OPINII  »  EDITORIAL

Uluitorul 45,94!

Articol de - Publicat marti, 03 august 2021 14:36 / Actualizat marti, 03 august 2021 17:31

Dacă n-ar fi cerut și primit azil politic în SUA la JO 1984, Vladimir Moraru ar fi devenit cel mai apreciat ziarist român de sport. De sport, în general, nu de fotbal, el făcând parte din stirpea gazetarilor mai puțin spre deloc preocupați de ofsaiduri și de penalty-uri.

Elev al computerului viu numit Romeo Vilara, de care cei mai vârstnici trebuie să-și aducă aminte, Moraru mânca atletism pe pâine. El însuși hurdler talentat, membru al lotului național de juniori, a publicat în 1983 o carte, "Legendele Olimpului Atletic", ce se citește și acum cu neasemuită plăcere.

Am rămas prieteni, cât pot fi doi oameni care locuiesc la peste 10.000 de kilometri distanță, el lângă Los Angeles. Din păcate, ei încă n-au rezolvat problema câștigătorului la șah. Mai negociază.

Zilele trecute, Vladi mi-a atras atenția ca nu cumva să ratez, marți în zori, finala la 400m garduri de la Tokyo: "Va fi cofetărie mare, spectacol unic și-ți va părea rău s-o pierzi!".

L-am ascultat și-i mulțumesc. Pentru c-am asistat la o întrecere fabuloasă, duel epic captivant la capătul căruia, rezistând eroic pe ultimii metri, norvegianul Karsten Warholm l-a învins pe americanul Rai Benjamin în 45,94 de secunde, cu 76 de sutimi sub recordul mondial stabilit de același KW în urmă cu o lună la Oslo!

Uluitorul 45,94!

Moraru a comentat: „Mă așteptam să se alerge foarte repede, dovadă că și Benjamin a fugit 46,17, dar nici așa! Dacă mi-ar fi spus cineva că se va coborî sub 46 de secunde, i-aș fi recomandat să se ducă la nebuni! S-a mers într-un ritm neverosimil, performanța în discuție putând fi comparată cu cea a lui Bob Beamon, consemnată la JO de la Mexico City 1968".

Se referea, evident, la acel excepțional 8,90m la lungime, care e și în prezent, după 53 de ani, recordul olimpic în picioare. Doar că atunci s-a invocat, nu știu cât de corect, că saltul lui BB ar fi fost favorizat de altitudine, de presiunea atmosferică scăzută (imediat s-a pornit o furtună), de calitatea pistei de tartan etc.

Isprava lui Warholm, 25 de ani, 1,87m, 80 kg, nu poate fi nicicum pusă la îndoială. Ba chiar specialiștii consideră că cine are astăzi 50 de ani sau în jur nu va apuca să vadă doborât recordul norvegianului.

Ca atare, vom păstra în memorie, ca imagine de ansamblu, Jocurile Olimpice de la Tokyo pentru pandemie ori pentru lipsa spectatorilor din tribune, pentru eșecul suferit de Djokovici sau pentru depresiile lui Biles și Osaka, dar și, preponderent, pentru uluitoarea finală adjudecată de Warholm în fața lui Benjamin la 400m garduri. După ce americanul, în ciuda unui start mai slab, părea capabil să recupereze terenul și să câștige cursa. A bătut și el recordul lumii, dar nu i-a ajuns pentru aur. Acesta e însă începutul altei povești. 

VIDEO. Înregistrarea finalei de la 400 de metri garduri: 

Citește și:
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Nationala
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Nationala
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga
Superliga
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga

Comentarii (22)
1206754226007193
Glumetu Dan  •  05 August 2021, 14:15

Banal, tot mai banal si plictisitor este autorul!

1198649370199221
Dumitru Florin  •  04 August 2021, 23:34

Extrem de corecte comentariile privind performanta norvegianului, cu atat mai mult cu cat de obicei, atletii nordici nu prea excelau in probele de viteza. Dar, domnule Ioanitoaia, alaturi de preocuparea pe care o aveti in ultimul timp privind cariera si lipsa de rezultate pe care le inregistreaza Mirel Radoi - pe care, personal, il consider ultimul vinovat -, va propun un subiect: Oare ce ar raspunde ilustrul ministru al sportului daca ar fi intrebat cam asa: Cum apreciati faptul ca din bugetul ministerului se indreapta bani (si nu putini!) catre "cele fara numar" federatii de arte martiale, care raporteaza permanent o multitudine de titluri mondiale si europene, dar nu exista niciun reprezentant al Romaniei la JO? P.S. Nu s-a convins inca nimeni ca toate acele titluri arborate de artele martiale din Romania sunt niste facaturi? Ca o simpla adunare de doi romani, trei bulgari si un... pakistanez se raporteaza ca fiind un veritabil campionat mondial?!? Chiar ne putem lasa atat de pacaliti de cei de la Kata, Kumite si alte alea???

cita
cita  •  04 August 2021, 12:43
Postat de cita pe 03 August 2021, 17:14

Si sa stiti ca eu consider comentariul jurnalistic de fotbal la fel de interesant ca si cel de alte sporturi celebre, incluse aici oina de jumate de mileniu din Carpati, precum si precursoarele acesteia, cricket, base-ball, tenis, etc... :) - sa nu cumva sa creada cineva ca i-am uitat pe etrusci si pe ciobanii carpatini din care acestia se trag!!! :)

In primul rand de dragul minunatei Limbi Romane pe care o ador, dar si cu scuzele mele pentru folosirea unui termen nepotrivit in textul de mai jos, rog cine citeste pe aici sa considere urmatoarea modificare a textului cu referire la oina romaneasca si celelalte sporturi inrudite din lumea anglofona: am spus "precursoarele acesteia" cu referire la baseball ca fiind anterior oinei ca data de aparitie; Nici gand! - e exact pe dos, adica, in loc de precursoare, as folosi cuvantul "urmasele" - bineinteles cu voia domniilor voastre. Rog acceptati scuzele mele pentru folosirea gresita a termenului!

Vezi toate comentariile (22)
Comentează