elveţian cu sînge de turc? Arată ca o echipă modernă. O formaţie care paseză bine şi repede. Dintr-o atingere, maximum două. Disciplinată tactic. Cu fundaşi atenţi şi solizi, dar suficient de rigizi. O pîine de mîncat pentru o echipă care ştie, poate şi vrea să atace.
Click aici pentru VIDEO şi FOTO!
Altceva decît cu Schalke şi Chelsea
Dar Steaua? Steaua ştim cum arată. Sau ştiam. Reghecampf încearcă să surprindă din start. Adversarul, poate şi pe noi, cei din tribună. Stanciu începe curajos cu o accelerarre pe banda dreaptă urmată de o centrare în inima apărării lui Basel. Mingea ajunge la Latovlevici care şutează pe lîngă. Este primul minut şi roş-albaştrii încearcă să joace altceva decît au făcut-o pînă acum în Ligă. Să fie mai curajoşi, mai aplicaţi pe meseria numită fotbal.
Alături de Stanciu, marele (singurul cîştig real al echipei), apare Tănase. Şi Bourceanu cu Pintilii. Ei vor duce greul meciului împotriva unei trupe care a dat lovitura pe Stamford Bridge. Adi Popa nu a ieşit din pasa proastă, Georgievski are noroc că nu joacă Schurrle, Piovaccari ştie abecedarul jocului, însă este netalentat. În plus, Szukala şi Gardoş nu funcţionează la Szukala cu Chiricheş.
Culoar pentru Streller
Aşa apare prima ocazie a celor din Basel (11), cînd Streller pleacă pe un culoar format de ezitarea celor doi fundaşi centrali stelişti. Şutul nu este la nivelul acţiunii, iar Tătăruşanu prinde fără emoţii. Steaua este prinsă în cleşte, pentru că urmează lovitura de cap a lui Ivanov (12), scoasă cu un reflex şi tot cu capul de Georgievski.
Nu se termină, Frei (12) îl pune şi el la treabă pe portarul campioanei noastre, tot cu un "cap", de data asta la nivelul gazonului. Salah împreună cu Frei dirjează atacurile helvete bazîndu-se copios pe aportul închizătorului Serey Die.
Steaua mai zvîcneşte la şutul lui Stanciu (18) şi al lui Adi Popa (26), dar tot elveţienii sînt aproape să înscrie, atunci cînd Safari (30) scăpat singur cu Tătăruşanu în flancul stîng al careului trimite în plasa laterală.
Să rîdem cu Lato!
Repriza secundă începe prost din cauza golului înscris repede de Diaz (48), cu un şut frumos, pe contre pied, ca la tenis: 0-1! Fusese greşeala imensă a lui Latovlevici, de care a profitat Streller, cel care a şi pasat decisiv.
Imediat după pauză, Reghe făcuse şi primele schimbări. Au ieşit Piovaccari şi Stanciu, au intrat Kapetanos şi Tatu. După golul lui Diaz, îşi intră cu adevărat în rol Latovlevici. El este comicul de servicu cu Basel, după Georgievski la întîlnirea cu Chelsea. Mingea bărbierită în minutul 58 este de tot hazul. Mai ceva decît glumele lui de la conferinţa de presă!
Yakin în costum la lucru, Reghe la trei ace
Dincolo de umorul involuntar al intervenţiilor lui Latovlevici, exista impresia că şi Basel a fost o echipă evident mai puternică decît Steaua. 4-2-3-1 al lor a funcţionat mai bine decît 4-2-3-1 al nostru, fiindcă băieţii pregătiţi de Murat Yakin duc războaie doar pe teren.
Pe fundalul unui joc lipsit de consistenţă, Steaua a reuşit totuşi să mai ducă mingi în faţă. Kapetanos este pe punctul să fructifice în minutul 70, dar trimite peste poarta lui Sommer. Suporterii, puţini şi apatici, îşi pierd răbdarea şi fluieră, elveţienii trag discret de timp cu aerul că au treburi mai importante la sfîrşitul săptămînii şi săptămîna viitoare.
Steaua termină partida în atac, mînată mai mult de obidă, decît de orgoliu. Aşa se înscrie golul egalizator, insistenţa lui Adi Popa care îi pasează lui Tatu (88) fiind premiată de golul brazilianului. Un 1-1 care premiază insistenţa şi ideea că un meci trebuie jucat pînă la capăt.
6-6 a fost raportul ocaziilor mari în partida de aseară
Cifrele meciului
Steaua Parametru Basel
47% Posesie 53%
14 Şuturi la poartă 13
7 Şuturi pe poartă 8
116,9 Kilometri alergaţi 118,8
291 Pase 373
6 Cornere 7
6 Ocazii 6
Topul kilometrilor alergaţi
1. Diaz 13 km
2. Bourceanu 12,2 km
3. Stocker 12,09 km
4. Ad. Popa 11,7 km
"Am făcut un meci bun, dar am făcut o greşeală şi am luat un gol senzaţional. E foarte bine că am luat un punct care ne menţine în luptă pentru primăvara Europa League. Mergem la Basel să cîştigăm"
Pantelis Kapetanos, atacant Steaua
"Ce să comentez acum despre barajul Grecia - România?! Concluzia mea e una singură: ambele ţări s-au bucurat enorm după tragerea la sorţi, acum să vedem ce va fi"
Pantelis Kapetanos, atacant Steaua
DIALOGUL SERII LA DOLCE SPORT
Dan Lăzărescu: "Steaua poate să bată la Basel. Aşa cum Basel a putut să bată la Chelsea, de ce nu poate şi Steaua să bată la Basel?!"
Panduru: "Aşa, toţi care luptă cu Kliciko îşi fac speranţe că poate îi prind la un moment dat un pumn şi îl fac KO, dar nu a reuşit nimeni. Aşa şi cu Steaua la Basel, are speranţă, dar..."
Gazonul a cedat după numai 4 meciuri!
Schimbată pentru a cincea oară în ultimii ani, iarba de pe cel mai mare stadion al ţării dă semne de "oboseală". Montat ultima dată la începutul lunii septembrie pentru meciurile echipei naţionale cu Ungaria şi Turcia, gazonul de pe Arena Naţională a început să cedeze, după doar patru meciuri disputate pe el! În mai multe zone, iarba a început să se usuce, apărînd din ce în ce mai multe zone de pămînt, cele mai afectate locuri fiind cele din faţa celor porţi, în preajma careului de 16 metri. Pînă acum, Primăria Capitalei nu a dat în administrare stadionul, din cauza consilierilor municipali care nu vor să voteze acest amendament.
Săptămîna antirasism
Etapa a treia din Champions League a evidenţiat şi lupta împotriva discriminării pe toate stadioanele din Europa, cu ocazia săptămînii FARE. "No to racism" a reprezentat obiectivul UEFA la partida de aseară, scopul fiind acela de a face cunoscut publicului din România mesajul împotriva rasismului. UEFA a modificat regulamentele recent, punînd foarte mult accent pe suspendările drastice ale jucătorilor sau ale formaţiilor implicate în activităţi cu caracter rasist. Înaintea partidei, pe cubul Arenei Naţionale a fost difuzat un videoclip în 28 de limbi, iar cei doi căpitani au purtat banderole cu însemnul "No to racism".
Lojă pentru glorii
Helmuth Duckadam a anunţat ieri că a decis împreună cu conducerea din Ghencea ca la toate meciurile de acasă gloriile clubului să aibă un sector special rezervat. "Am vorbit cu Valeriu Argăseala şi începînd de la următoarea partidă vom invita cît mai mulţi fotbalişti care au scris istorie pentru Steaua. Aceştia vor avea un sector special amenajat. E un gest pe care-l facem poate destul de tîrziu, dar mai bine mai tîrziu decît niciodată", a precizat preşedintele de imagine al clubului.
A încurcat vestiarul
Neinclus în lot de către Reghecampf, Paul Pîrvulescu a ajuns cu echipa la stadion, dar în loc să intre în vestiarul echipei, ca mai apoi să-şi ocupe locul în tribună, a nimerit în mijlocul ziariştilor din sala de presă. A fost reperat rapid de bodyguarzii clubului, care l-au ajutat să ajungă în tribună, acolo unde îl aştepta soţia sa, Ana.
Tatu, huiduit de la intrare
După ce Basel a deschis scorul, Reghecampf a decis să facă şi a doua înlocuire. L-a chemat de la încălzire pe Tatu, moment în care spectatorii au început să huiduie. Contestările au continuat şi în timp ce Stanciu ieşea pentru a-i face loc brazilianului. Bourceanu a sesizat iritarea "tribunei" şi le-a făcut semn spectatorilor să aplaude, însă fanii l-au huiduit şi mai apăsat pe Tatu. Sud-americanul adus de Mihai Stoica la Steaua a fost contestat pînă la final la orice atingere de balon.
Juniorii umiliţi la stadion
Cu o jumătate de oră înainte de startul partidei, o parte dintre juniorii Stelei din echipa Under 19, care remizase cu Basel, scor 1-1, a ajuns la Arena Naţională. Singurul care avea însă bilet de intrare în zona VIP era antrenorul Ion Toma. Fotbaliştilor nu li s-a permis accesul, iar după vreo 10 minute a apărut Valeriu Argăseală. Juniorii n-au fost lăsaţi să intre în zona VIP, ci au fost împrăştiaţi fie la masa presei, fie la inelul 3 de la tribuna I. În urmă cu o lună, MM Stoica acuzase conducerea FRF: "E inadmisibil ca antrenorul Stelea să stea la costum la VIP, iar jucătorii să fie împrăştiaţi în tot stadionul."
Halep a susţinut Steaua
Trupa lui Reghecampf a avut parte aseară de o susţinere de lux, din partea celui mai în vogă sportiv român. E vorba despre Simona Halep, tenismenă care în 2013 a cîştigat nu mai puţin de 5 turnee WTA. Halep, care e stelistă înfocată, a stat în zona VIP a stadionului şi a trăit meciul la intensitate maximă, manifestîndu-se la fiecare ocazie a roş-albaştrilor.