Articol de Alin Buzărin - Publicat joi, 22 aprilie 2021 10:13 / Actualizat joi, 22 aprilie 2021 10:13
Unii mai ies, alții mai intră. Polonezul e mereu acolo, la mijlocul terenului, imun la schimbări.
Prăbușirea managerială a clubului alb-roșu pare un proces mult mai lent decât prăbușirea strict fotbalistic. 0-1 cu UTA se adaugă unui șir lung de înfrângeri și se încearcă a fi explicat de către protagoniști în diverse feluri. Ba că Dinamo a dominat, ba că au fost ocazii, ba că mereu portarii adverși (acum a fost cazul lui Dragoș Balauru) fac meciul vieții doar atunci când văd alb-roșu în față.
Cercul lui Dușan
Așa au reacționat jucătorii, Uhrin parcă a vrut să spună ceva cu o întoarcere a lucrurilor cu 360 de grade. Three hundred and sixty degrees, s-a auzit clar, nu s-a mai auzit însă și cu ce a asociat cehul acele grade, pentru că engleza lui e rudimentară, iar româna sa e rudimentară și ea.
Deși o mai folosește uneori în privat, o ține departe de declarațiile oficiale, gândindu-se că i s-ar putea răstălmăci spusele, cutumă a mai multor antrenori străini de pe la noi.
Dar iată că dă greș atât cu engleza, cât și cu logica. Atunci când te referi la cele 360 de grade, nu poți vorbi despre nimic altceva decât decât despre un cerc, pe care vrei să-l termini de desenat exact acolo de unde l-ai început. Ceea ce, privind pe Dinamo, nu e tocmai indicat, ba dimpotrivă. Pentru a schimba radical lucrurile, e nevoie doar de jumătate din gradele acelea, sunt de ajuns 180!
Rival cu Gigi la schimbări
Așadar, e 1-0 pentru UTA în minutul 60, când cehul face prima schimbare. La marginea terenului apare Fabbrini. Pentru un plus de creativitate, desigur. Toată lumea crede că va ieși unul dintre cei doi închizători, Răuță sau Janusz Gol, dar mai degrabă polonezul, care a cam tocat în… gol. Stupoare, iese Bani, care mai făcuse câte ceva, trăsese chiar la poartă cu stângul, înlocuirea lui Ahmed fiind altă cutumă, cea a scoaterii celui de-al doilea "Under".
Peste alte 10 minute, Dușan vrea să-l bage pe Nepomunceno îl locul lui Ehmann, dar își dă seama c-ar încălca regula U 21, și-atunci îl schimbă și pe Bejan cu Ricardo Grigore. Mai apoi "operează" post pe post, Nemec cu Blejdea, dar inovează cu Puljici în locul lui Anton.
Ce nevoie mai ai de încă un stoper în minutul 84? Păi, cum să n-ai, că-l trimiți în față, ca pe vremea "focului la ei", cum spunea Florin Prunea la DigiSport după meci. Nici Gigi Becali, în cea mai fantezistă dispoziție tactică a sa, n-ar fi amestecat lucrurile atât de aiuritor.
Eternul polonez
Unii ies, alții intră, Janusz Gol rămâne acolo. Polonezul de 35 de ani e de neatins, 55-ul său de pe spate pur și simplu nu încape pe tăblița arbitrului de rezervă. El nu iese niciodată, e centrul absolut, punctul de intersecție a diagonalelor tactice.
Rămâne mereu pe teren, deși nu face deposedări, iar pasele sale nu prea ajung la coechipieri. Arareori, când își găsesc totuși destinatarul, nu sunt mai lungi de doi-trei metri. Viteză nu, dribling nu, accelerare nu, diagonale nu, nimic! Absolut nimic! Janusz era de scos din prima repriză, însă el a rămas până la final, fără să fie de folos în joc cu ceva concret.
Un transfer dubios, un jucător la final de carieră, un salariu imens (vreo 17.000 în momentul sosirii la Dinamo), care chiar și negociat și răsnegociat cu liderii DDB n-avea cum să rămână altfel decât tot mare. Un fotbalist complet inutil lui Dinamo, în acest moment de restriște, dar și în orice alt moment!
El și alți zece
Când citiți aceste rânduri, probabil că Uhrin gândește tactica pentru Gaz Metan. Ia o foaie, pune în centrul ei numele lui Gol și apoi va cugeta și la ceilalți zece, pentru că, nu-i așa, după ce-ai pierdut un meci acasă, se cuvine să schimbi ceva. Cu 360 de grade, nu-i așa?