Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat vineri, 01 martie 2024 15:37 / Actualizat vineri, 01 martie 2024 15:46
Cât de cât, etapa 28 a mai limpezit apele în Superligă. Învingătoare la Voluntari cu 2-1 după ce a fost condusă, FCSB s-a distanțat la 10 puncte de Rapid și la 12 de CFR, aceasta fiind egalată de Oțelul în prelungirile întâlnirii de la Galați. Sigur, punctele se vor înjumătăți în play-off, dar tot vor rămâne destule în plus pentru ca formația din Berceni să se considere principala pretendentă la titlu. Până atunci însă, mai are de dat un examen important, meciul cu Rapid programat pe 9 martie în etapa de adio a sezonului regulat.
Deși lider autoritar, FCSB n-a prea convins în partida victorioasă de la Voluntari, adjudecată în duelul cu un adversar din zona barajului. La fel cum nu epatase nici în confruntarea precedentă, când a bătut-o la București, cu 3-2, pe "lanterna roșie" Botoșani.
Într-adevăr, ea a reușit joi, în Ilfov, o repriză secundă de calitate, pe parcursul căreia a întors tabela de marcaj. Dar nu se poate spune că a strălucit, observație valabilă și pentru meciul cu ultima clasată. A tremurat pentru cele 3 puncte, a suferit pentru ele și le-a obținut anevoie.
Are însă meritul, dovadă de caracter, de a fi câștigat de fiecare dată. Oarecum în stilul în care, fără să entuziasmeze, posomorât, CFR Cluj a cucerit mai multe titluri la rând. Adunând puncte, nu aplauze, de unde și impresia că FCSB-ul lui Charalambous și Pintilii, mai degrabă al lui Gigi Becali, amintește în bună măsură de CFR-ul lui Dan Petrescu. Istoria se repetă, numai personajele sunt altele, am dreptate?
Dacă CFR era, s-o numesc așa, mai echipă, parcă mai omogenă, lipsită de vedete, căci vedeta numărul 1 stătea pe bancă, FCSB își datorează succesul în principal cuplului Florinel Coman - Darius Olaru, alcătuit din golgheterii campionatului în curs, ambii cu câte 14 goluri.
Întrucât aceștia se mai recomandă cu opt și, respectiv, două pase decisive, reiese că ei au contribuit direct și indirect la realizarea a 38 de goluri din cele 52 înscrise de FCSB, ceea ce în procente înseamnă 73%! Nu mult, ci foarte mult, de aici și concluzia că, înaintea oricăror altor argumente, detenta roș-albastră e opera lui Coman și a lui Olaru. Oricât s-ar discuta pe tema asta, liderii sunt cei care fac istoria înaintea maselor.
Totuși, Florinel pare în pole-position. Deoarece, cu câte o „dublă", și-a scos formația din impas cu Botoșani, dar și cu Voluntari, a tras-o după el și a dus-o la victorie.
Știu că există și alte păreri, ar fi rău să nu existe, dar a mea e că Florinel Coman, altădată risipitor, s-a schimbat mult în bine. Se ia în serios, de aceea trebuie considerat, și e, cel mai bun jucător din actuala ediție de campionat. MVP-ul Superligii. Dacă el va continua pe același traseu, FCSB va putea fi greu ajunsă din urmă. Ori nu va fi deloc.