OPINII  »  EDITORIAL

Și acum e noroc? 3 mari plusuri după Kosovo

Editorial Remus Dinu
Editorial Remus Dinu

Articol de - Publicat sambata, 07 septembrie 2024 00:21 / Actualizat sambata, 07 septembrie 2024 02:24

Naționala României a străpuns cu stil deplasarea din Kosovo (3-0). Confirmarea că EURO n-a fost o întâmplare, că în sfârșit ne putem făli cu câteva nume din fotbalul care contează cu adevărat, dar și cu sentimentul că generația asta îl asimilează cum trebuie pe Lucescu. Și invers.

Ce ar fi de scos în evidență după lecția predată de ai noștri la Priștina?

Și acum e noroc?

Dincolo de importanța vitală a unui debut convingător pentru Mircea Lucescu, generația care a ajuns până în „optimi” la EURO avea nevoie de un lucru esențial: de o victorie tip-confirmare, care să alunge și ultimele particule de neîncredere în privința parcursului de astă-vară.

Contextul ne stă pe retină, destule voci au continuat să pună rezultatul din Germania pe seama „norocului etern al lui Edi Iordănescu”.

Maniera înfiptă în care naționala a tranșat meciul de la Priștina e un pas zdravăn în față al fotbaliștilor care au scos oamenii în stradă în iunie, un fel de „Mai spuneți acum ceva de noroc!” strigat în cor, de la portavoce.

Incursiunile lui Man, barele violente ale lui Mihăilă, paradele lui Niță, șarjele lui Rațiu, toate ne-au catapultat puțin în atmosfera de la meciul cu Ucraina, în acele minute în care am fost înălțători cu Mudryk, Tsygankov și ceilalți.

S-a simțit iar aura de invincibilitate și confort pe care ne-au dat-o meciurile-reper de la EURO, cu Ucraina și Slovacia, iar asta-i nemaipomenit pentru un debut de campanie. Mai ales când în față ne-au stat fotbaliști de teapa lui Muriqi, Zhegrova.

Și acum e noroc? 3 mari plusuri după Kosovo
Dennis Man a fost omul meciului în Kosovo/ foto Cristi Preda (GSP)

Dennis Man și Coman. Aceeași școală, stări de spirit diferite

78 de minute de artist vs. 12 minute din postura de rezervă e exact diferența dintre a fi titular la Parma și a-ți arăta bărbăția cu Milan și Juventus, respectiv a prinde o mutare convenabilă pentru căptușeala buzunarelor la Al-Gharafa.

Man, în multe momente încântător la Priștina, își arată stofa care l-a propulsat printe băieții ăia buni, rapizi și musculoși din Serie A, e pe un trend care-i imposibil să nu te entuziasmeze.

Pe lângă Man, Mihăilă, Drăgușin, Răzvan Marin demonstrează și ei că-și curăță smocurile de iarbă de pe ghete în vestiare cu greutate din Europa, nu printre „pitici”.

Acum vine partea care macină. În contrast, fostul coleg al lui Man de la FCSB s-a ales doar cu firimiturile festinului din Kosovo. Nestemată în campionatul pe care l-a părăsit pentru confortul Golfului, Coman nu reușește nici acum să se înrădăcineze în sistemul naționalei, sunt indicii că n-o va face nici cu Mircea Lucescu.

Din filmul „10 minute pe final și atât” mai sunt și alți „tricolori” înzestrați doldora cu calități, ar fi păcat ca ele să rămână nefructificate. Ianis, Alex, Darius, e despre voi.

Cea mai lină decolare! Nu vrem turbulențe nici pe traseu

E ceva ce ne-a sâcâit mai mereu în campaniile pe care le-am ratat în ultimii 15-20 de ani. Am pornit deseori împleticindu-ne, ne-au bulversat schimbările de generații, de stiluri, de abordări ale selecționerilor și ne-am trezit la jumătatea campaniilor fără opțiuni, orbecăind după soluții last-minute sau căutând deja colacul următoarei campanii.

Sigur, e doar Nations League, dar putem ignora importanța acestui posibil shortcut spre Mondial?

De câte ori n-am trecut prin situațiile de mai sus?

Trecerea de la Contra la Rădoi a fost teribilă, „Guriță” moștenise și el toate necazurile de dinaintea lui, lui Edi i-a trebuit o campanie ratată pentru a stabiliza lotul pe care-l vedem azi. Luni irosite, poticneli de tipul Islanda, Armenia, Muntenegru etc., care ne-au legat de mâini și de picioare și ne-au înțepenit în loc, deseori iremediabil.

Acum? Switch-ul de la Edi Iordănescu la Il Luce lasă senzația că a decurs lin, fără pic de turbulențe, iar faptul că acțiunea asta a picat la puțin timp după EURO e ceva nemaipomenit.

Și acum e noroc? 3 mari plusuri după Kosovo
Mircea Luceescu a revenit la națională cu o victorie mare / foto Cristi Preda (GSP)

Meciul din Kosovo, un copy-paste fidel după Ucraina, doar că fără tribune învăluite în galben, e o extensie a vibe-ului de la EURO, iar spiritul de atunci pare că a rămas intact.

Chiar dacă n-o să ieșim la Universitate noaptea asta, sunt ceva motive să nu mai fim așa îmbufnați și morocănoși, cum obișnuiam să fim mereu la începutul campaniilor.

Citește și:
A urcat pe scena de la Vocea României și nimeni nu și-a dat seama că e fiul legendei sportului românesc
Stiri extrasport
A urcat pe scena de la Vocea României și nimeni nu și-a dat seama că e fiul legendei sportului românesc
Dennis MAN-ia! O armată de scouteri vine să-l vadă din nou azi pe român! „Licitația începe de la 30 de milioane de euro” » Recordul pe care l-ar putea egala
Campionate
Dennis MAN-ia! O armată de scouteri vine să-l vadă din nou azi pe român! „Licitația începe de la 30 de milioane de euro” » Recordul pe care l-ar putea egala
„M-ai sunat să faci mișto?” » Gigi Becali, supărat. Nu i-a convenit egalul cu CFR Cluj: „Am greșit că l-am impus pe el în echipa de start”
Superliga
„M-ai sunat să faci mișto?” » Gigi Becali, supărat. Nu i-a convenit egalul cu CFR Cluj: „Am greșit că l-am impus pe el în echipa de start”

Comentarii (47)
talpaiadului
talpaiadului  •  14 Septembrie 2024, 18:06
Postat de qheechee pe 14 Septembrie 2024, 13:53

@talpaiadului: Hai să lăsăm bășcălia asta absurdă. Nu aduce nici o satisfacție și e neproductivă. Limba evoluează, asta e deja un truism, nimeni nu neagă. Cuvinte precum tastatură, mouse, bug, networking, shortcut, link, site (până și compartmentalization) etc. au venit la pachet cu tehnologii aproape indispensabile în prezent. Problema este degradarea limbii prin cuvinte ca vibe, customiza, focusa, targetați, check, switch ș.a. asemenea. Astea sunt folosite fără discernământ prin mass-media și, mai cu seamă, în social media de către promotori, influenceri, propagatori pe care nu-i poți acuza de cultură sau inteligență excesive (mai bine spus, se bălăcesc în mediocritate). La rândul lor, cei care înghit fluxul ăsta nociv și-l excretează identic nu dau pe dinafară glagore, ci inepție în diverse forme și culori. Am lăudat conținutul articolului și modul de expunere a ideilor. Am considerat că-și poate îmbunătăți și exprimarea, asta însemnând că-i apreciez inteligența. Eu zic că e cazul să terminăm schimbul de replici, să fii sănătos și, pe cât posibil, mai puțin irascibil!

De acord sa incheiem discutia si, pentru a evita discutii de acest gen intre noi pe viitor, te rog sa retii cateva aspecte: 1. Daca ai de gand sa ma corectezi, te rog sa-mi corectezi greselile, ca sunt destule, in loc sa-mi ceri sa folosesc anumite cuvinte doar din cauza ca ti se par tie mai potrivite. Tu ai la dispozitie propriile comentarii pentru a folosi ce cuvinte vrei tu, lasa-i pe altii sa foloseasca ce cuvinte vor ei, atat timp cat ele exista in dictionar si sunt folosite cu sensul potrivit, indiferent daca vorbim de "hilar" vs "ilar", "inganfat" vs "ingamfat", "job" vs "slujba", "trend" vs "tendinta" etc. 2. Amandoi postam doar niste comentarii de doi lei pe GSP, neexistand nici o legatura intre noi, asa ca "mediocritatea" mea nu te eleveaza in nici un fel pe tine si nici "eleganta ta verbala" nu ma coboara pe mine, fiecare dintre noi ramanand la acelasi nivel indiferent de nivelul celuilalt. 3. Majoritatea comentariilor tale contin critici la adresa limbajului din articole si din comentariile altora, chiar crezi ca GSP-ul este locul potrivit sa te ocupi cu asa ceva? Eu inteleg sa ne atragi atentia atunci cand facem niste greseli gramaticale majore, dar tu nici macar nu te ocupi de greseli majore, cramponandu-te in schimb de niste fineturi despre care e pur si simplu "ilar" sa discutam pe niste articole despre sport, in general si fotbal, in particular.

qheechee
qheechee  •  14 Septembrie 2024, 13:53
Postat de talpaiadului pe 12 Septembrie 2024, 19:50

Vai de tine, n-ai fost in stare sa intelegi nimic din ce ti-am spus eu. orbit de propria inganfare. Tocmai ca eu ti-am spus in mod clar, inca de la inceput, ca sunt doar unul dintre cei multi, care folosesc cuvintele pentru a comunica niste idei, nefiind nici filolog, nici erudit, nici elitist, nici "expert in DOOM", ci doar un neica nimeni care scrie niste comentarii pe GSP, la pierderea vremii, facand o gramada de greseli de exprimare, fiind recunoscator celor care incearca sa ma ajute, atragandu-mi atentia asupra lor. Chiar si in cazul tau, atunci cand mi-ai reprosat ca folosesc "ca si", eu nu am obiectat cu nimic vizavi de precizarea respectiva, tu avand dreptate acolo, eu folosind "ca si" pentru evitarea cacofoniei, cu toate ca stiu ca aceasta din urma nu este considerata o greseala, asa cum este folosirea celor doua conjunctii in acelasi timp (pentru mine personal, insa, cacofonia este mai deranjanta decat greseala gramaticala si de aceea prefer sa fac greseala respectiva in locul cacofoniei). Problema e atunci cand tu te bagi in seama fara rost, in mod arogant, sustinand niste neadevaruri precum acela ca ar exista in dictionarul explicativ cuvinte care nu ar trebui folosite. Orice cuvant din dictionar este acolo pentru a fi folosit, neexistand nici o diferenta, de exemplu, intre un cuvant adaugat in DOOM in 2021 si un altul adaugat in 1931 sau intre unul provenit din limba engleza si altul din limba franceza, germana etc.

@talpaiadului: Hai să lăsăm bășcălia asta absurdă. Nu aduce nici o satisfacție și e neproductivă. Limba evoluează, asta e deja un truism, nimeni nu neagă. Cuvinte precum tastatură, mouse, bug, networking, shortcut, link, site (până și compartmentalization) etc. au venit la pachet cu tehnologii aproape indispensabile în prezent. Problema este degradarea limbii prin cuvinte ca vibe, customiza, focusa, targetați, check, switch ș.a. asemenea. Astea sunt folosite fără discernământ prin mass-media și, mai cu seamă, în social media de către promotori, influenceri, propagatori pe care nu-i poți acuza de cultură sau inteligență excesive (mai bine spus, se bălăcesc în mediocritate). La rândul lor, cei care înghit fluxul ăsta nociv și-l excretează identic nu dau pe dinafară glagore, ci inepție în diverse forme și culori. Am lăudat conținutul articolului și modul de expunere a ideilor. Am considerat că-și poate îmbunătăți și exprimarea, asta însemnând că-i apreciez inteligența. Eu zic că e cazul să terminăm schimbul de replici, să fii sănătos și, pe cât posibil, mai puțin irascibil!

qheechee
qheechee  •  14 Septembrie 2024, 13:53
Postat de talpaiadului pe 12 Septembrie 2024, 19:50

Vai de tine, n-ai fost in stare sa intelegi nimic din ce ti-am spus eu. orbit de propria inganfare. Tocmai ca eu ti-am spus in mod clar, inca de la inceput, ca sunt doar unul dintre cei multi, care folosesc cuvintele pentru a comunica niste idei, nefiind nici filolog, nici erudit, nici elitist, nici "expert in DOOM", ci doar un neica nimeni care scrie niste comentarii pe GSP, la pierderea vremii, facand o gramada de greseli de exprimare, fiind recunoscator celor care incearca sa ma ajute, atragandu-mi atentia asupra lor. Chiar si in cazul tau, atunci cand mi-ai reprosat ca folosesc "ca si", eu nu am obiectat cu nimic vizavi de precizarea respectiva, tu avand dreptate acolo, eu folosind "ca si" pentru evitarea cacofoniei, cu toate ca stiu ca aceasta din urma nu este considerata o greseala, asa cum este folosirea celor doua conjunctii in acelasi timp (pentru mine personal, insa, cacofonia este mai deranjanta decat greseala gramaticala si de aceea prefer sa fac greseala respectiva in locul cacofoniei). Problema e atunci cand tu te bagi in seama fara rost, in mod arogant, sustinand niste neadevaruri precum acela ca ar exista in dictionarul explicativ cuvinte care nu ar trebui folosite. Orice cuvant din dictionar este acolo pentru a fi folosit, neexistand nici o diferenta, de exemplu, intre un cuvant adaugat in DOOM in 2021 si un altul adaugat in 1931 sau intre unul provenit din limba engleza si altul din limba franceza, germana etc.

@talpaiadului: Hai să lăsăm bășcălia asta absurdă. Nu aduce nici o satisfacție și e neproductivă. Limba evoluează, asta e deja un truism, nimeni nu neagă. Cuvinte precum tastatură, mouse, bug, networking, shortcut, link, site (până și compartmentalization) etc. au venit la pachet cu tehnologii aproape indispensabile în prezent. Problema este degradarea limbii prin cuvinte ca vibe, customiza, focusa, targetați, check, switch ș.a. asemenea. Astea sunt folosite fără discernământ prin mass-media și, mai cu seamă, în social media de către promotori, influenceri, propagatori pe care nu-i poți acuza de cultură sau inteligență excesive (mai bine spus, se bălăcesc în mediocritate). La rândul lor, cei care înghit fluxul ăsta nociv și-l excretează identic nu dau pe dinafară glagore, ci inepție în diverse forme și culori. Am lăudat conținutul articolului și modul de expunere a ideilor. Am considerat că-și poate îmbunătăți și exprimarea, asta însemnând că-i apreciez inteligența. Eu zic că e cazul să teminăm schimbul de replici, să fii sănătos și, pe cât posibil, mai puțin irascibil!

Vezi toate comentariile (47)
Comentează
Close