OPINII  »  EDITORIAL

Fotbalul pe care oamenii încă îl iubesc

Articol de - Publicat vineri, 23 decembrie 2022 14:27 / Actualizat vineri, 23 decembrie 2022 14:27

Se credea că va fi o Cupă Mondială a banilor, a influențelor politice, a corupției. A fost însă și o lună a pasiunii, și există destule dovezi în acest sens

  • Acest text face parte din seria „Opinii mondiale”: 6 articole care țin caldă amintirea Mondialului
  • Prin rubricanzii ei permanenți - Alin Buzărin, Radu Cosașu, Andrei Crăciun, Cristian Geambașu, Radu Naum și Traian Ungureanu - pagina de opinii a Gazetei aduce astăzi cuvenita reverență recent încheiatei Cupe Mondiale
  • În unele cazuri putem vorbi și despre ireverențe, fiindcă autorii sunt nu doar admiratori și consumatori constanți ai fenomenului fotbal, ci și critici ai acestuia. 
  • Sunt povești scurte despre fotbal în care veți regăsi probabil o parte din propriile păreri, dar care nu este exclus să vă și provoace. 
  • Personaje-cheie, echipe surprinzătoare, dezamăgiri, promisiuni, sanctificarea lui Messi, ungerea lui Mbappe ca urmaș legitim al acestuia. Opinii mondiale.

Să planifici Cupa Mondială înainte de Crăciun, să dai peste cap toate competițiile de club (interne, dar și internaționale, mai ales Champions League) plasa lucrurile într-o zonă în care fotbalul făcea deja prea multe concesii. 

De aici probabil și temerea față de o posibilă indiferență mediatică, de o ignorare la scară largă a competiției de către public. Existau și dovezi concrete, faptul că la anumite meciuri organizatorii qatarezi plăteau figuranți ca să umple tribunele.

Încă mai există fior

Multe dintre aceste prejudecăți s-au clătinat. Deținem date certe că fotbalul continuă să se încălzească (încă!) și la flacăra pasiunii, nu doar a banului. Că încă fotbalul mai e în stare să aducă acei fiori, cărora limbajul contemporan, specializat inclusiv în entomologie, le spune "fluturi în stomac". 

Sigur că fabuloasa finală Argentina - Franța a decontat mare parte din biletul de favoare al fotbalului, dar au mai fost și alte întâmplări care pot depune mărturie în acest sens.

Invazia argentiniană

Ar fi vorba de cei 30-40 de mii de argentinieni prezenți mereu în tribune. Oameni care și-au amanetat casele, și-au vândut mașinile, și-au tocat economiile, au traversat jumătate de planetă ca să-și vadă favoriții. Asta înseamnă dragoste, pasiune, adică sentimente pure, înălțătoare, neatinse de brize mercantile.

Fotbalul pe care oamenii încă îl iubesc

Noi, cei 3 milioane

Ne punem și pe noi, românii, într-o situație de admirat. Finala a strâns în fața televizoarelor aproape trei milioane de oameni, iar momentul de vârf, acel "minut de aur", consemnat în timpul loviturilor de departajare, a avut 4,3 milioane de privitori. Aproape un sfert din câți (mai) suntem cu toții în țară. Noi, cei fără echipă, fără fotbal competitiv, cu terenuri proaste. 

Noi, cei care după terminarea finalei am mutat pe meciul Rapidului de la Arad și am avut imediat revelația noroiului autohton. Dar chiar și așa, tot iubim fotbalul!

Citește și:
Golul lui Daniel Bîrligea din Europa League a făcut înconjurul lumii! L'Equipe și The Sun: „O adevărată nebunie”
Europa League
Golul lui Daniel Bîrligea din Europa League a făcut înconjurul lumii! L'Equipe și The Sun: „O adevărată nebunie”
Lovitura primită de Mario Iorgulescu » Procurorii cer pedeapsă MAXIMĂ. Data în care va fi anunțată decizia definitivă
Superliga
Lovitura primită de Mario Iorgulescu » Procurorii cer pedeapsă MAXIMĂ. Data în care va fi anunțată decizia definitivă
Presa din Danemarca l-a descris într-un SINGUR cuvânt pe Daniel Bîrligea după golul din FCSB - Midtjylland
Europa League
Presa din Danemarca l-a descris într-un SINGUR cuvânt pe Daniel Bîrligea după golul din FCSB - Midtjylland

Comentarii (1)
mattteo
mattteo  •  26 Decembrie 2022, 01:54

Daca asta nu a fost o Cupă Mondială a banilor, a influențelor politice, a corupției,.dupa cum incepi articolul .....pai penaltyurile alea penteu Argentina in fiecare meci din sferturi incolo au fost toate la 0-0 si nici macar unul nu a fost cinstit. La 0-0 schimba jocul. Cea mai corupta cupa mondiala cu arbitri bine invatati. Mai rau ca in anii 70 cand Argentina-Peru se termjna 6-0 ca sa joace ei finala castigand grupa la golaveraj. Daca era orice alt jucator in afara de Messi se scria despre furt trei ani

Vezi toate comentariile (1)
Comentează