Articol de Cristian Geambașu - Publicat luni, 31 mai 2021 16:28 / Actualizat luni, 31 mai 2021 16:28
Sună melodramatic, nu? Nu este deloc, japoneza chiar nu are niciun aliat în războiul ei cu lumea asta rea
Comunicatul semnat de președinții federațiilor de tenis organizatoare ale celor 4 turnee de Grand Slam nu lasă loc interpretărilor. În scrisoarea deschisă a șefilor de la Melbourne, Roland Garros, Wimbledon și US Open, Naomi Osaka este avertizată că prin refuzul de a participa la conferințele de presă încalcă un punct esențial din Codul de Conduită, articolul III H. Relația cu presa.
Tăcerea „hienelor”
Observați că reacția dură a responsabililor celor mai mari turnee ale tenisului vine înaintea oricărei epistole lirice sau pamfletare semnate de vreun ziarist, post TV sau trust de presă. De fapt, jurnaliștii s-au abținut de la o replică adresată japonezei. Hienele, cum sunt alintați lucrătorii din media în cultura (noastră) populară, nu au sărit cu bocancii în sufletul prințesei din Țara Soarelui Răsare.
Mai mult, nici nu cred că la mijloc a fost un pact tacit, ceva de genul «Nu o băgăm în seamă, lăsați-o să-și consume ifosele». Când cineva sare calul atât de grosolan, atenția acordată seamănă cu o încurajare.
Relația cu media nu se negociază
Textul parafat de australianca Jayne Hrdlicka, francezul Gilles Moretton, englezul Ian Hewitt și americanul Mike McNulty evocă într-un limbaj atent ales eforturile organizatorilor pentru întreținerea dialogului între sportivi și presă. Pe un ton ferm, Osakăi i se reamintește că participarea la conferințele de presă nu se negociază și nu poate fi obiect al unei excepții.
Comunicatul mai spune ceva important. A ceda în fața cuiva care pretinde că îi este afectată sănătatea mintală atunci când este întrebat de ce joacă mai slab pe zgură înseamnă a institui o discriminare față de toți ceilalți care se supun regulilor.
Soluția Barty. Umorul, inteligența
Cazul Osaka redeschide o discuție veche în sport: relația ziaristului cu marile vedete. Care este atitudinea corectă? Umilă, în genunchi sau, dimpotrivă, provocatoare, sfidătoare? Ce își pot permite ziariștii să întrebe, ce este cu adevărat relevant și ce este cancan? Care este granița dintre o întrebare incomodă și o posibilă obrăznicie?
Liderul mondial al clasamentului WTA, Ashleigh Barty, oferă o abordare relaxată a subiectului. Umorul invocat ca alternativă la momentele încordate. Naturalețea, sinceritatea, abordarea oricărui subiect cu calm. Adaug eu, inteligența, buna creștere.
Săraca, ce bogată e!
Rafa Nadal, proaspăt purtător de statuie la Roland Garros, a mers chiar mai departe, amintind despre rolul presei în popularizarea fenomenului și atragerea sponsorilor. Deci a finanțării. Capitol la care domnișoara Naomi este campioană mondială.
La microfonul Eurosport, Mats Wilander a dezvăluit că Osaka, brand japonez de succes, a câștigat numai anul trecut, din turnee plus contracte de publicitate, 55 de milioane de dolari! Halucinant!
Neprietenii
Problema numărului 2 mondial nu se limitează doar la încălcarea Codului de Conduită. Japoneza nu are aliați printre colegii din circuit în așa-zisul ei demers. Este pur și simplu singură.
Și este singură nu datorită faptului că ar fi o deschizătoare de drum, ci din cauză că a avut grijă să spună că nu are prieteni printre partenerii de întrecere. Oare pe "neprietenii" ei nu i-a afectat emoțional această declarație? Nu le-a zdruncinat sănătatea mintală?
Boicotul unilateral al cvadruplei câștigătoare de Grand Slam a atras, deocamdată, o amendă-mizilic de 15.000 de dolari și, în cazul că va persista în hotărârea ei, amenințarea excluderii din turneu. Apoi suspendarea din toate celelalte clasice ale sezonului.
Foarte interesant pentru ce urmează și nu doar amănunt de culoare, adversara de miercuri a japonezei este românca Ana Bogdan. Puțin probabil, dar, mai știi?, poate o scutește Ana de o corvoadă pe micuța Naomi!