OPINII  »  LIGA 1

Opriți tot, ei joacă în Europa!

Alexandru Barbu, jurnalist GSP
Alexandru Barbu, jurnalist GSP

Articol de - Publicat luni, 05 august 2024 09:18 / Actualizat luni, 05 august 2024 17:24

Momentul care s-a văzut cel mai rău din etapa a 4-a e meciul care nu s-a văzut deloc, FC Botoșani - FCSB.

Duelul din Moldova ar fi trebuit să se dispute sâmbătă, 3 august. „Reprogramarea acestui joc s-a făcut la solicitarea clubului FCSB și are acordul clubului organizator, FC Botoșani”, a comunicat Liga Profesionistă de Fotbal. Pesemne că deținătorii de drepturi acceptă ușor să bruieze un orar oricum încărcat și planificat în baza unui contract de zeci de milioane de euro.

Explicația? FCSB voia neapărat să se odihnească între două „europene”. La ora solicitării de amânare a partidei cu FC Botoșani, FCSB nu știa dacă trece de Maccabi, așa că urma să întâlnească fie Sparta Praga, în Champions League, fie Panevezys, în Europa League, ultima clasată din Lituania. Nu a contat, important pentru campioană era să nu se deplaseze la Botoșani, să nu consume combustibil, să-și ducă la SPA fotbaliștii profesioniști plătiți anual cu sute de mii de euro. Plătiți ca să joace.

Opriți tot, ei joacă în Europa!
FCSB e calificată în turul III preliminar Champions League, astfel că are deja asigurată cel puțin prezența în grupele Conference

Sparta joacă, nu apasă pe snooze

Fast-forward: FCSB a eliminat-o cu chiu, cu vai pe campioana decimată a Israelului și urmează să se dueleze cu Sparta Praga în turul III preliminar al Ligii Campionilor. Ce au făcut cehii, vineri, când FCSB se conserva la Berceni? Wow, au jucat! Și au câștigat, 2-0 cu Dukla. Sparta a avut doar două zile de pauză după 4-2 cu Shamrock Rovers și are acum trei zile la dispoziție să pregătească prima manșă cu FCSB.

Într-adevăr, Sparta a beneficiat de 3 jocuri consecutive programate pe teren propriu - Shamrock, Duckla, FCSB. Dar la noi nu e un caz particular, excepțional. Echipele românești - între care CFR Cluj, Universitatea Craiova - și-au făcut un obicei din a reprograma etapele din disperarea de a pune mâna pe banii de la UEFA. Pentru că despre asta e vorba, nu despre performanță. Când vor începe grupele europene, FCSB va schimba tactica: va folosi echipa bună în campionat, unde e la retrogradare, și va ignora competiția continentală, așa cum s-a întâmplat și în 2022, anul umilințelor cu Silkeborg, 0-10 la general.

Era bine să se amâne meciul cu U Cluj, puteam să pregătim altfel partida de joia viitoare cu Maccabi Petah Tikva. Era ideal să se amâne

- Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj

Raționamentul Ligii 1: vrem în Europa, însă jucăm doar o dată pe săptămână

Da, nu suntem singurii care amână meciurile cu scopul de a prioritiza tururile preliminare. De regulă, e o practică estivală întâlnită și în țările din jurul nostru. Însă la ce ne raportăm? Fugim de jocuri ca echipele din Serbia, Bulgaria, Croația sau acceptăm că fotbalul de performanță e bisăptămânal, cum ne învață campionatele tari ale Europei?

Obiectivul echipelor bune ale SuperLigii e să ajungă în cupele europene, ceea ce înseamnă automat un calendar aglomerat, meciuri din 3 în 3 zile. Odată calificate în competițiile UEFA, cluburile noastre se văd epuizate de ritmul pentru care luptă un an. Și, ca să nu se facă de râs într-o parte, urlă la LPF să mai taie din meciuri.

Calificarea în grupe deja bifată de FCSB e în același timp o binecuvântare și un blestem. Senzațional că buzunarele vor fi pline, dar ce te faci cu două meciuri pe săptămână până la finalul anului?! Dacă nu găsești o rețetă miraculoasă peste noapte ca să reziști pe două fronturi, plus Cupa României, înseamnă că ori îți iei adio de la titlu, ori îți asumi că vei fi din nou umilit în Europa.

La cât mai multe meciuri! Dar să fie mai puține.

Citește și:
Protestul a început din primul minut la România - Lituania » Ce s-a putut auzi în Ghencea, la revenirea „tricolorilor” în fața propriilor fani
Nationala
Protestul a început din primul minut la România - Lituania » Ce s-a putut auzi în Ghencea, la revenirea „tricolorilor” în fața propriilor fani
România - Lituania, în al doilea meci din Liga Națiunilor. Oaspeții au egalat
Nationala
România - Lituania, în al doilea meci din Liga Națiunilor. Oaspeții au egalat
Mihai Rotaru sparge banca! Cât plătește Craiova pentru transferul lui Cicâldău » Mutarea e definitivă, pe 4 ani
Superliga
Mihai Rotaru sparge banca! Cât plătește Craiova pentru transferul lui Cicâldău » Mutarea e definitivă, pe 4 ani

Comentarii (66)
cosmm
cosmm  •  12 August 2024, 16:27

Domnule Barbu, am asteptat o opinie si in legatura cu amanarea meciului dintr CFR Cluj si Otelul Galati, amanare cu care Otelul nu este de acord si nici nu i s-a cerut parerea. Sau daca nu dati in FCSB nu este apetisant subiectul ptr dvs?

alenb
alenb  •  09 August 2024, 14:38

Mai toata lumea isi amana meciuri de campionat in perioada preliminarilor, au mai fost articole pe tema asta, chiar trebuia reluata tema cu articol scris pe genunchi, lipsit de informare? Ca nu si-a amanat Sparta asta era discutia? Sparta o sa-si amane probabil la turul urmator. Daca tot vrem sa rascolim tema hai sa facem articol documentat cu situatia din anii precedenti sa vedem in cate campionate se amana, ca se amanau pana si prin Belgia, Norvegia sau Danemarca, daramite prin est.

MariusN
MariusN  •  08 August 2024, 14:18

Foarte bine zis. Exact asa e. Doar un pic de fotbal, ca din 3 in 3 zile românii nu pot. Dar vor sa fie ca cei deafara.. Performanta zero. Doar după bani, ca sa ce? Sa se chinuie inca un an si inca un. Stilul româno-bekalist. Si toti sa-i cante in struna după cum vrea el. Numai ptr ca el e bogat si isi permite. Si fraierii il acceptă, ca sa mai ciupeasca eventual de la el. O bataie de jic campionatul national de fotbal, categoria novice!!!

Vezi toate comentariile (66)
Comentează