OPINII  »  EDITORIAL

Arbitru bun, arbitru rău

Editorial Ovidiu Ioanițoaia +32   FOTO
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat duminica, 18 august 2024 14:02 / Actualizat duminica, 18 august 2024 14:27

Surprinzător, FCSB a pierdut sâmbată acasă în fața Politehnicii Iași, la ora aceea ultima clasată în Superligă. Au hotărât obținerea unei victorii nescontate ambiția și organizarea formației din Copou, căreia i-a dat însă o mână de ajutor, ba încă serioasă, însuși Darius Olaru, căpitanul campioanei!

În minutul 36, când tabela de marcaj de pe Ghencea arăta 1-0 pentru Poli, căci Bordeianu înscrisese în minutul 27, Olaru a avut o intrare urâtă la autorul golului. Drept pentru care arbitrul Ionuț Coza, chemat din camera VAR de Sorin Costreie să revadă faza, a schimbat cartonașul galben în roșu.

S-ar fi impus ca, excelent plasat, Coza să-l elimine din prima pe Olaru, autorul unui gest reprobabil, greu de explicat chiar și prin frustrarea resimțită de roș-albaștri după eliminarea din UCL. A fost singura eroare comisă de „centralul” din Cernica, pe care însă a corectat-o prompt. De pe urma ei, Olaru ar trebui să înțeleagă, deși la vârsta și la valoarea lui s-ar fi cuvenit să știe, că în fotbalul de top, la care aspiră el, se ține cont de cum joci, dar și de cum te comporți. De clasă, dar și de caracter, de atitudine.

FCSB - Poli Iași, 17 august 2024, Darius Olaru / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
Mihai Stoica, furios pe Alhassan / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
Mihai Stoica, furios pe Alhassan / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
Mihai Stoica, furios pe Alhassan / FOTO: Captură TV @Digi Sport 1
Mihai Stoica, furios pe Alhassan / FOTO: Captură TV @Digi Sport 1
+27 FOTO

Spre lauda lui, din momentul eliminării, una îndelung reclamată de gazde, Ionuț Coza a arbitrat ca la carte. E meritul lui, deloc mic, de a fi rezistat presiunii jucătorilor bucureșteni și celei venite din partea fanilor, peste 4.000. Fără să fie printre liderii arbitrajului nostru, mai degrabă e puțin băgat în seamă, rar delegat, Coza nu s-a lăsat impresionat de insistențele băieților lui Charalambous și Pintilii. Le-a ignorat.

Nu le-a făcut campionilor nicio favoare. Din contră, nu s-a sfiit să-i „îngălbenească” atunci când au forțat nota cu revendicările, precum în cazul lui Florin Tănase, tocmai intrat. Când acesta i-a strigat "Dă fault, nu aut!", Coza nu a întârziat să-l avertizeze.

De reținut și fazele de după fluierul final, când Mihai Stoica a trebuit să intervină spre a-i calma pe Alhassan și pe Panțîru, care se repeziseră, ca și Șut, de altfel, să-i ceară socoteală lui Coza pentru maniera de arbitraj. Nu-i greu de realizat de ce s-a ajuns până aici, în ideea că FCSB, campioana țării, a fost uneori ajutată de cavalerii fluierului în calitatea ei de echipă cu ștaif. Mai importantă, mai cunoscută.

Se practică asta nu doar în Superliga, vezi arbitrajele din meciurile FCSB cu Slobozia și (părerea mea) cu Farul, ci și în afară. Pretutindeni. Ceea ce nu înseamnă însă că Olaru et Co trebuie să-și imagineze că-și pot permite mai mult decât alții. Regulamentul e același indiferent de palmaresul sau de locul în clasament al uneia ori alteia dintre echipe.

În fine, și în partida Unirea Slobozia - Petrolul de vineri, încheiată 1-2, am asistat la o eliminare, dictată de Viorel Flueran după ce G. Găman și L. Rusandu i-au sugerat de la VAR să revadă duelul dintre Gele si Papp, petrecut în minutul 50. Cei doi i-au cerut „centralului” craiovean să se mai uite o dată la fază, dar decizia de a-l elimina pe Gele i-a aparținut lui Flueran și numai lui.

Arbitru bun, arbitru rău
Jordan Gele a fost eliminat în Unirea Slobozia - Petrolul // foto: captură TV DigiSport

Iar ea a fost, conform unei opinii mai largi, greșită. Deoarece atacantul francez al Unirii l-a bruscat pe fundașul central advers în aceeași măsură în care a răspuns acesta. Altfel zis, ambii ar fi meritat câte un "galben", eliminarea lui Gele părând forțată. Excesivă. Rămasă în 10, Slobozia nu a putut ține pasul, fiind învinsă într-un meci în care, 11 la 11, reușise să deschidă scorul.

Amintind că ialomițenilor li s-a refuzat un gol fără ca Flueran să meargă la monitor să revadă faza, protestele acestora că „Nu suntem lăsați să jucăm!” au oarece bază. Doar că în privința anulării golului înscris de A. Lopez în minutul 66 ei nu au dreptate. Dacă în camera VAR s-a constatat că mingea centrată de Medina spre Lopez a depășit în aer linia de fund, dacă geometric s-a evidențiat asta, Flueran n-avea ce să mai caute la monitor.

Citește și:
„Mi-a spart o vioară Stradivarius în cap!” » Giovanni Becali, dezvăluire ca-n filme: „Avea fiecare câte un cuțit la gât!”
Superliga
„Mi-a spart o vioară Stradivarius în cap!” » Giovanni Becali, dezvăluire ca-n filme: „Avea fiecare câte un cuțit la gât!”
Fotbalistul din Superliga a reușit să-l enerveze pe Panduru » Răbufnire în direct: „Problema e la tine!”
Superliga
Fotbalistul din Superliga a reușit să-l enerveze pe Panduru » Răbufnire în direct: „Problema e la tine!”
Organizatorii Asia Fest, răspuns pentru MM Stoica în problema Arenei Naționale » Propunere neașteptată pentru FCSB
Superliga
Organizatorii Asia Fest, răspuns pentru MM Stoica în problema Arenei Naționale » Propunere neașteptată pentru FCSB

Comentarii (32)
cita
cita  •  22 August 2024, 12:20

Pierzi, câștigi, ăsta-i fotbalul. La fel in afaceri și la pariuri de orice fel. Arbitrii sun "buni" sau "rai" în funcție de rezultatul final. Nimic nou sub Soare.

AlfaOscar159
AlfaOscar159  •  20 August 2024, 14:52

/Users/oscarbarta/Desktop/PHOTO-2024-08-19-10-54-45.jpg

Laspalmas
Laspalmas  •  19 August 2024, 16:54

*** isi inchipuie ca Ioanitoaia umbla cu o Dacie cand in realitate acesta conduce un Jeep Mercedes ultimul tip mare cat o casa

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (32)
Comentează