OPINII  »  ROMÂNIA

Program sovietic sau capitalist?

Articol de - Publicat marti, 21 martie 2023 09:02 / Actualizat marti, 21 martie 2023 09:02

E un atentat la libertatea „tricolorului" dacă e obligat să nu mai vină în papuci la masă?

Selecționerul Edward Iordănescu a stabilit un set de reguli pentru jucătorii convocați în vederea „dublei" Andorra-Belarus. „Controversate" ar fi termenul cel mai blând care a fost folosit. 

„Sovietice” ar fi cel mai tare. Problema este că mulți dintre cei care ne citesc acum nu prea știu cum funcționa treaba cu regulile astea sovietice. Cine „era" sovieticii și ce „vroia" ei (las’ că știe ei ce vrea!, venea răspunsul), ca să parafrazăm glumele cu milițieni. Acum sper că nu o să întrebați cine erau milițienii. Consultați Wikipedia!

Cum era la ruși și la sateliți

Metodele de constrângere practicate (și) în sport de ruși în perioada în care colosul de la est se numea Uniunea Sovietică au dat rezultate uluitoare inclusiv în țările-satelit. Printre care și România. Abuzurile fizice și psihice ale antrenorilor asupra sportivilor erau practică subînțeleasă. Regimul cazon al cantonamentelor, medicația dubioasă și pedepsele inclusiv fizice completau tabloul. 

Nu că în Occident era paradisul vieții sportivilor, și acolo dopingul era prezent, nici acolo nu se întindeau poduri de flori între antrenori și sportivi. Dar vântul înghețat care sufla mai ales dinspre Rusia comunistă și RDG nu se compara cu nimic.

Program sovietic sau capitalist?
Eduard Iordănescu (44 de ani), selecționerul naționalei României

Voiaj în lumea viselor

Acum că am stabilit ce și cum, sunt regulile impuse de Edi Iordănescu de inspirație sovietică? Unele da, cel puțin după denumire. Dar cum altfel să botezi, de exemplu, mersul la culcare dacă nu „stingerea”? Cum? Voiaj în lumea viselor? Călătorie în oniric? Moș Ene pe la gene? 

Nu mai zic că 23:15 este o oră de culcare mai mult decât civilizată, dacă nu cumva cam târzie pentru un sportiv în cantonament. Ar mai fi precizarea (nefericită) că jucătorii în camere nu au voie să consume decât apă și fructe. De unde se poate înțelege că dacă îți trece prin cap să îți faci o cafea sau un ceai dai amendă 100 de euro. Hai, măi Edi, un espresso ne strică zen-ul?

Conectare sau evadare?

Ar mai fi de trecut la măsuri cumva excesiv/acoperitoare în caz de ceva și plata unei amenzi în cuantum de la 100 la 500 de euro pentru nerespectarea sarcinilor de joc sau a principiilor tactice. Pentru asta ar trebui să fie de ajuns scoaterea din lot sau neconvocarea la proximele acțiuni ale naționalei, nu? În rest însă, după o lectură atentă, nu descoperi lucruri care să miroasă a seceră și ciocan sovietice. Să spicuim. 

E normal să întârzii la masă și eventual să vii în papuci, cu sau fără ciorapi? Parcă nu. Dar folosirea telefoanelor mobile și a altor dispozitive inteligente în timpul mesei ori a antrenamentelor e dovada conectării la realitate sau tocmai a evadării din ea?

Mustață, nu strâmba!

Deși relativă, neimplicarea la antrenamente – vezi deja celebrul caz Andrei Ivan – îl face pe vinovat bun de plată cu până la 300 de euro. Replicile verbale sau gesticulările neadecvate sunt pedepsite aspru, suma datorată de jucătorul în cauză atingând plafonul maxim de 1.000 de euro. 

Sigur că aici putem discuta și despre calitățile pedagogice ale antrenorului și membrilor staffului său. Nu amendezi una, două pe unul că se uită chiorâș la tine. Ori că strâmbă mustața, o vorbă de neuitat a lui Hagi.

Să vină Marijana?!

Cât privește faptul că jucătorii vor fi evaluați fizic la începutul perioadei de pregătire după efectuarea unor seturi de analize de sânge și de urină chiar nu prea avem ce să discutăm. Și un arhivar dacă vrea să știe cum stă cu sănătatea se duce la doctorul de familie și cere să-i dea o trimitere pentru analize. Că de aceea plătim asigurare medicală. Păi, cum să procedeze altfel cei care conduc naționala? 

Să o cheme pe „vrăcioaica" Marijana Kovacevici să îi trateze cu placentă de cal la ruptură musculară? Sau un numerolog care să alcătuiască primul "11" în funcție de data de naștere?

Citește și:
Gazeta l-a scos la plimbare pe Zeljko Kopic, iar dinamovistul s-a „ciocnit” de candidatul Nicușor Dan în metroul din București » Imagini SHOW: „Citesc despre tine!”
Superliga
Gazeta l-a scos la plimbare pe Zeljko Kopic, iar dinamovistul s-a „ciocnit” de candidatul Nicușor Dan în metroul din București » Imagini SHOW: „Citesc despre tine!”
Încă o dovadă că Elizabeth Omoregie, starul lui CSM București, iubește România! Imaginea care a „dat-o de gol”
Handbal
Încă o dovadă că Elizabeth Omoregie, starul lui CSM București, iubește România! Imaginea care a „dat-o de gol”
Schema prin care Dan Șucu va pune stăpânire pe Genoa: „Tranzacție în mediu ostil” » GSP are detalii-șoc din culisele negocierilor! Când e așteptat anunțul oficial
Campionate
Schema prin care Dan Șucu va pune stăpânire pe Genoa: „Tranzacție în mediu ostil” » GSP are detalii-șoc din culisele negocierilor! Când e așteptat anunțul oficial

Comentarii (14)
username_2
username_2  •  22 Martie 2023, 08:56

una din metodele de *** era și încă mai este cenzura, inclusiv ici-șa la articolul maestrului Geambașu..***, amu văd că se cenzurează direct, ***, nici măcar nu se mai ascund roboții cenzuriști pe după cireșu cu limbaj jignitor

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

parpalache
parpalache  •  22 Martie 2023, 08:54

Totul e in funcție de rezultate!Când rezultatele sunt așa cum sunt,incerci și masuri din astea de suprafața-ca și cum ai zugravi o casa-care sta sa cada de șubreda ce e!Pentru ca problema e...de fond!La juniori!Unde „bagatul”in echipa ține mai mult de factori extrafotbalistici-dupa cine e taticul,sau cât de„amabila”e mamica cu antrenorul!Care antrenor mai baga și primele jucatorilor in buzunar!Dupa care, influența verilor Becali!Impresarii și patronul!Inclusiv la numirea selecționerilor!Și s-a ajuns unde suntem!Când tânarul de 18 ani Cristi Chivu a fost cumparat de Ajax,mai intâi l-au trimis la loturile de juniori ca sa invețe cum sa...loveasca mingea!

Acidutzu_67
Acidutzu_67  •  22 Martie 2023, 08:33
Postat de godot pe 21 Martie 2023, 11:04

„Metodele de constrângere” sunt în realitate simple reguli.

Exact, se face prea mare tam-tam pentru niste simple si normale reguli de bun-simț care sunt greu de respectat de catre generatia asta noua, needucata, obișnuita sa nu respecte nimic. Profesionalismul in orice domeniu are rigorile sale. E simplu.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează