OPINII  »  EDITORIAL

Reforma banilor din sport se amână

Editorial Cătălin Striblea
Editorial Cătălin Striblea

Articol de - Publicat sambata, 30 septembrie 2023 15:42 / Actualizat sambata, 30 septembrie 2023 15:51

Săptămâna trecută guvernul a  vrut să limiteze cheltuielile pentru cultură și sport la 2,5 la sută din încasările autorităților publice locale. 

Atenție la cuvântul încasări, care înseamnă bani mai puțini decât veniturile. Măsura a stârnit o undă de șoc mai ales în cultură. Sportul local, public, nu a vorbit. A pus capul în pământ și a sperat că trece. Au vorbit marii patroni de fotbal, mai curând preocupați de excepția de la taxare în privința CASS-ului.

Spre bucuria celor din sportul local, măsura nu a trecut. Dar bătălia a dus-o UDMR, preocupat mai curând de cultură. În județele Harghita și Covasna, aceste cheltuieli cu instituții culturale de limba maghiară se întind pe multe procente din buget. Sunt orașe în România care au dus aceste cheltuieli la o treime din buget.

Tot ce le cere acum guvernul este ca anual să-și stabilească un prag. Să-l voteze și să nu se întindă la nesfârșit nici cu sportul, nici cu cultura. Și principiul este corect de vreme ce o comunitate locală poate hotărî autonom cum își cheltuiește banii.

Un lucru totuși s-a întâmplat. Niciun contract sportiv din bani publici nu mai poate depăși două salarii de președinte de Consiliu Județean. Laolaltă asta înseamnă cam șase mii de euro. Atenție, este vorba de contractele care urmează să fie încheiate, nu de cele existente.

Rezultă că pe viitor salariile mai mari trebuie plătite de la sponsori și asta este în sfârșit o veste bună. Fiecare club va fi obligat să găsească modul și căile prin care să convingă companii private să le vină alături. 

Adică să învețe marketing, să facă prezentări, să se apropie de comunitate, să spună o poveste. Va fi greu, nesigur, se va lucra cu contracte limitate, dar este firesc. S-ar putea să asistăm la multe situații bune. Acesta este un model.

Reforma banilor din sport se amână
La CSM București se dau contracte generoase din bani publici

Un altul presupune sponsorizarea salariilor unor jucători. Adică unele companii private să preia salariului lui x sau y și să menționeze asta. O vedeți destul de des pe tricourile handbaliștilor din Austria sau Elveția.  Există inclusiv un cvartet de muzică jazz sponsor al salariilor unor jucători austrieci.

Și, desigur, există un model francez pe care românii o să-l înțeleagă foarte ușor. O sumedenie de companii cu contracte publice care vor înțelege repede că trebuie să întoarcă bani în sport. Sigur, dacă primarul este susținător al acestui tip de mașinărie electoral sportivă.

Lipsește, însă, un lucru de aici, care ar fi meritat mai mult discutat de către societatea noastră. Am spus într-un articol anterior că România cheltuiește mulți bani publici pentru sport. La un nivel similar altor state. În Franța, de exemplu, subvenția publică pentru un club de handbal nu poate depăși 1,6 milioane de Euro. În România avem primării care plătesc mai mult. Și o vor face în continuare. De ce însă?

Când Kelemen Hunor a blocat inițiativa guvernamentală, nu ne-a spus și ce primim în schimb. Doar că e bine așa să cheltuim banii. Dar care sunt criteriile? Nu la nivel național, căci e autonomie. Dar la nivel local?

Ce este important pentru comunitatea sa? Să aibă copii sănătoși, public în sală, să câștige cupe? Dacă vor câștiga cupe, de ce este important? Care este ideea pentru care plătim din bani publici  sume de 10-15 mii de Euro salariu în comunități mici? Ce vrem să facem?

Nu avem acest răspuns. Bănuiala mea este că nu vrem să facem mare lucru. Nu există o viziune de azi peste 10 ani. Vrem doar să cheltuim banii și să facem o elită administrativă sportivă pe sume mari. Căci unde sportivii câștigă bine și cei din jurul lor se descurcă. 

Rezultatul este că avem o mașinărie de tocat bani publici pe teritoriul României fără obiective concrete pentru societate. Când vrei Liga Campionilor, sigur, este un obiectiv al echipei. Dar obiectivul comunității care e?

Deocamdată nu știm. Singurul lucru obținut este că au fost puși un pic la treabă să mai aducă și bani de la privați. Un pas insuficient.

Citește și:
România câștigă MIRACULOS cu Serbia și e aproape calificată în faza următoare la Euro 2024 de handbal! Așteaptă rezultatul meciului Cehia - Muntenegru: doar UN DEZASTRU o trimite acasă
Handbal
România câștigă MIRACULOS cu Serbia și e aproape calificată în faza următoare la Euro 2024 de handbal! Așteaptă rezultatul meciului Cehia - Muntenegru: doar UN DEZASTRU o trimite acasă
Așa arată grupele EURO U21 din 2025 » Adversari de FOC pentru România, repartizată alături de țara gazdă! Programul complet
Nationala
Așa arată grupele EURO U21 din 2025 » Adversari de FOC pentru România, repartizată alături de țara gazdă! Programul complet
Ion Țiriac, răvășit la catafalcul lui Helmut Duckadam » Ce a mai putut să spună
Superliga
Ion Țiriac, răvășit la catafalcul lui Helmut Duckadam » Ce a mai putut să spună

Comentarii (9)
Cristi67890
Cristi67890  •  01 Octombrie 2023, 09:49

De când se bagă bani publici în sportul profesionist, în special la sporturile de echipă, rezultatele sunt ,,zero,,(singura exceptie CSM). La bază nu se alocă bani pentru baze sportive, juniori, sport școlar si tocmai acolo era odată baza de selecție. Plătim tot felul de sportivi de mâna a 3-a sau chiar mai slabi si ne mirăm de rezultatele dezastruoase din competițiile internaționale. Nu mai vb că nu mai existe competiții reale la nivel școlar si mai ales universitar, competiții care în lumea reală (vest) sunt peste nivelul nostru de sport profesionist samd.

emil_calinescu
emil_calinescu  •  01 Octombrie 2023, 01:53

Apar 5 probleme: 1. Un club finantat 100% din bani publici nu va putea transfera jucatori noi. Caci nu le poate da salarii. Iar daca transfera, inseamna ca un jucator (sau o jucatoare) are 20.000 salariu si un altul are 6.000. 2. Jucatorii vedeta, gen Cristina Neagu, vor avea sponsori PROPRII? Adica ea va juca pe tricou cu sponsorul X, sponsor pe care nu-l vor avea si ceilalti sportivi? 3. Limita aceea salariala, pusa laolalta pt toate sporturile, este absurda. Un salariu de 6.000 de euro la fotbal e infim. La baschet ori la volei e enorm. 4. Nu in ultimul rand, daca pana acum echipele de stat (ale primariilor) primeau sponsorizari pt toata echipa, inclusiv pt juniori, acum banii primiti vor fi exclusiv pe salarii. Clubul Voluntari va arata ca plateste salariile din sponsorizari si banii de televizare, asa ca RESTUL clubului, deplasari, salarii la juniori, antrenori, este finantat de stat. 5. Scrie undeva ceva despre SUMA DE TRANSFER? La fotbal jucatorii buni se cumpara. Are FC Voluntari voie sa CUMPERE din bani publici jucatori? Are voie sa le dea PRIMA DE INSTALARE mai mare de 6.000 de euro?

Alex90o
Alex90o  •  01 Octombrie 2023, 01:34

Mai bine vorbești de zecile de milioane de euro primite anual de presă de la stat,dar pt un independent de închiriat este greu,apropo ce ordine de zi mai sunt pe unitate

Vezi toate comentariile (9)
Comentează