Articol de Roxana Fleşeru - Publicat vineri, 31 mai 2024 19:30 / Actualizat vineri, 31 mai 2024 19:46
Ana Maria Brânză (39 de ani) a fost prezentă la inaugurarea sălii care îi poartă numele, care va fi folosită exclusiv pentru acest sport și care se află în incinta Şcolii Gimnaziale 195 Hamburg din sectorul 3 al Capitalei.
Ana Maria Brânză, campioană olimpică, mondială și europeană, a fost extrem de emoționată la inaugurarea sălii care îi poartă numele, una care s-a construit la inițiativa sa.
Când s-a întors de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde a câștigat medalia de argint în proba de spadă individual, ea a spus, printre altele, că scrima românească are nevoie de o sală destinată doar acestui sport pentru că nu se mai construise una de mulți ani. Aceasta s-a realizat în sectorul 3, iar Ana a mărturisit că totul a început cu un mesaj trimis primarului Robert Negoiță.
„Este cel mai mare vis, cel mai mare vis şi cea mai preţioasă medalie. Cât eram sportivă, eram tot timpul întrebată care e cea mai importantă medalie şi răspundem întotdeauna următoarea. Uite că, de fapt, aici trebuia să ajungem şi asta este cu adevărat cea mai frumoasă medalie. Cel mai important trofeu şi moştenirea pe care vrem să o ducem mai departe, vrem să o dăm copiilor", a spus Ana Brânză.
Ana Maria Brânză: „Mă simt, realmente, ca după o medalie"
Ea a avut-o alături și pe Simona Gherman, colega sa din echipa de aur a României, împreună cucerind aurul olimpic, două titluri mondiale și cinci europene.
Sala din incinta în Şcolii Gimnaziale 195 Hamburg, lângă Parcul „Alexandru Ioan Cuza", se află la etajul al patrulea al unei clădiri care are la celelalte niveluri un bazin de înot şi două săli de handbal şi alte sporturi de echipă. Este prima sală de scrimă construită în România în ultimii 40 de ani și este dotată cu 12 planșe - șase de concurs, șase de antrenamente -, costul estimativ fiind sub două milioane de euro.
„Am venit aici când era şantier, am venit aici când nu erau planşele şi aşa mai departe. Am văzut toate aceste etape, Mă simt, realmente, ca după o medalie, când cobor de pe podium şi toată lumea te întreabă ce ai simţit când se cânta imnul? Nu ştii ce simţi, e greu să pui în cuvinte toată această emoţie, tot ce se întâmplă aici'', a subliniat ea.
Pe pereții sălii se găsesc două picturi murale reprezentând un portret al spadasinei și acțiunea sa de semnătură, o tușă din săritură, realizată de artiștii de la „Fâs Fâs". „Nu le-am văzut până acum şi încă îmi tremură genunchii de atâtea emoții", dezvăluie fosta scrimeră.
Ana Maria Brânză: „Îmi doresc ca aici să creștem oameni"
Ana nu s-a ferit niciodată de cuvinte și a punctat cum i se pare faptul că această sală a fost înaugurată în plină campanie electorală a primarului Robert Negoiță.
„Din punctul acesta de vedere, am mai spus acest lucru, mie îmi plac toate culorile. Dar mai mult decât culorile îmi plac oamenii care fac lucruri, iar referitor la faptul că proiectul a fost finalizat acum, cât încă este campanie, nu am absolut niciun fel de problemă cu acest aspect", a spus fosta spadasină.
Apoi a continuat: „Pentru mine este important ca acești copii să fie interesați, să vină în sală să descopere ce înseamnă scrima, iar noi să avem capacitatea ca pe lângă parte de antrenament să aducem profesioniști, oameni care să ajute la dezvoltarea lor.
Mai departe de atât, până la primul campion, eu îmi doresc ca aici să creștem oameni. Așa cum domnul Dan Podeanu și-a dorit ca mai presus de campioni să ofere societății oameni de care societatea să se folosească, așa îmi doresc și eu. Acesta este primul meu gând și, cu siguranță, dacă vom face lucrurile etapă cu etapă, așa vor crește campionii".
Ana Maria Brânză: „Îmi doresc să exploatăm la maximum această sală"
Federaţia Română de de Scrimă va încheia un protocol de colaborare cu Şcoala 195, umând a fi stabilite detaliile despre modul în care sportivii se vor antrena.
„Să nu uităm că aici sunt peste 2.000 de elevi! Nu ştiu dacă toţi vor dori să vină la scrimă, dar noi aşteptăm cât mai mulţi dintre dintre ei. Chiar dacă eu nu voi antrena, îmi doresc să exploatăm la maximum această sală şi, pe lângă partea de antrenament, să organizăm tot felul de evenimente şi de workshopuri pentru cei mici şi, de ce nu?, şi pentru părinţii lor.
Până la urmă, este vorba de educație prin sport şi asta ne dorim cu toţii să facem'', a concluzionat Ana Maria Brânză.
„Avem nevoie şi de săli"
La inaugurarea sălii au mai participat Elisabeta Lipă, președinta ANS, Mihai Covaliu, președintele COSR, și Roxana Scarlat, secretarul general al Federației Române de Scrimă. „Le doresc tuturor copiilor de aici din şcoală să simtă măcar o dată tot ceea ce simte un campion!
Eu mi-aş dori ca într-un ciclu olimpic să avem în fiecare lună campanie electorală şi fiecare primar, indiferent de unde este, să îşi asume faţă de electorat nişte lucruri.
Şi aici nu mă refer doar la săli de sport, pentru că avem nevoie şi de săli. Avem nevoie şi de spitale, avem nevoie şi de teatre, pentru că trebuie să facem şi educaţie cu cei mici, ei sunt cei care ne înlocuiesc în viitorul acestei ţări!", a spus Elisabeta Lipă.