INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  GALATASARAY

Primul antrenor al lui Olimpiu Moruțan: „Are momente când seamănă cu Messi” » De ce a vrut jucătorul lui Galatasaray să renunțe

FOTO: Imago
FOTO: Imago

Articol de - Publicat miercuri, 03 noiembrie 2021 08:42 / Actualizat miercuri, 03 noiembrie 2021 10:00

Septimiu Ormenișan, primul antrenor al lui Olimpiu Moruțan (22 de ani), crede că fostul său elev va ajunge departe: „La Galatasaray va crește și va ajunge la un club mai mare. Are tot ce-i trebuie. Îl sfătuiesc și acum să tragă mai des la poartă, aici trebuie să mai lucreze"

De aproape 30 de ani, profesorul Septimiu Ormenișan (52 ani) șlefuiește tinere talente pentru U Cluj și nu numai. A început prin '92, când încă era student la IEFS, și de atunci a rămas acolo, la bază. 

Îi place să descopere și să dea aripi celor mici. E conferențiar la Universitatea "Babeș Bolyai" din Cluj, la catedra de fotbal, unde predă dimineața. Iar după-amiaza antrenează la o grupă U10, la Școala de fotbal U Evolution, fondată de trei căpitani de la U Cluj, Octavian Abrudan, Gabriel Giurgiu și Dorin Goga.

Transferul la Galatasaray i-a prins foarte bine lui Moruțan"

A fost primul antrenor al lui Olimpiu Moruțan, pe care l-a crescut de la 9 la 14 ani, la U Cluj, într-o grupă din care au mai făcut parte și alți doi jucători care au ajuns inclusiv la loturile naționale, Marco Dulca și Andrei Chindriș.

Pe Olimpiu îl urmărește cu atenție și acum și e mândru de realizările fostului său elev: „Am văzut ultimul lui gol, cu Gaziantep. Senzațional! Execuție a la Messi! Poate e cam mare comparația, dar are momente când aduce, în joc, în dribling, cu starul argentinian. I-a prins foarte bine transferul la Galatasaray

E încă tânăr, a ajuns la un club mare, are un antrenor cu experiență, colegi care au trecut prin fotbalul mare, e un mediu perfect să crească, să se dezvolte. Avea nevoie de acest gol, după înfrângerea cu Beșiktaș, când atmosfera era încărcată la echipă. Comunicăm destul de des, mai ales prin mesaje. A rămas un copil deosebit".

Tehnicianul e convins că „dacă va fi ferit de accidentări și va avea continuitate, Olimpiu va ajunge mult mai sus. Are pasă finală, dribling, e creator, și-a îmbunătățit mult și aspectul fizic. Are toate calitățile să ajungă un fotbalist exponențial, inclusiv la echipa națională. Eu îl văd ca pe unul dintre cei mai importanți jucători din noua generație, alături de Ianis Hagi. 

Doar să i se dea încredere și la națională, să fie susținut. El a trecut prin momente grele la FCSB, apoi atunci, la lotul U19, când și-a scos tricoul. Dar e un tip tare, are capacitatea să treacă peste astfel de momente. Toate acestea l-au întărit. Eu sunt convins că va exploda și la nivel de club, și la națională".

„Moruțan era copil cuminte, liniștit, timid, dar un drac pe teren"

Ormenișan își amintește cu nostalgie: „Moruțan era briliantul meu. Un copil cuminte și timid în afara terenului, dar un drac pe gazon. Îi plăcea la nebunie mingea, să dribleze, să inventeze. Iar eu l-am încurajat mereu. Asta trebuie să facem noi, antrenorii de la copii. Am spus mereu că va ajunge la o echipă mare, în Vest. Unii făceau mișto de mine, «Unde în Vest mă, la Timișoara?!». OK, deocamdată este la o echipă mare din Est, la turci, dar va ajunge și dincolo. Eu nu am nicio îndoială".

„A vrut să renunțe din cauza unui demolator de talente"

Antrenorul rămâne fidel principiilor sale: "„Antrenorii de la copii trebuie să le dea încredere, să le cultive personalitatea, inventivitatea. Eu așa am văzut mereu. Acum, toți antrenorii, chiar și la aceste vârste fragede, caută rezultatul, cupele, palmaresul. Cum să faci antrenamente tactice cu copii de 7-8 ani?! Îmi amintesc că, pe la 16-17 ani, Olimpiu chiar se gândea să se lase. 

Avea un antrenor care era mereu cu gura pe el, să nu mai dribleze, să dea drumul la minge. Era supărat, abătut. Păi cum, când avem așa de puțini jucători care driblează, care sunt capabili să creeze faze, să facă spectacol?! Eu le zic acestor antrenori «demolatori de talente». Noi trebuie să producem fotbaliști de rasă, nu rezultate. Chiar și când driblează, dar nu le iese acțiunea, trebuie să-i încurajăm, să-i îmbărbătăm. Normal că nu driblezi oriunde, dar asta se educă, cu vorba bună, cu explicații, nu cu barda".

3 goluriare Olimpiu Moruțan în cele 9 partide pe care le-a disputat la Galatasaray, în campionat

După un turneu la Suceava, în 2008, când a ieșit golgeter, i-am făcut o caracterizare lui Moruțan. Scriam acolo că e cel mai talentat jucător în acea grupă, că pasează mereu pe direcția opusă celei în care driblează, că dă cu ambele picioare, că are potențial de a ajunge la loturile naționale
- Septimiu Ormenișan, primul antrenor al lui Moruțan

VIDEO Ce îi lipsește lui Moruțan să facă pasul la un club important? Leo Grozavu: „Are aceeași problemă ca Ianis Hagi”

Citește și: 

Galatasaray își freacă mâinile de bucurie » Ce anunță presa din Turcia despre Moruțan

Moruțan, pe urmele lui Sneijder » Ce au descoperit turcii după încă un meci mare al românului

Citește și:

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Nationala
Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Nationala
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”
Superliga
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (3)
bluerush
bluerush  •  04 Noiembrie 2021, 01:02

Cam asta este si problema, ca are momente cand seamana cu Messi si alea de doua ori pe an. Din aceasta cauza jucatorii romani nici nu fac nimic pe afara, ca ei au doar momente. Si Messi a avut momente cand semana cu Morutan, noroc ca ia trecut repede.

dexter3
dexter3  •  03 Noiembrie 2021, 14:19

Seamana cu Messi cand doarme. Pe terenul de fotbal nu, nu seamana

klauz
klauz  •  03 Noiembrie 2021, 12:25

Poate ca seamana cu Messi, dar doar la numarul de la pantofi... Vasile Morutan e un oarecare, nu a facut nimic mai mult ca oricare alt oarecare si dandu-i timp va fi sub nivelul mediu al oarecarilor. Nu are talent, sta doar pe loc, nu joaca cu mingea ruland.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează