OPINII  »  EDITORIAL

Discreta moarte a lui Vasile Dîba

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat joi, 22 februarie 2024 21:51 / Actualizat joi, 22 februarie 2024 22:06

Marele caiacist a fost „celălalt aur” al României la Jocurile Olimpice ale triumfului Nadiei, Montreal 1976

S-a stins discret, acum două zile, Vasile Dîba (scris corect cu "î", nu cu "â") și au urmat niște comunicate decente, obligatorii la dispariția unui campion olimpic, semnate de federația de resort, de Comitetul Olimpic și de clubul Dinamo, pentru care dispărutul vâslise o viață întreagă.

Redacțiile și portalurile au preluat rândurile acelea, făcându-și datoria de informare a publicului, dar rămânând datoare cu povești despre sportivul blond care ar fi împlinit în iulie 70 de ani. Și care le-ar fi meritat.

O carieră extraordinară

Chiar în zilele în care împlinea 22 de ani, în acel iulie 1976, lipoveanul Vasile devenea campion olimpic la Montreal, în proba de caiac simplu 500 de metri. Tot în orașul canadian a obținut bronzul la 1000 de metri.

Patru ani mai târziu, la Moscova, n-a mai atins cea mai înaltă treaptă a podiumului (au făcut-o însă Ivan Patzaichin și Toma Simionov la canoe), dar a obținut un argint și un bronz. Printre aceste reușite olimpice se strecoară titluri mondiale obținute între 1974 și 1978. Cinci la număr! Ca să ne facem o imagine cam ce fel de sportiv a fost Vasile Dîba.

Discreta moarte a lui Vasile Dîba

Idolii acelor ani

În anii aceia, șaptezeci și ceva, toate fetițele se visau Nadia, se pieptănau la fel ca ea, la celebra fabrică din Arad s-au fabricat zeci de mii de păpuși care se doreau o replică de plastic a marii sportive. Noi, băieții, nu puteam să fim Nadia, eventual Dan Grecu, dar era foarte greu să faci "gigantica" la inele.

Ne visam ba Dobrin, ba Dudu, ba Balaci, ba Dinu când alergam după mingea "de 35", ne închipuiam că suntem Gațu pe terenul de handbal sau Cornel Penu când stăteam în poartă. Eram Costel Cernat când învățam să aruncăm la coș sau Mircea Tutovan (și el dispărut luna trecută) pe terenul de volei. Și, firește, Năstase, când pășeam pe zgura de tenis.

Când mergeam cu părinții în parc și ne dădeam cu barca, luam vâslele și ne închipuiam că suntem Vasile Dîba.

Într-un sat de pescari lipoveni

Vasile era și băiat frumos, un fel de Apollo în barcă, blond, cu ochii albaștri precum casele din Jurilovca sa natală. Sat de ruși lipoveni (la intrare, tabla e bilingvă), de unde au plecat mulți "barcagii" olimpici. Petre Ceapura, de exemplu.

Pe vremea aceea, când am fost în prima excursie în Deltă, am vrut să vizităm nu numai Mila 23 a lui Patzaichin, ci și Jurilovca lui Vasile Dîba. Care nu e în Delta propriu-zisă, ci la marginea ei, la Golovița.

Acum de-acolo se ajunge cu bărci rapide, de fițe, la Gura Portiței. Atunci te luau lipovenii cu barca și te plimbau pe canale, îți ziceau să te dai cu rachiu de-al lor, să nu te piște țânțarii. Ei, cu pielea tăbăcită, dădeau acelui lichid cu totul altă întrebuințare.

Dacă era manelist...

Acestea sunt povești de demult, din anii în care copiii aveau de unde să-și aleagă idolii. Astăzi, moartea unui mare campion olimpic (ce-i drept, cu o existență discretă în ultimii ani) e în cel mai bun caz subiect de-o știre de patru rânduri, preluată de toată lumea, în sistem copy-paste. Societatea are alte preocupări, se pare că nu mai e nevoie nici de idoli, sau măcar nu din zona sportului.

Dacă părăsea această lume vreun manelist (fără nimic peiorativ la adresa genului, ci doar constatativ), bubuia mediul online. Vasile Dîba pleacă discret și probabil că va fi pomenit în veci doar acolo la el, la Jurilovca, în împărăția apelor. În fond, au trecut 48 de ani de la marea sa performanță, iar generațiile actuale nu se simt cu nimic datoare să afle ce-a fost înaintea lor.

Citește și:
Arena-OZN din România prinde contur! Imagini spectaculoase cu obiectivul de 25 de milioane de euro
Diverse
Arena-OZN din România prinde contur! Imagini spectaculoase cu obiectivul de 25 de milioane de euro
Oaspete de seamă la România - Kosovo » Va intona „Deșteaptă-te, române!” în fața a 50.000 de spectatori
Nationala
Oaspete de seamă la România - Kosovo » Va intona „Deșteaptă-te, române!” în fața a 50.000 de spectatori
A marcat pentru România U20, apoi a făcut tărăboi la interviu: „Nu-mi vine să cred prin ce trec! Antrenorul nu mă ia în considerare”
Nationala
A marcat pentru România U20, apoi a făcut tărăboi la interviu: „Nu-mi vine să cred prin ce trec! Antrenorul nu mă ia în considerare”

Comentarii (21)
rocky3
rocky3  •  25 Februarie 2024, 19:42

Felicitări pentru acest articol despre aur, că de lături, deja ne-a inundat trustul dvs!

mega2005
mega2005  •  25 Februarie 2024, 08:44

Off....am aflat cu oarece "mirare" de disparitia fizica a unui mare, foarte mare campion!! Da, pentru mine si generatia mea, Vasile Diba, eroul nostru de la Montreal in 1976, nu poate disparea mental!! Nu are cum!!! "Mirarea"mea este amestecata cu indignare. Da, fiindca de atata amar de vreme nimeni nu a catadicsit sa calce pragul cat era in viata acest mare sportiv, sa-i faca public pentru 2-3 generatii de "nestiutori" marile lui realizari sportive!!! Nu cred ca exista vreun interviu cu el in care sa ne povesteasca din experienta lui sportiva imensa!!! Avea dreptate un comentator de pe aici. Aduceti elogii unora care nu s-au ridicat niciodata la valoarea celor care cu multa truda, au dus faima acestei natii... Am "facut" caiac la CSS Steaua, doi ani...76'-77 si l-am avut model pe acest mare campion. Am vrut sa fiu ca el....n-a fost sa fie dar stiu cata munca sta in spatele acestei discipline sportive!!! Somn vesnic lin, ca plutirea barcii pe apa, Domnule Vasile Diba!!!

tarnaveanu
tarnaveanu  •  24 Februarie 2024, 23:16

Binevenit editorial domnule Buzărin, chiar m-am gândit zilele trecute că bietul om a murit într-un anonimat total. Îi țin minte și acum poza făcută în caiac cu medalia la gât și bluza cu tricolor publicată în ziarele vremii. Vremuri care s-au schimbat radical, nu are nici o treabă cohorta de autiști care stau cu milioanele cu ochii ..eliți în telefoane și pe rețelele sociale cu moartea unui campion. Și nu pot să spun decât: urâte vremuri, urâtă lume.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează