OPINII  »  EDITORIAL

Cu un președinte „drept”, handbalul românesc merge tot mai în jos

Articol de - Publicat marti, 26 aprilie 2022 12:15 / Actualizat marti, 26 aprilie 2022 14:57

Unul dintre cele mai populare sporturi de echipă din România își va alege președintele joi, iar principalul candidat este Alexandru Dedu, cel care vizează al treilea mandat deși în precedentele nu a avut prea multe realizări.

„Stând drept!” este motto-ul de pe site-ul președintelui FRH, Alexandru Dedu. După opt ani la conducerea handbalului românesc, Dedu își mai dorește un mandat, pentru a-și desăvârși strategia: „Vreau ca handbalul românesc să fie o forță în lume!”, spune Dedu pe alexandrudedu.ro.

Momentan, naționalele României de seniori sunt în genunchi: băieții nu s-au calificat la un turneu european din 1996 și la unul mondial din 2011, iar fetele au ocupat locul 13 la CM 2021 și poziția a 12-a la ultimul CE, din 2020.

Un vot diferență egal patru ani la putere

Handbalul românesc se află la o nouă răspântie: joi trebuie să-și aleagă președintele. Pe 14 aprilie 2018, Alexandru Dedu câștiga un nou mandat în fruntea FRH cu 100 de voturi față de 99 ale Narcisei Lecușanu. Fuseseră prezente la alegeri 199 de cluburi din cele 202 cu drept de vot.

„Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru faptul că vă interesează handbalul. Am urmărit cu interes programele contracandidaților mei. Doresc să înființăm departamentul de dezvoltare pe partea de juniori, iar doamna Lecușanu să vină să pună asta în practică. Îl chem pe domnul Licu să se ocupe de proiectul legat de școala de antrenori. O să am discuții foarte serioase cu dânșii. Îi aștept cu mare drag”, declara Alexandru Dedu, după câștigarea alegerilor.

Tot mai jos

Apoi, președintele ales cu un vot în plus a uitat ce a declarat și și-a văzut de drumul său. „Este un obiectiv care se construiește pas cu pas, nu este un lucru simplu și nu se întâmplă din senin”, spunea Alexandru Dedu, în campania pentru alegerile din 2018, despre strategia sa pentru ca România să devină o forță handbalistică în lume.

Din păcate pentru fani, și în utimii patru ani de management „marca Alexandru Dedu”, naționala masculină a bătut pasul pe loc, iar cea feminină a regresat. Poate și din aceste motive, Dedu a declarat că mai are nevoie de încă patru la conducerea FRH. Obiective ratate? Nu-i nimic, mai vrea patru ani!

Ce își propunea candidatul Alexandru Dedu la alegerile din 2018?

  • SCOP: Calificarea la cât mai multe turnee finale;
  • REALITATE: Nicio calificare cu naționala masculină de seniori, ratarea calificării la JO Tokyo cu naționala feminină, care totuși a fost prezentă la CE și CM în această perioadă;
  • SCOP: Creșterea vizibilității printr-un număr cât mai mare de meciuri televizate;
  • REALITATE: Din campionatul național, deținătorul de drepturi transmite 1-2 meciuri pe etapă, față de 3-6 partide în perioada 2014-2018;

Audiențele au scăzut și interesul pentru handbal s-a diminuat. Ca exemplu, meciul Macedonia de Nord - România, din play-off-ul pentru CM 2023, nu a fost transmis de nicio televiziune, cu toate că TVR a avut opțiunea „gratis”, dar a preferat să difuzeze alt program pe acel tronson orar.

  • SCOP: Stimularea bazei de selecție;
  • REALITATE: Conform MTS, în România sunt 423 de echipe de handbal și 6.912 jucători legitimați. În 2020 erau 7.879 de sportivi.

Cam acestea sunt câteva dintre obiectivele ratate de Alexandru Dedu în ultimii patru ani, la care se adaugă cele din mandatul 2014-2018. Președintele Dedu se laudă cu excedentul bugetar în cei opt ani de șefie, dar în ultimii patru nu a prezentat niciodată membrilor din Consiliul de Administrație execuția bugetară.

Conform site-ului MTS, din cauza lipsei rezultatelor la nivelul echipelor naționale, FRH are în 2022 un buget propus de 5.800.000 lei, cu doar 250 de mii (aproximativ 50 de mii de euro) în plus față de anul precedent.

Arbitrii și observatorii, pionii neobosiți

După o campanie de marketing agresivă și foarte scumpă, în care a încercat să scoată strămoșul dac din suporterul român de handbal (sloganul FRH, „Scoate dacul din tine!”), șeful FRH s-a retras în biroul de la federație și a privit cum se împarte dreptatea în handbalul românesc.

În continuare, domnia sa se bazează la alegerile din 28 aprilie pe voturile venite din partea Asociațiilor Județene de Handbal, conduse în marea majoritate de arbitri, dar și pe influența pe care o au aceștia în teritoriu, alături de observatori. Dedu a înțeles în această perioadă că dacă nu deranjează sistemul, va fi reales de câte ori dorește.

Nu a schimbat nici măcar modul de remunerare a arbitrilor și observatorilor, care sunt plătiți în continuare cu banii în plic de către clubul organizator. Dar președintele FRH vorbește doar în termeni elitiști despre management și marketing, fiind pasionat de butonarea gadgeturilor de ultimă generație. Vorba românească: „Totul până la concret”.

Până la urmă, sistemul l-a adoptat și l-a cizelat așa cum și-a dorit. Ajuns la butoanele handbalului românesc și cu ajutorul oamenilor politici, fostul pivot de la Timișoara și Steaua s-a înconjurat în Consiliul de Administrație de oameni supuși, mulți dintre ei fiind chiar subalternii săi din FRH și astfel si-a asigurat majoritatea la vot în C.A, reușind să obțină ce și-a dorit: controlul total și strivirea opoziției.

Dovada, unde este dovada?

„Sistemul din handbal este ticălos și corupt”, a declarat, cu câteva zile în urmă, contracandidatul principal la funcția lui Dedu, fostul arbitru internațional, actual om de afaceri, Constantin Din.

„Să vină cu probe!”, l-a somat, pe site-ul FRH, președintele Alexandru Dedu. Cam așa se discuta și în fotbalul românesc, până a intervenit DNA-ul și s-a făcut curățenie.

0 medaliia obținut handbalul românesc în perioada 2018-2022

3 contracandidațiare Alexandru Dedu la președinția FRH: Constantin Din, Bogdan Voina și Maximilian Gavrilă

114 voturieste numărul de sufragii pe care speră Dedu că le va obține, pentru a câștiga din primul tur un nou mandat

Sesizarea la DNA care a dispărut

Oamenii din handbal spun că după o partidă dintre Vaslui și Bacău în liga masculină, o persoană implicată direct în derby-ul moldovean a sesizat DNA-ul printr-un mail. Deocamdată nu a fost niciun control la FRH, care să arate că acel mail a fost luat în seamă.

Pozițiile ocupate de naționala feminină de senioare în mandatele lui Alexandru Dedu

An

Campionatul European

Campionatul Mondial

2014

9

-

2015

-

3

2016

5

-

2017

-

10

2018

4

-

2019

-

12

2020

12

-

2021

-

13

9 este loculpe care l-a ocupat naționala feminină la JO de la Rio, singura calificare din perioada în care Alexandru Dedu a fost președinte la FRH

Citește mai multe știri din handbal

România, în urna 4 la Euro 2022 » Când are loc tragerea la sorți + cum arată grupa horror

Scrisoarea deschisă a lui Gheorghe Tadici, înaintea alegerilor FRH: „Nimeni nu-și dă seama că ne aflăm într-un declin continuu” » 3 măsuri propuse pentru redresarea handbalului feminin românesc

Citește și:
E gata! Rapid a făcut primul transfer din 2025: „Mă bucur că am luat această decizie”
Superliga
E gata! Rapid a făcut primul transfer din 2025: „Mă bucur că am luat această decizie”
După Dorinel, potopul » Plecări în masă la Oțelul Galați: încă 3 jucători se despart de club
Superliga
După Dorinel, potopul » Plecări în masă la Oțelul Galați: încă 3 jucători se despart de club
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Superliga
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”

Comentarii (5)
1735767466699239
Mike Che  •  28 Aprilie 2022, 10:18
Postat de emil1986 pe 26 Aprilie 2022, 17:29

Ce te face sa crezi ca altii ar face mai mult? Dedu, cum am spus, n-are realizari prea multe la nivel de nationala, un singur loc 3 la feminin, insa a facut, in opinia mea, tot ce a putut, aducand antrenori de valoare atat la nationala feminina, cat si la cea masculina. Dedu a vrut ca echipele noastre de club, cel putin cele masculine, sa aiba mai putin straini in componenta, insa s-a opus in primul rand mimamo, care a dorit sa faca o asa-zisa performanta in Europa. A reusit ceva, ceva, insa cu jucatori in marea lor majoritate straini, ceea ce n-a ajutat nationala in niciun fel.

Serios, asta e realizarea, că a pus antrenori la națională??? Și la antrenori buni îl bagi pe Adi Vasile, care se chinuie să câștige campionatul cu o echipă plină de vedete plătite regește? Dacă atât poate atunci să lase pe altul, că nu pierdem nimic!

emil1986
emil1986  •  26 Aprilie 2022, 17:29
Postat de whiteredarad pe 26 Aprilie 2022, 15:42

Azi nu mai conteaza rezultatele, ci sustinerea politica, care opreste DNA-ul sa investigheze coruptia masiva din sport ( ass-i si la...fotbal,...cu ***). Sum conducrea lui dedu nu s-a realizat nimis, doar ca roamania a adus straine sa joace si acestea sint platite ...regeste. Cluburile de frunte sint pline de straini, antrenori si jucatoare4. Nationalele nu mai au valoare, antrenorii s-au invechit, am vazut meciuri ' teleghidate' de arbitri. Intr-otara normala dedu nu ar avea nici o sansa, la noi va fi reales, iar cei ce il critica vor fi marginalizati. Asa-i nu doar in sport, ci si in politica. E necesar ca echipele romanesti sa aiba,.. permanent in teren ,..3-4 jucatori sau jucatoare romane si 1-2 sub 21 de an, ca sa poata creste o generatie noua, mai valoroasa, dar...pe cine intereseaza ?

Ce te face sa crezi ca altii ar face mai mult? Dedu, cum am spus, n-are realizari prea multe la nivel de nationala, un singur loc 3 la feminin, insa a facut, in opinia mea, tot ce a putut, aducand antrenori de valoare atat la nationala feminina, cat si la cea masculina. Dedu a vrut ca echipele noastre de club, cel putin cele masculine, sa aiba mai putin straini in componenta, insa s-a opus in primul rand mimamo, care a dorit sa faca o asa-zisa performanta in Europa. A reusit ceva, ceva, insa cu jucatori in marea lor majoritate straini, ceea ce n-a ajutat nationala in niciun fel.

whiteredarad
whiteredarad  •  26 Aprilie 2022, 15:42

Azi nu mai conteaza rezultatele, ci sustinerea politica, care opreste DNA-ul sa investigheze coruptia masiva din sport ( ass-i si la...fotbal,...cu ***). Sum conducrea lui dedu nu s-a realizat nimis, doar ca roamania a adus straine sa joace si acestea sint platite ...regeste. Cluburile de frunte sint pline de straini, antrenori si jucatoare4. Nationalele nu mai au valoare, antrenorii s-au invechit, am vazut meciuri ' teleghidate' de arbitri. Intr-otara normala dedu nu ar avea nici o sansa, la noi va fi reales, iar cei ce il critica vor fi marginalizati. Asa-i nu doar in sport, ci si in politica. E necesar ca echipele romanesti sa aiba,.. permanent in teren ,..3-4 jucatori sau jucatoare romane si 1-2 sub 21 de an, ca sa poata creste o generatie noua, mai valoroasa, dar...pe cine intereseaza ?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează