OPINII  »  RANGERS - FCSB 4-0

De fapt, cu ce a greșit Becali?

Sergiu Alexandru
Sergiu Alexandru

Articol de - Publicat vineri, 25 octombrie 2024, 11:23 / Actualizat vineri, 25 octombrie 2024 11:51

FCSB, după două victorii, a pierdut cu Rangers, 0-4, în al treilea meci din grupa Europa League. Cu o echipă improvizată, campioana României a fost dominată clar de scoțieni. Iar Gigi Becali a fost criticat pentru strategie. Dar, de fapt, cu ce a greșit?

Înainte și după meciul de la Glasgow, patronul roș-albaștrilor a fost luat la rost pentru decizia de a menaja o parte dintre titulari în vederea derby-ului cu Rapid. Becali și-a făcut calculele și a decis că e mai important să învingă duo-ul Șumudică-Șucu decât să se impună pentru a treia oară în Europa League.

4 au lipsit întemeiat, doi „bătrâni” cu semnul întrebării

Dar să ne uităm un pic pe formația de start. Târnovanu – Pantea, Dawa, Ngezana, M.Popescu – Alhassan, Edjouma – Ștefănescu, Luis Phelipe, Miculescu – Bîrligea.

Dintre oamenii de bază, 4 au motive întemeiate să lipsească: Darius Olaru e suspendat, Lixandru și Florin Tănase sunt accidentați, iar Șut a fost învoit pe motive personale.

Singura discuție poate fi făcută în jurul a doi jucători titulari: Crețu și Radunovic. Fundașul dreapta trece printr-un moment foarte bun, iar muntenegreanul e cel mai bun apărător stânga din țară. Dar trebuie ținut cont de un detaliu. Crețu are 35 de ani, Radunovic 33. Și au 19, respectiv 16 meciuri în acest sezon. Ceea ce înseamnă că ar fi trebuit să aibă și ei un moment de respiro. În locul lor au jucat Pantea, care înainte de accidentare era într-o formă bună, și Mihai Popescu, titular în ultimele partide, dar folosit aseară pe un post inedit.

Oare doi fundași laterali ar fi făcut cu adevărat diferența? 

Sigur, se mai poate vorbi de Alexandru Băluță și, poate, Octavian Popescu. Dar în locul lor au jucat Ștefănescu, adus cu surle și trâmbițe în vară, și Luis Phelipe, care nu s-a mișcat rău. Totuși, Popescu nu e un fotbalist esențial, ci unul care ține de sclipiri izolate, în funcție de meciuri.

În rest, FCSB a jucat cu Târnovanu, Dawa, Ngezana și Bîrligea, oameni de bază, Ștefănescu, jucător de 1,3 milioane, și Miculescu, fotbalist de 1,5 milioane.

Ce vină are Becali că aceștia nu s-au ridicat la nivelul așteptat? I se poate reproșa că Edjouma și Alhassan au fost complet depășiți, că Ștefănescu nu e cel de la Sepsi și că Miculescu încă nu dă randament? Nu.

Ar fi fost o diferență dacă FCSB se putea baza pe toți titularii? Poate. Dar nu cred că substanțială. Rangers tot s-ar fi impus, diferența e mare. Poate nu ar mai fi fost 4-0, poate ar fi fost 2-0 sau 2-1. Dar tot scoțienii luau cele trei puncte.  

Să nu uităm că la pauză au intrat Băluță, Popescu și Radunovic, dar nu s-a văzut vreo diferență în joc.

De fapt, cu ce a greșit Becali?
Pe ”Ibrox”, Ngezana și colegii săi de la FCSB au cules mingi din plasă la foc automat, foto: Cristi Preda / GSP

FCSB încă nu a pierdut nimic în Europa League

FCSB, grație victoriilor cu RFS și PAOK, încă stă bine în Europa League. E pe locul 13, mai aproape de locul 8 (un punct diferență), decât de locul 25 (3 puncte diferență). Și urmează două meciuri, pe teren propriu, care pot aduce puncte. Cu Midtjylland și Olympiakos. Ambele vor fi pe teren propriu, iar FCSB va alinia, așa cum a anunțat Becali, cel mai bun „11”.

„Era o bătaie preconizată” a spus Becali imediat după meci. Iar șansele de calificare nu s-au modificat. Potrivit unui statisticienilor de la Football Meets Data, FCSB încă stă bine. După 10.000 de simulări, campioana are 65% șanse să termine în top 24. Deci, înfrângerea nu a făcut prea mult rău roș-albaștrilor.

E cumva de înțeles de ce FCSB și-a menajat titularii pentru meciul cu Rapid. Pe lângă faptul că vrea să-i învingă pe Șucu și Șumudică, pentru a-și hrăni orgoliul, Becali nu-și permite ca echipa lui să mai facă în campionat pașii greșiți de la începutul sezonului. Trebuie să nu piardă teren în fața rivalelor CFR Cluj și Universitatea Craiova și nici să nu o lase pe U Cluj să se distanțeze.

Astfel, strategia nu pare greșită. Becali a ales răul mai mic și nu a pierdut nimic substanțial. Din contră, a fost o înfrângere lămuritoare cu o bună parte din lot.

Citește și:
În plin divorț, soția lui Bogdan Vasiliu, rapidistul reținut de DNA, a transmis un mesaj neașteptat: „Mi-am făcut duș, m-am fardat...”
Stiri extrasport
În plin divorț, soția lui Bogdan Vasiliu, rapidistul reținut de DNA, a transmis un mesaj neașteptat: „Mi-am făcut duș, m-am fardat...”
Mircea Lucescu a anunțat lista convocărilor preliminare pentru meciurile cu Cipru și Kosovo
Nationala
Mircea Lucescu a anunțat lista convocărilor preliminare pentru meciurile cu Cipru și Kosovo
„Niciodată cât sunt eu aici!” » Gigi Becali a INTERZIS un lucru la FCSB, la câteva ore după eșecul cu Rangers
Superliga
„Niciodată cât sunt eu aici!” » Gigi Becali a INTERZIS un lucru la FCSB, la câteva ore după eșecul cu Rangers

Comentarii (8)
Dobermannul
Dobermannul  •  25 Octombrie 2024, 15:53
Postat de Syryus pe 25 Octombrie 2024, 15:19

Pe Gigi nu la interesat din păcate acest meci și atitudinea asta a transmis -o și echipei

Problema e ca in Romania nimeni nu poate juca din trei in trei zile nu numai la intern ci si in Europa si la parametrii inalti asa ca ceva tot mai trebuie sacrificat. Problema ca nu trebuia sacrificat la scorul asta ...

Syryus
Syryus  •  25 Octombrie 2024, 15:19

Pe Gigi nu la interesat din păcate acest meci și atitudinea asta a transmis -o și echipei

lefter_popescu
lefter_popescu  •  25 Octombrie 2024, 14:19

Domnule, ca și colegii dvs , susținători ai echipei ilfovene, in articolele pe care le scrieți, faceți ce faceți pt ca în final ne demonstrați ca sunteți de acord cu strategia rudimentara a lui Gigi Valiza.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează