Articol de Dan Udrea - Publicat miercuri, 20 decembrie 2023 16:08 / Actualizat miercuri, 20 decembrie 2023 16:32
FCSB i-a antamat înaintea ultimelor două meciuri din acest an pe Baba Alhassan și Luis Phelipe. Jucători de la fix adversarele roș-albaștrilor pe final de 2023: Hermannstadt și Poli Iași. Cei doi n-au fost folosiți în meciurile directe. Și de fiecare dată, FCSB s-a impus ușor. Și ca scor, dar mai ales ca manieră: 3-0 cu Sibiul, 3-1 la Iași.
Împotriva FCSB-ului, dar mai ales a lui Gigi Becali, s-au pornit acuzații și insinuări că ceea ce a urmărit, de fapt, cu aceste achiziții a fost în primul rând să-și asigure cele 6 puncte. Cel mai direct în mesaj a fost Cârțu, pentru Fanatik: "După meciul FCSB - Hermannstdat am înțeles de ce Sibiul ne-a cerut nouă, Craiovei, 300.000-400.000 de euro și la FCSB l-a dat cu 600.000". Cu alte cuvinte, ca să înțeleagă toată lumea care n-a înțeles, Cârțu spune că cele 3 puncte cedate de Sibiu pe Arena Națională au costat 200.000 de euro.
Ce au încălcat Becali și FCSB?
E de acuzat cum au procedat FCSB și Becali? Regulamentar, sub nicio formă. Negocierile dintre cluburi sunt permise și în afara perioadei de mercato, chiar și încheierea unor acorduri, cum a fost cazul și aici. Că FCSB a urmărit scoaterea din joc a celor doi jucători, ca adversari direcți și, implicit, diminuarea nivelului de adversitate al oponentului e un lucru cert, dar de care a profitat pentru că regulamentul îi permite. E imoral, da, dar e regulamentar.
Ce nu e însă corect e dublul standard de judecată, analiză și percepție atunci când alte cluburi și alți patroni au procedat fix ca Gigi Becali și FCSB acum, dar nu s-a mers pe teoria că respectivele tranzacții au vizat și altceva decât trecerea jucătorilor de la un club la altul. Trei exemple:
1. Februarie 2022: Gaz Metan - CFR 1-2
- exact în zilele care au precedat meciul, clujenii l-au cumpărat pe stoperul Yuri, care n-a mai evoluat în meciul direct
- partida s-a terminat cu victoria clujenilor
2. August 2023: Rapid - Farul 3-1
- exact în săptămâna care a precedat meciul direct, Rapid l-a achiziționat de la Farul pe Borza
- nu doar că Borza n-a mai jucat pentru Hagi, dar a fost titular la Rapid, care s-a impus fără emoții
3. Decembrie 2023: Farul - Rapid
- e cel mai proaspăt exemplu: Dan Șucu a anunțat acum 3 zile că îl vrea pe Tudor Băluță: "Pot să vă confirm în mod oficial că ni-l dorim pe Băluţă de la Farul. Un jucător cu un potenţial uriaş, care să ne ajute să ne îndeplinim obiectivele. Nu mă întrebaţi de sume, nu mă întrebaţi de negocieri, ştiţi că îmi place să vorbesc cât mai puţin. Îl vrem și pe Krasniqi. Există un întreg proces de negociere cu cluburile şi jucătorii. Vom vedea dacă aceste transferuri se vor concretiza"
- fotbalistul respectiv e sub contract cu Farul, exact adversara Rapidului din ultima etapă din 2023
Există și exemplul Chiricheș...
De fapt, în trecut există chiar un exemplu, cu Becali și FCSB în prim-plan, în care un astfel de transfer realizat a acționat împotriva intereselor clubului deținut de Gigi. E vorba despre Vlad Chiricheș, care în septembrie 2011 semnase pentru FCSB, însă a fost lăsat să mai joace la Pandurii încă 3 luni, până la finalul anului. A urmat meciul direct, pe terenul roș-albaștrilor, iar Chiricheș, în ciuda unor previziuni-amenințări pe care Becali le făcuse în săptămâna care a precedat jocul, a fost titular, a jucat impecabil, iar FCSB a pierdut, scor 1-2.
... dar și exemple acuzatoare
În schimb, cu mult, dar cu mult mai grav e ce s-a petrecut în anii trecuți cu alte tranzacții dubioase. În care jucătorii de la o formație anume, care semnaseră sau erau deja în discuții cu alte cluburi, s-au comportat extrem de bizar, pe teren sau în relația cu clubul de care aparțineau încă. Iar de profitat a făcut-o întotdeauna clubul unde au ajuns în cele din urmă.
Aici, exemplele sunt mai multe:
1. Februarie 2020: Botoșani - FCSB 2-2
- Bălgrădean, care era în ultimele 6 luni de contract cu FCSB, semnase deja cu CFR
- Clujenii i-au transmis să nu anunțe viitoarea lui destinație, fix rivala la titlu a FCSB-ului
- Neștiind de acord, FCSB l-a folosit în meciul cu Botoșani, în care a pierdut două puncte, Bălgrădean comițând erori mari
- FCSB a aflat după acel meci că Bălgrădean semnase cu CFR și l-a scos definitiv din lot
2. Iulie 2020: Gaz Metan - CSU Craiova 1-2
- Craiova era într-o luptă teribilă pentru titlu cu CFR
- a câștigat la Mediaș, după ce, la scorul de 1-0, Marius Constantin a cerut să fie schimbat, în minutul 35, susținând că e accidentat
- la o lună distanță de acel meci, Craiova l-a transferat pe Constantin de la Mediaș
- s-a și achitat o sumă de transfer, în ciuda vârstei pe care o avea, 35 de ani: 50.000 de euro
3. Ianuarie 2021: Sepsi - CFR 0-1
- la scorul de 0-0, Rachid Bouhenna a făcut un fault stupid, în urma căruia a fost eliminat
- ulterior, la meciul din play-off, Bouhenna, asupra căruia gazdele aveau suspiciuni că ar fi semnat deja cu CFR, a fost rezervă și s-a arătat nemulțumit de acest statut, cerând explicații antrenorului de ce n-a jucat
- apoi, Sepsi l-a îndepărtat din lot înainte de finalul campionatului fiindcă era deja oficial că el e jucătorul clujenilor
- Attila Hadnagy, directorul general al lui Sepsi, a lansat apoi acuzații directe la adresa lui Bouhenna, inclusiv din perspectiva integrității acestuia
4. Botoșani - CFR 0-1
- era meciul în care CFR avea nevoie de victorie pentru a deveni matematic campioană
- înaintea acelui meci, CFR a semnat cu Jonathan Rodriguez, dar i-a transmis să nu anunțe și clubul moldovean
- Rodriguez n-a ținut cont de sfat, dar n-a mai evoluat în acel meci, în care CFR s-a impus
- după doar câteva săptămâni, Rodriguez era în lotul CFR-ului
Becali n-a inventat șmecheria, dar a îmbrățișat-o și el
Practicile acestea nu sunt o noutate pentru fotbalul românesc. Mereu s-au găsit mijloace prin care patronii să caute să obțină ce își doresc. În mod direct sau indirect.
De pildă, Becali cheltuia milioane de euro în a doua jumătate a anilor 2000 la jocurile indirecte, iar banii ajungeau inclusiv în posesia unor echipe pe care ulterior și FCSB le întâlnea ca adversare. O recompensă care azi era "ca să joci corect", dar care peste câte runde se transforma în "Lăsați-o mai moale că acum jucați chiar cu noi!". O altă strategie era aceea de a cumpăra la suprapreț anumiți jucători, după ce fuseseră atinse niște ținte cu ajutorul formațiilor de la care au venit jucătorii. Exemple: Vali Badea de la Vaslui (2006) și Tudorie de la Oțelul (2015). În ambii ani, FCSB a devenit campioană: a câștigat la Vaslui punctele de care avea nevoie pentru a termina peste Rapid (2006), iar Oțelul a câștigat, în mod miraculos, la Tg. Mureș și a blocat-o pe ASA pe poziția a doua (2015).
Nu Becali a inventat șmecheria și jocurile de culise. El doar s-a aliniat unui trend care spune că în fotbal nu câștigă întotdeauna cel mai bun, ci cel care e cel mai bun și pe teren, și în afara lui. Așa au mers mereu lucrurile. Așa merg și în ziua de azi și așa vor continua, pentru că fotbalul nu se joacă nici în capelele bisericilor, nici în sălile de operă. E o junglă, unde rezistă doar animalele de pradă cele mai puternice, mai perverse și mai adaptabile mediului tot mai mlăștinos! Dacă însă, azi, doar Becali e arătat cu degetul, suspicionat și acuzat că joacă murdar, atunci înseamnă că acceptăm dublul standard!