Articol de Eduard Apostol - Publicat duminica, 20 august 2017 09:00
Florin Pârvu, 42 de ani, continuă ca antrenor la echipa Under 21 a celor de la Henan Jianye, ajungând și selecționer al provinciei. Ploieșteanul povestește cum îi merge în Țara Marelui Zid.
A ajuns să fie singurul român din prima ligă chineză. Care rămâne în continuare un El Dorado al fotbalului mondial, chiar dacă s-au stopat transferurile SF de zeci și de sute de milioane de euro. Florin Pârvu (42 de ani) continuă ca antrenor al echipei Under 21 a celor de la Henan Jianye. Este în fața celei de-a treia prelungiri contractuale, iar rezultatele din sectorul juvenil, unde a câștigat și trofee, l-au adus în postura de selecționer al provinciei Henan! Ploieșteanul are licența Pro - a plătit din propriul buzunar 6.000 de euro ca să o ia -, dar consideră că banii au fost investiți cu cap, chiar dacă în România n-a făcut nimic cu ea. La "județ", de unde a pornit, aducea mâncare de acasă pentru jucători și le dădea bani ca să aibă de autobuz. "Dacă nu aveam licența, n-aș fi putut fi angajat în China. Eu am jucat în două rânduri la Henan, dar cei de aici nu caută decât oameni capabili de la care pot acumula ceva nou ca să crească", a povestit Pârvu. A lucrat ca "principal" la Chimia Brazi și la Conpet Ploiești și ca secund la Otopeni, la Severin, la Petrolul și la Rapid, înainte să ajungă în China la finele lui 2015.
-Domnule Pârvu, cum este viața în China, la Zhengzhou?
-Adaptarea a fost ușoară. Am jucat în China în două perioade, 1996/1997 și 2004. Sunt în aceeași provincie, în același oraș, mi-e simplu. Sunt la al treilea contract, iar asta s-ar traduce simplu: mi-am făcut treaba bine, acesta este cel mai bun feed back pentru eficiența mea alături de echipă, altfel puteam fi eu campion în trecut cu Real Madrid și cu Barcelona că nu mă mai țineau!
-N-ați întâmpinat nicio problemă acolo?
-Ce probleme să am?! Am mulți foști colegi care activează la club, mi-e ușor să lucrez cu ei. Nu are cine să aibă pică pe mine, dacă la asta te referi. La mine la club nu există ranchiună, nu știu la alții cum e. Eu sunt muncitor, îmi văd de treaba mea. Învățăm unul de la celălalt, ne-am obișnuit, chiar lucrăm împreună.
-Cum ați ajuns selecționer al provinciei Henan?
-Din iarnă, mi s-a făcut această propunere de a ajuta. Henan are o populație de aproape o sută de milioane de locuitori și o dată la 3 ani se ține o competiție foarte importantă cu toate provinciile din China. Și ne-am calificat pentru turneul final, primele 10 echipe, iar pe 5 septembrie avem campionatul la Guangzhou.
"Mă descurc în chineză fără translator"
-Chineza ați deprins-o?
-Înțeleg foarte mult din ce vorbesc ei. Mă descurc în oraș fără translator. Cu scrisul mi-e aproape imposibil. Dacă văd reclame sau chestiile legate de fotbal recunosc cuvinte, expresii. Mă mai folosesc de limba engleză, de mâini, dar mă ajut de chineză cel mai mult când vreau să transmit o idee, cu o anumită tonalitate.
-Se mănâncă pisici sau câini?
-Mentalitatea asta trebuie schimbată, pe bune! China e la un alt nivel ca națiune, în topul celor mai mari și mai dezvoltate țări de pe glob. Nici nu visăm noi, românii, să ajungem la acest nivel. Tocmai au inaugurat un tren de mare viteză între orașe, 450 km/h, iar noi stăm cu trenuri care merg precum căruța, vara, când e cald. China e cu autostrăzi supraetajate în orașe, cu investiții masive în orice domeniu, nu doar în sport, astfel că de ce ar crede cineva că se mânâncă pisici sau câini?! Or fi în anumite sate sau mai știu eu ce regiuni asemenea "delicatese", dar eu n-am văzut pe unde am fost.
"Chinezii nu i-au dat timp lui Budescu"
-De ce credeți că n-au reușit să se impună acolo Dan Petrescu sau Constantin Budescu, care în România au un mare succes?
-Eu cred că Dan Petrescu a reușit, dar el a vrut să plece din China. A câștigat Cupa, a participat în Cupa Asiei, nu trebuie interpretat deloc ca un eșec! Bude? N-am vorbit cu el, îmi pare rău, că e ploieștean de-ai mei. Mi-ar fi plăcut să-l sfătuiesc. Chinezii aduc străini ca să facă diferența, iar dacă nu reușești rapid gata, pa!, aduc pe un altul. Nu-ți lasă prea mult timp la dispoziție. Bude a avut ghinionul unei accidentări. Ți se dă o șansă, dacă o prinzi, bine, dacă nu, aduc pe altcineva în loc. Văd că, acum, echipa lui, Dalian Yifang, e pe locul 1 în liga secundă, e principala candidată la promovare.
-Vă gândiți să reveniți în România, în Europa?
-N-am dat curs vreunei propuneri din Europa până acum, dar, sincer, o să dau în viitorul apropiat. Nu pot să-mi iau familia în Asia. Soția lucrează în România, fata e la școală, clasa a IX-a, mi-e foarte greu departe de ele. Nu pot să le iau în China să le chinui. Eu am făcut mai întâi contract cu Henan pe 10 luni, apoi pe 6 luni, iar acum mi s-a propus pe alte 10. După, nu știu ce va mai fi! Sunt respectat și apreciat acolo, lucrez zi de zi, îmi pun în practică ideile și am rezultate. Altfel, nu te ține nimeni, oricum te-ar chema. Dacă nu vii cu ceva nou, să le demonstrezi că merită să te țină pe tine și nu pe un altul chinez cu un salariu mai mic, ești pa!
"E muncă de Sisif să urci în prima ligă"
-Vă gândiți și la a ajunge antrenor în prima ligă chineză?
-E greu să urci acolo, muncă de Sisif. Chinezii caută supernume, branduri în fotbalul mondial. Acolo sunt Scolari, Villas Boas, Cannavaro, Pellegrini și mulți alții. Poate în liga a doua, dar și acolo au fost sau sunt Sven Goran Eriksson sau Ciro Ferrara. Ei caută numele celebre, cu impact. Eu mă pot impune doar prin muncă.
-În România ce v-ar aștepta?
-În România, nu știu ce, cum, unde. Am mai fost și am adus la echipă ciorbă de acasă! Chiar dacă la nivelul ligilor inferioare. Dar păcat că nu ai speranțe pentru viitor.
-Ați menținut legătura cu fotbalul românesc?
-Da, am o antenă și urmăresc, dacă nu în direct, atunci rezumatele. Îmi place mult Dinamo, l-am observat de mai mult timp pe Costache. Nu există acum o favorită, dar mi-ar plăcea să câștige Dinamo campionatul. Chiar emite pretenții. Să-i ai pe Contra și pe Mutu în conducere și lotul omogen, e ceva! Atitudinea formației e bună. Mai sunt pretendente CFR Cluj și Steaua, care au bani și fotbaliști cu experiență. Cele trei se vor bate la titlu.
"Chinezii dărâmă peste noapte o clădire gen ASE-ul din București și toarnă un bloc monolit, contratimp, de 40-50 de etaje. Nici nu vezi cerul de atâția zgârie-nori! Dar când ajung în Europa sunt fascinați și-și fac poze cu case din secolul XIX sau XX"
"Cred că echipele de top 5 din China pot câștiga oricând campionatul în România. Multe au condiții top class, de nivelul formațiilor din Europa. Jucătorii chinezi nu fac pasul către Europa fiindcă sunt foarte bine plătiți acolo"
"Traficul chiar e imposibil în orașele de acolo. Eu stau în Zhengzhou, oraș de 10 milioane de locuitori. Dar sunt și autostrăzi, și căi de acces supraetajate. Gândește-te că la noi, acolo, sunt 5 milioane de mașini și ceva mai multe biciclete. Dar e o organizare peste București, din ce văd"
"Noi la Henan n-avem salarii care depășesc un milion de euro, cel puțin așa cred, fiindcă n-am date. Dar oricum sunt jucători foarte bine plătiți, nu știu dacă și-ar permite cineva din România să le achite remunerațiile"
"Țin pumnii Petrolului să reajungă în liga de elită. Suporterii au ținut vie flacăra clubului. Sper să fie oameni serioși la Ploiești, cu gânduri bune, fiindcă pașii de acum sunt făcuți corect"
"Distanțele și depărtarea de familie mă omoară acolo. În rest, totul este bine, chinezii sunt prietenoși, mulțumiți de ceea ce fac, sunt un pic unul de-ai lor" Florin Pârvu
Top 3 salarii anuale în China
5fotbaliști din China sunt în topul celor mai bine plătiți fotbaliști ai planetei, Tevez, Oscar, Hulk, Pelle și Lavezzi
15 oreface cu avionul Pârvu până la Zhengzhou, via Amsterdam, via Beijing
7.700 kmsunt între Ploieștiul natal și Zhengzhou
40 de milioane €a plătit zilele trecute Barcelona să-l ia pe Paulinho de la Guangzhou Evergrande
Fotbalul din China în prezent:
- Guangzhou Evergrande, campioana ultimei ediții, este liderul clasamentului după 19 etape. Este antrenată de Luis Felipe Scolari.
- Alți antrenori din prima divizie, care se luptă pentru supremație: Andre Villas Boas (Shanghai SIPG), Fabio Cannavaro (Tianjin Quanjian), Felix Magath (Shandong Luneng), Roger Schmidt (Beijing Guoan), Dragan Stojkovici (Guangzhou R&F), Manuel Pellegrini (Hebei) și Gustavo Poyet (Shenhua). Fabio Capello a preluat-o acum două luni pe Jiangsu, unde a fost și Dan Petrescu, este de-abia pe locul 13.
- Antrenori români în prima ligă au fost Cosmin Contra (Guangzhou R&F) și Dan Petrescu (Jiangsu).
- Golgeterul la zi al campionatului este israelianul Eran Zahavi (Guangzhou). În top 10 se mai regăsesc dintre superstaruri Pato, Soriano, Hulk și Lavezzi.
- Alte staruri în prima ligă: Tevez, Graziano Pelle, Jackson Martinez, Ramires, Alex Teixeira, Witsel, Guarin, Martins, Yilmaz.
- Henan Jianye (locul 12) este antrenată acum de bulgarul Iasen Petrov, de două luni, este pe locul 12 în prezent și are 5 străini: camerunezul Bassogog, cehul Dockal, portughezul Ricardo, egipteanul Ahmed și Almeida Gomes din Guineea Bissau.
Salarii întârziate în El Dorado
În mijlocul acestei veri, mai multe cluburi din primele două ligi au fost acuzate că nu-și plătesc jucătorii! Iar subiectul a ajuns și pe masa Confederației de Fotbal din Asia, iar formațiile riscă să nu mai participe în competițiile sezonului următor dacă nu fac dovada plății până la finele lunii august. N-au scăpat nici marile grupări ale țării, din Guangzhou și din Shanghai, care au supervedete de zeci de milioane de euro.
S-au "luat" după români
Guvernul chinez s-a implicat în cheltuielile cluburilor, ale căror investiții financiare în fotbaliștii cu nume o luaseră razna. Redresarea a avut drept țel combatarea bonusurilor la semnătură și a agenților fotbaliștilor. Și s-a decis investirea a 40 de procente din suma unui transfer într-un fond de dezvoltare a centrelor de juniori. "Dacă achiziționezi un fotbalist de 40 de milioane de euro, atunci dai 16 milioane de euro pentru juniori", a explicat Pârvu. Bonus: s-a decis obligativitatea folosirii unui jucător eligibil Under 23, așa cum la noi, de exemplu, există "legea Under 21".
Învață de la Chelsea și Dortmund
Chinezii fac schimb de experiență cu grupările importante din Europa. Își trimit oamenii cu formațiile de juniori câte o lună în două țări din Occident ca să "fure" meserie. "De obicei, merg primele două echipe de juniori ale clubului. Henan a intrat în acest program de 3 ani. A început prin a merge la Chelsea, iar eu am fost la Dortmund și la Tottenham. Am stat câte două săptămâni. Învățăm permanent. Stăm, asimilăm tot, de la medicație, refacere la metode de antrenament. Acum, eu am venit în țară ca să-mi rezolv ceva probleme personale, dar juniorii sunt în Germania și în Olanda", a povestit prahoveanul.