Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat duminica, 18 august 2024 14:02 / Actualizat duminica, 18 august 2024 14:27
Surprinzător, FCSB a pierdut sâmbată acasă în fața Politehnicii Iași, la ora aceea ultima clasată în Superligă. Au hotărât obținerea unei victorii nescontate ambiția și organizarea formației din Copou, căreia i-a dat însă o mână de ajutor, ba încă serioasă, însuși Darius Olaru, căpitanul campioanei!
În minutul 36, când tabela de marcaj de pe Ghencea arăta 1-0 pentru Poli, căci Bordeianu înscrisese în minutul 27, Olaru a avut o intrare urâtă la autorul golului. Drept pentru care arbitrul Ionuț Coza, chemat din camera VAR de Sorin Costreie să revadă faza, a schimbat cartonașul galben în roșu.
S-ar fi impus ca, excelent plasat, Coza să-l elimine din prima pe Olaru, autorul unui gest reprobabil, greu de explicat chiar și prin frustrarea resimțită de roș-albaștri după eliminarea din UCL. A fost singura eroare comisă de „centralul” din Cernica, pe care însă a corectat-o prompt. De pe urma ei, Olaru ar trebui să înțeleagă, deși la vârsta și la valoarea lui s-ar fi cuvenit să știe, că în fotbalul de top, la care aspiră el, se ține cont de cum joci, dar și de cum te comporți. De clasă, dar și de caracter, de atitudine.
Spre lauda lui, din momentul eliminării, una îndelung reclamată de gazde, Ionuț Coza a arbitrat ca la carte. E meritul lui, deloc mic, de a fi rezistat presiunii jucătorilor bucureșteni și celei venite din partea fanilor, peste 4.000. Fără să fie printre liderii arbitrajului nostru, mai degrabă e puțin băgat în seamă, rar delegat, Coza nu s-a lăsat impresionat de insistențele băieților lui Charalambous și Pintilii. Le-a ignorat.
Nu le-a făcut campionilor nicio favoare. Din contră, nu s-a sfiit să-i „îngălbenească” atunci când au forțat nota cu revendicările, precum în cazul lui Florin Tănase, tocmai intrat. Când acesta i-a strigat "Dă fault, nu aut!", Coza nu a întârziat să-l avertizeze.
De reținut și fazele de după fluierul final, când Mihai Stoica a trebuit să intervină spre a-i calma pe Alhassan și pe Panțîru, care se repeziseră, ca și Șut, de altfel, să-i ceară socoteală lui Coza pentru maniera de arbitraj. Nu-i greu de realizat de ce s-a ajuns până aici, în ideea că FCSB, campioana țării, a fost uneori ajutată de cavalerii fluierului în calitatea ei de echipă cu ștaif. Mai importantă, mai cunoscută.
Se practică asta nu doar în Superliga, vezi arbitrajele din meciurile FCSB cu Slobozia și (părerea mea) cu Farul, ci și în afară. Pretutindeni. Ceea ce nu înseamnă însă că Olaru et Co trebuie să-și imagineze că-și pot permite mai mult decât alții. Regulamentul e același indiferent de palmaresul sau de locul în clasament al uneia ori alteia dintre echipe.
În fine, și în partida Unirea Slobozia - Petrolul de vineri, încheiată 1-2, am asistat la o eliminare, dictată de Viorel Flueran după ce G. Găman și L. Rusandu i-au sugerat de la VAR să revadă duelul dintre Gele si Papp, petrecut în minutul 50. Cei doi i-au cerut „centralului” craiovean să se mai uite o dată la fază, dar decizia de a-l elimina pe Gele i-a aparținut lui Flueran și numai lui.
Iar ea a fost, conform unei opinii mai largi, greșită. Deoarece atacantul francez al Unirii l-a bruscat pe fundașul central advers în aceeași măsură în care a răspuns acesta. Altfel zis, ambii ar fi meritat câte un "galben", eliminarea lui Gele părând forțată. Excesivă. Rămasă în 10, Slobozia nu a putut ține pasul, fiind învinsă într-un meci în care, 11 la 11, reușise să deschidă scorul.
Amintind că ialomițenilor li s-a refuzat un gol fără ca Flueran să meargă la monitor să revadă faza, protestele acestora că „Nu suntem lăsați să jucăm!” au oarece bază. Doar că în privința anulării golului înscris de A. Lopez în minutul 66 ei nu au dreptate. Dacă în camera VAR s-a constatat că mingea centrată de Medina spre Lopez a depășit în aer linia de fund, dacă geometric s-a evidențiat asta, Flueran n-avea ce să mai caute la monitor.