OPINII  »  EDITORIAL

Pentru FCSB cine cântă?

Editorial Daniel Grigore
Editorial Daniel Grigore

Articol de - Publicat luni, 13 mai 2024 11:55 / Actualizat luni, 13 mai 2024 15:26

FCSB - CFR Cluj a înregistrat cea mai mare asistență din istorie la un meci de campionat disputat pe Arena Națională.

De altfel, meciurile în care e implicată noua campioană a României atrag adesea oameni mulți la stadion, în București sau în provincie.

Problema e că susținerea de care te bucuri nu te transformă în altceva decât ești. A fi perceput de majoritatea microbiștilor și oamenilor de fotbal drept Steaua nu este același lucru cu a fi, într-adevăr, Steaua.

Într-un articol de opinie semnat deunăzi, colegul Adrian Duță a judecat că „atunci când 55.000 de fani strigă la unison «București, Steaua București!», atunci e clar care e echipa reală”. Dacă ar fi clar, noua campioană nu s-ar ascunde în spatele unor mesaje la alibi, precum „#27”, ci ar spune cu subiect și predicat: „Steaua a câștigat titlul cu numărul 27”.

A fi (perceput) Steaua

E firesc ca o parte dintre microbiști, în special generațiile mai tinere, să asocieze clubul lui Gigi Becali cu Steaua. Până la urmă, au crescut cu Rădoi, Goian, Dică, Chiricheș și Rusescu purtând sigla Stelei pe piept. Dar o percepție, fie ea împărtășită de zeci de mii de oameni, nu e musai să coincidă cu realitatea.

Dacă ați trăi mai bine de 15 ani într-o locuință, ar însemna automat că vă aparține? Nu, tot ați avea nevoie de actul de proprietate și de toate documentele conexe, prin care să demonstrați că ați intrat legal în posesia ei. Deține Gigi Becali așa ceva în cazul Stelei? Ați mai fi citit rândurile astea dacă da?

1? 6? 27?

Faptul că o echipă din campionatul intern atrage în jur de 55.000 de oameni la stadion este admirabil. Senzația de artificial te cuprinde atunci când realizezi că aceștia susțin și aplaudă clubul lui Gigi Becali pentru ceea ce își imaginează că ar fi, nu pentru ceea ce este.

Sigla este alta, denumirea este alta, culorile nu sunt tocmai aceleași, situația palmaresului este tragicomică.

Echipa campioană a României își desfășoară activitatea pe societatea FC FCSB S.A., înființată în 2003 și înregistrată în sectorul 4, aproape de ieșirea din București. Până la stadionul Steaua sunt aproape 14 kilometri și o mare de orgolii.

Pentru FCSB cine cântă?
În prima parte a sezonului următor, cu Arena Națională indisponibilă, FCSB va bate din nou la porțile stadionului Steaua

Olaru, Coman și Pintilii au sărbătorit câștigarea campionatului purtând tricouri cu numărul 27 pe spate, în condițiile în care, raportându-ne la cea mai recentă decizie a Curții de Apel, pentru FCSB a fost primul titlu din existența clubului.

Dacă facem abstracție de verdictul instanței și de amănuntele tehnice din spatele acestuia, numărăm 6 titluri în cele 20 de sezoane de la intrarea lui Gigi Becali în fotbal. Realizarea în sine este cel puțin onorabilă și ar merita sărbătorită, dar tocmai autorii ei o ignoră în detrimentul uneia închipuite.

Pentru FCSB cine cântă?

La finalul zilei, nimeni nu contestă faptul că FCSB este cea mai iubită echipă din România. Nici nu ar putea să fie altfel, luptă mereu la primele locuri, are cei mai în vogă jucători și întreține cu succes ideea că ar fi continuatoarea Stelei istorice.

Anomalia este că oamenii iubesc noua campioană a României pentru ceea ce își imaginează și își amintesc că ar fi, nu pentru ceea ce reprezintă în realitate.

- La anul, titlul 28?

- Nu, nu, nu, nu. Eu nu am spus niciodată că a fost titlul 27. Am spus că 27 este numărul lui Olaru, iar 27 aprilie data în care am fost sfâșiați la Middlesbrough, dar după 18 ani am câștigat campionatul. E 27 aprilie, ce să facem?

  • Dialog între un reporter și Mihai Stoica

Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Comentarii (113)
adytzu82
adytzu82  •  19 Iunie 2024, 06:13
Postat de rica86 pe 14 Mai 2024, 13:47

unde sunt mah actele alea ? Paunescu nu a avut niciodata palamaresul, a luat de la Armata dreptul sa foloseasca numele, prin urmare nu putea instraina ceva ce nu detinea...Escrocul a luat doar lotul de jucatori, nimic mai mult, pentru ca pur si simplu nu se putea mai mult...eu nu stiu pe ce lume traiti voi, daca credeti ca timp de 21 de ani aproape n-a aratat nimanui niciun act, iar in privinta asta exista o decizie definitiva, adica nu mai e nimic de discutat aici, Escrocul nu are nimic legat de Steaua...ceea ce inca se judeca este cat este sum pe care trebui s-o plateasca ca si despagubire Armatei. Nu stiu ce tot o tineti langa cu a luat de Armata, a dres....de la Armata a luat pamanturile alea, cu care s-a imbogatit peste noapte, si a inceput sa-si bata joc de oameni.

Atunci de ce Năstase a anulat HG99 imediat după ce oierul a transformat AFC-ul în FC? Citeste HG99 și vezi ce drept avea AFC-ul asupra palmaresului.

Laguioleq
Laguioleq  •  18 Mai 2024, 09:31

Este cît se poate de simplu. CSA STEAUA este cel mai prestigios club sportiv din România cu nenumărate medalii în multe ramuri sportive. Printre altele deține şi o Cupă a Campionilor Europeni cîştigată la Barcelona. Noi trăind în România, a trebuit ca şi justiția să ne confisțească acest lucru. FC FCSB SA este un CLUB DE FOTBAL PARTICULAR cu un patron ce a încercat prin procese, emisiuni TV, interpuşi şi diferite tertipuri să cumpere Gloria clubului CSA STEAUA şi nu a reuşit. Astăzi după un efort indelungat de 9 ani a cucerit titlul de campioană a României. Deci Clubul de fotbal FC FCSB SA este campioana Superligii din România în sezonul2023-2024.

hofer
hofer  •  16 Mai 2024, 06:53

FC FCSB S.A . Cine poate să-mi explice ce înseamnă aceasta aglomerație(Acronim) de litere?

Vezi toate comentariile (113)
Comentează