Articol de Cristian Geambașu - Publicat miercuri, 07 iulie 2021 09:26 / Actualizat miercuri, 07 iulie 2021 09:29
Și la tenis, chiar dacă Jocurile Olimpice nu sunt o prioritate. De ce să te ascunzi în spatele unor certificate medicale?
Am înțeles că de acum cu Ion Țiriac se poate vorbi doar pe persoană fizică. Așa ne-a recomandat recentul demisionar din funcția de președinte al Federației Române de Tenis.
E drept că persoana fizică Ion Țiriac diferă fundamental de alte persoane fizice. Eduard Novak, care nu este doar o persoană fizică, ci chiar ministrul sportului în România, "e un om cumsecade, dar e lefter, nu are doi bani în buzunar".
Și tocmai pentru că este așa, un coate goale, se poate duce să cerșească de la Guvern milioanele cuvenite tenisului, susține fostul partener la dublu al lui Ilie Năstase.
O zonă propice, dar nu pentru popice
Aceasta este viziunea lui Ion Țiriac despre semeni. Dacă nu ai măcar niște zeci de milioane de euro în cont, ești un sărăntoc.
Eventual unul cumsecade, dar nedemn să se așeze la aceeași masă cu vânătorii de zimbri din rezervație. Ultimul act de binefacere pe care vrea să îl pună în practică Țiriac este un patinoar pe locul actualului și decrepitului velodrom dinamovist. Un teren vânat de mulți.
"Zona e foarte propice pentru asta", anunță persoana fizică deținătoare a celui mai mare parc de mașini de lux din România. Cel care în prima tinerețe era hocheist și evolua sub culorile lui Dinamo prezintă o imagine idilică despre cei peste 1000 de părinți care își vor putea aduce copiii la patinaj și care vor putea privi cum micuții progresează sub ochii lor.
Nu e pentru "sărăntoci"
Ce neglijează să spună octogenarul întreprinzător este că sărăntocii, adică părinții cu salariul mediu pe economia națională și copiii lor, nu vor avea acces la acel patinoar.
Patinoarul de la Otopeni și complexul de la Stejarii sunt tot atâtea dovezi nu că Țiriac nu dă nimic gratis, asta o știam din timpuri imemoriale, ci că se bazează pe un public exclusivist. Iar acel public care își permite să plătească cât nu face există, stimați spectatori și telespectatori!
Așa că sunt slabe speranțe ca peste niște ani, când cel deghizat când în Moș Crăciun, când în Mecena va bate spre 90 de ani, să avem vreun campion la patinaj artistic sau viteză.
Novak acuză, fetele se scuză
Mai puțin virulent s-a dovedit Ion Țiriac în scandalul legat de neparticiparea principalelor noastre jucătoare de tenis la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Este vorba despre Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu și Patricia Țig, adică fetele care aveau și clasamentul necesar unei participări în turneul olimpic.
Cu excepția Simonei, a cărei accidentare este deja fapt istoric, în cazul celorlalte există suspiciunea că s-au dat lovite. Să fi influențat atitudinea pacifistă a lui Țiriac relația de dragoste pe care fiul lui o are cu Sorana Cîrstea? Tot ce se poate.
Mai puțin tată socru în povestea asta, ministrul Eduard Novak nu se ferește să acuze. "Nu pot declara sportivele că au probleme medicale, când acestea au jucat la Wimbledon", spune Novak.
Și, l-aș completa, au jucat fără să dea semne că ar fi accidentate. Ruptură musculară Sorana? Păi, cu ruptură nu poți să te dai jos din pat. Darămite să joci tenis profesionist.
Mononucleoză Irina? Tot ce se poate, dar asta este o afecțiune cronică, cu care trăiești și concurezi ani și ani. Și pe care Irina a avut-o și atunci când a ajuns în turul 3 la Wimbledon.
Bine măcar că Țig nu a invocat nimic. Nu se duce la Tokyo pentru că are alte priorități.
Patriotism pe banii părinților!
Până la urmă și participarea la Jocuri este o problemă de opțiune personală. Îndatorire patriotică? Da și nu. Sigur că este nobil să vrei să îți reprezinți țara, dar într-un sport atât de neolimpic cum este tenisul, ramură în care multe s-au afirmat grație banilor pompați de părinți, nu de federație sau de COSR, lucrurile sunt mult mai nuanțate.
Hai să aruncăm o privire spre nemuritorul nostru fotbal și spre turneul olimpic al acestuia, să vedem cine vine și cine nu, și poate că nu vom mai fi așa intransigenți.