Articol de Alin Buzărin - Publicat sambata, 15 mai 2021 09:22 / Actualizat sambata, 15 mai 2021 09:22
Suporterii echipei Oștirii, autointitulați CSS, solicită conducerii clubului bugetar interzicerea accesului a nu mai puțin de 15 jurnaliști la acțiunile oficiale ale echipei cazone care se opintește să acceadă în liga secundă.
Așadar, în ordinea formulată chiar de către petenți, lista are următoarea componență: Mihai Mironică, Alin Grigore, Daniel Șendre, Remus Răureanu, Silviu Tudor Samuilă, Ovidiu Ioanițoaia, Dan Udrea, Cristian Geambașu, Alin Buzărin, Gabi Safta, Ștefan Beldie, Victor Vrînceanu, Lucian Lipovan, Marius Mitran, Andrei Trifan.
Ce ni se reproșează?
"Dejecții scrise în presă la adresa clubului Steaua București, dar și a lui George Ogăraru" (…) "au murdărit imaginea clubului nostru în mod constant" (…) "au demonstrat o totală lipsă de respect față de culorile roșu și albastru, față de emblema și culorile Stelei". Și așa mai departe.
Cu alte cuvinte, semnalarea unui arbitraj strâmb la meciul de baraj cu Mostiștea Ulmu, amendarea declarației nepermise a lui George Ogăraru, care cerea articole favorabile în schimbul acreditărilor, și opinia că în fotbalul profesionist n-are ce să caute o echipă finanțată de Armată sunt delictele pentru care acum, în ochii semnatarilor listei, ar trebui să plătim.
Ce drept au?
Cum poți să interzici accesul unor jurnaliști într-un stadion ridicat din bani publici, la meciurile unei echipe finanțate de asemenea din fonduri de Stat? Sunt întrebări la care semnatarii a ceea ce suporterii steliști numesc, textual, Black List (în limba română nu mai există nici măcar cuvinte banale, trebuie să le importăm din engleză) vor găsi foarte greu un răspuns coerent.
Dacă membrii Clubului Suporterilor Steliști găsesc normal să simpatizeze cu o echipă eminamente bugetară, care vrea să promoveze fraudulos în liga secundă, nu toată lumea are obligația de a le împărtăși simpatia și procedurile. Mai există și oameni care gândesc și se exprimă altfel.
Prezența pe listă onorează
Personal, mă simt excelent printre celelalte 14 nume. Regăsesc pe listă colegi, prieteni vechi, jurnaliști cu mintea limpede și logică, posesori ai unei clare ierarhii a valorilor. Oameni care au observat ce nu e în regulă și s-au exprimat că în 2021 nu mai putem avea un sport profesionist de cazarmă.
Tocmai de aceea, nu e nicio problemă că-mi apare numele pe "Black list", o problemă majoră ar fi fost să nu fi fost pomenit pe acea listă. Ar fi însemnat că sunt de accord cu tot ce se petrece, că tolerez arbitrajul cu șenila tancului și că apretez călușul cu care George Ogăraru vrea să împiedice libera exprimare.
Stadionul e și al nostru
Chiar dacă deocamdată echipa Oștirii încă nu "se produce" pe noul stadion (ar fi și păcat să intre acolo arbitrii cu tancul, s-ar distruge gazonul!), arena din Ghencea ne aparține nouă, tuturor celor care plătim impozite, ne mai trezim uneori cu popriri pe conturi și cotizăm ca soldații să primească izmene, tunici, cuc la bonetă, iar echipa de fotbal să beneficieze de salarii, mingi, tricouri și apă plată la antrenamentre.
Deocamdată "acțiunile" la care CSS visează că ne-ar putea pune opreliști nu ne prea suscită interesul, avem alte preocupări decât savoarea barajului de dinaintea barajului de promovare în liga a doua.
Dar când vor fi evenimente importante, nu exerciții matinale de înviorare cu Mostiștea Ulmu, legile unei țări democrate ne vor permite să asistăm la ele fără opreliști și fără a ține seama de "Black List". Sau white, sau yellow, sau green. Sau mai bine red and blue, isn’t it, poligloților?