Articol de Justin Gafiuc - Publicat vineri, 19 februarie 2021 16:07 / Actualizat sambata, 20 februarie 2021 04:10
Gazeta Sporturilor a intrat în posesia unor imagini dureroase cu calul Siker, fost multiplu campion național și balcanic, ținut de CSA Steaua în condiții improprii la o bază hipică privată.
„E malnutrit, are dureri mari, se culcă foarte des pe jos și poate dezvolta o formă de depresie, fiind ținut în exces în boxă. Viața lui și a altor 10 cai de acolo poate fi în pericol. Iar clubul Steaua e complice”, spune fostul său antrenor.
Siker, multiplu campion național, balcanic și cu clasări remarcabile în Cupa Mondială la dresaj, este cel mai titrat cal al CSA Steaua. Antrenorul Sorin Alexandrescu, veterinarul Vadim Vârgolici și un insider vorbesc despre situația dramatică a calului de 22 de ani și a altor 10 bidivii pensionari ai clubului militar, aflați la baza hipică privată ”Corona Center” din Tunari
În limba maghiară, siker înseamnă succes. A fost, probabil, o predestinare pentru Siker, un bidiviu cu origini ungurești, să devină campion. E cel mai titrat cal al CSA Steaua, multiplu câștigător național și balcanic în proba de dresaj, urcat inclusiv în Top 7 la câteva circuite de Cupă Mondială.
Asta înainte de a se retrage din circuitul de performanță, în octombrie 2017, când a avut parte, după un model consacrat în țările cu mare tradiție hipică, de o retragere fastuoasă, organizată cu mii de spectatori la Palatul Cantacuzino din Florești (Prahova), aproape de drumul național București – Brașov.
Siker e în pribegie din 2014
foto: Siker, fost multiplu campion național și balcanic, ținut de CSA Steaua în condiții improprii la o bază hipică privată
Astăzi, alături de alți 10 cai ai CSA Steaua, Siker își duce bătrânețile complicate la o baza hipică privată din Tunari, „Corona Center”. E în pribegie din 2014, de când secția ecvestră a clubului a fost dată afară din clasicul său loc din Bulevardul Timișoara, de unde caii au trebuit mutați în trei zile. La ordinul lui Gabriel Oprea, ministru de interne pe atunci, locația preluată de la MapN a devenit peste noapte sediu al unui departament din DGIPI, ofițeri de la așa-numita „Doi și-un sfert”.
Sorin Alexandrescu e antrenorul și călărețul care lucrează cu Siker încă de la venirea acestuia în România, în 2006. Nu mai are acces la prietenul său patruped din luna septembrie a anului trecut. "Am avut un conflict mai aprins pentru o mașină cu proprietarul complexului, Adrian Petre, care mi-a interzis apoi să mai intru în bază", spune Alexandrescu.
„Viața lui Siker e în pericol”
El e disperat pentru starea actuală a calului: „Am informat clubul Steaua încă din luna decembrie despre faptul că Siker nu se simte bine, dar nimeni din partea CSA n-a venit să vadă despre ce este vorba, în afara administratorului Romeo Pilan, care a tot raportat că lucrurile sunt OK. De fapt, calul nu mai e scos la mișcare, așa cum ar trebui, și arată simptome ale unei afecțiuni la nervii trigemeni. Are dureri mari, se culcă foarte des pe jos și prezintă un balans permanent al capului. Poate ajunge să se lovească singur de pereți, inclusiv ca o formă de depresie, fiind ținut cu exces în boxă”.
„I-am făcut și niște analize de sânge. A rezultat că e malnutrit, spre uimirea mea, fiindcă era cel mai bine hrănit cal înainte să înceapă acest blocaj. Am reușit, totuși, să ajung acolo într-una dintre zilele trecute. Până la ora 10 dimineața, caii încă nu mâncaseră nimic!", mărturisește Alexandrescu.
El nu se sfiește să concluzioneze că „viața lui Siker e în pericol, fiecare clipă contează. Soluția de urgență e luarea de la bază a calului și trecerea imediată pe tratament, plus revenirea la un regim firesc de mișcare. Nu înțeleg cum putem să așteptăm atât de mult doar pentru a se rezolva un raport pe circuit intern!”.
„Găuri în pereții boxelor”
„Situația cailor de la Tunari e tristă. Sunt bătrâni, au nevoie de o atenție specială, dar, din păcate, sunt ținuți prea mult în boxe, iar de ei se ocupă niște soldați, îngrijitori, care n-au pregătirea necesară să-i scoată la mișcare. Multora le e chiar teamă acum să-i mai lase afară, pentru că, stând așa de mult închiși, devin nervoși, agresivi. Riști să te lovească, să fie de nestrunit”, confirmă problemele o sursă GSP, care a avut acces în centrul hipic de lângă București.
În plus, invocă „niște condiții nefirești, cu găuri prin pereții de lemn dintre boxe, unde caii își pot prinde piciorul, și cu baloți întregi de furaje lăsați afară, pentru că proprietarul nu oferă un spațiu propice, preferând să acorde prioritate unor cai privați în detrimentul celor ai CSA Steaua”.
Săpat cu picioarele, depresivi, galop în spațiu minuscul
Continuă: „Mișcarea e vitală atât pentru sănătatea fizică a calului, care, în libertate, parcurge cel puțin 7 km zilnic, cât și pentru sănătatea mintală. Pe lângă probleme gen colici, afecțiuni metabolice, ale sistemului circulator și cel nervos, stresul de a fi lipsit de mișcare prin priponire sau izolare în boxă își pune amprenta și asupra psihicului animalului”.
Detaliază: „Unii dezvoltă comportamente repetitive, gen ticul ursului, cribbing – rosul lemnului din structura boxei, săpatul obsesiv cu picioarele din față, lovirea pereților cu picioarele din spate, iar alții devin depresivi și apatici sau galopează prin boxe de la prea multă energie acumulată. Toate aceste simptome se regăsesc la caii de la Tunari”.
„Nu e o situație normală”
Veterinarul Vadim Vârgolici, care are grijă de caii clubului Armatei, confirmă tabloul îngrijorător: „Toate au fost OK până în urmă cu câteva luni, când proprietarul s-a certat cu antrenorul Sorin Alexandrescu și i-a dat interdicție în bază. Așa că, dacă antrenorul nu există, nici caii nu se mișcă așa cum trebuie. Sigur, nu au nevoie de o pregătire de performanță, fiindcă sunt cai de peste 20 de ani. Dar ar trebui să beneficieze de un regim specific vârstei și afecțiunilor, ceea ce nu se întâmplă acum. Sunt prizonieri în boxe. Asta le afectează sănătatea pe termen mediu și lung. Nu e o situație normală”.
Între orgolii, scandaluri și ițe administrative, caii CSA Steaua continuă însă să sufere la bătrânețe, așteptând o rezolvare miraculoasă din partea celor care ar trebui să nu-i privească cu nepăsare. „Am semnale din Ungaria că ar vrea să-l ia înapoi pe Siker, să aibă acolo grijă de el”, afirmă Sorin Alexandrescu.
Ofertă de 450.000 euro în vârful carierei
Sunt, poate, la mijloc și remușcările maghiarilor, care, în 2006, l-au trimis în România pe Siker printr-o incredibilă încurcătură. „Urma să vină un alt cal, s-a produs o eroare stupefiantă la transport și au renunțat să-l readucă, fiindcă procedurile vamale erau extrem de complicate”, povestește Alexandrescu.
La achiziție, Siker a costat 6.000 de dolari, dar a existat, la un moment dat, o ofertă de 450.000 de euro pentru el, după cum relatează antrenorul CSA Steaua: „N-a putut fi vândut, fiindcă figura ca mijloc fix în scriptele Armatei, adică exact ca un tanc”.
Astăzi, „tancul” și ceilalți 10 colegi ai săi, inclusiv un ponei cu statut de performanță, se tăvălesc și se rotesc prin boxele din Tunari, visând că va apărea, totuși, un ofițer MapN rațional, care să se gândească și la oasele și sufletele lor șubrede înaintea rigorii cazone a circuitului unor hârtii blestemate.
„Ce dorește acest consumator de cannabis?”
Adrian Petre e patronul bazei hipice din comuna Tunari, unde CSA Steaua și-a „parcat” 11 cai. El susține că „Alexandrescu e singura persoană interzisă, pentru că s-a dedat la fapte de violență și distrugeri. Suntem și în proces de înșelăciune pentru o mașină. A fost scos din sport pentru consum de cannabis în limite de concentrație de peste 15%, așa cum scrie într-un raport ANAD. În lumea hipică e cunoscut drept un individ consumator în continuare. I s-a retras și un titlu național, a fost suspendat șase luni de club. Ce dorește acest om? Au ajuns penalii să ne spună că sunt drepți? E revoltător! M-a sunat și comandatul de la Steaua să mă întrebe dacă un cal poate muri în cazul în care nu e scos la coardă, cum i s-a sugerat. O aberație! Caii ies zilnic, sunt îngrijiți”.
Sunt convins că nu există rea credință la club, dar e vorba despre proceduri birocratice prea îndelungate pentru sănătatea cailor. Am discutat să urgenteze mutarea lor la o bază situată pe centura Capitalei sau poate se înțeleg, totuși, cu patronul de la actualul complex.
- Vadim Vârgolici, medic veterinar
Siker ar fi avut alt parcurs dacă ajungea în Germania, de unde se trag rădăcinile sale îndepărtate. Știți cum a câștigat un concurs în Turcia? După ce a stat închis două zile în mașină, în vamă, a făcut febră și n-a avut parte aproape deloc de odihnă. Asta înseamnă devotament și sânge de campion!
- Sorin Alexandrescu, antrenor echitație CSA Steaua
De când proprietarul bazei a interzis Stelei să scoată caii la liber sau la coardă în manej, sunt cai care nu au făcut mișcare de 3 luni. Iar spațiul pus la dispoziție nu e acoperit și se inundă, devenind impracticabil din toamnă până în primăvară.
- sursă GSP
Padocurile, în total cinci, dintre care două, cele mai mari, sunt destinate exclusiv cailor proprietarului, sunt de mici dimensiuni și total insuficiente pentru o bază cu o capacitate de 40 de boxe. De altfel, și acestea pot fi folosite de Steaua doar dacă e uscat terenul, dacă există sursă de curent și dacă nu sunt ocupate de alți cai, care au prioritate.
- sursă GSP
170 de euro pe lună pentru fiecare calachită CSA Steaua proprietarului bazei hipice „Corona Center” doar pentru serviciile de închiriere a boxelor
Ce prevăd legile
L205/2004 privind protecția animalelor
art. 5:
(1) Deținătorii de animale au obligația de a asigura acestora, în funcție de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă și categorie de producție, următoarele:
a) un adăpost corespunzător;
b) hrană și apă suficiente;
c) posibilitatea de mișcare suficientă;
d) îngrijire și atenție.
e) asistență medicală.
(2) Deținătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente și cruzimi.
art. 6:
(1) În sensul prezentei legi, prin rău tratament se înțelege comportamentul brutal, abuzul în utilizareaanimalelor, supunerea animalelor la eforturi inutile, precum și neasigurarea condițiilor prevăzute la art. 5 alin. (1).
(2) În sensul prezentei legi, prin cruzime față de animale se înțelege:j) provocarea de suferințe fizice și psihice prin orice mijloace.
L 217/2019 privind întreținerea animalelor de serviciu sau destinate serviciului scoase din funcțiune sau declasate care aparțin instituțiilor si structurilor publice din România
art. 1: Animalele de serviciu sau destinate serviciului care aparțin instituțiilor și structurilor publice din România au dreptul la hrană și îngrijire, conform prevederilor legale în vigoare, și după scoaterea din funcțiune sau declasare.
art. 3: După scoaterea din funcțiune sau declasarea animalelor de serviciu sau destinate serviciului, acestora li se vor asigura:
a) dreptul la îngrijire pe viață, prin asigurarea accesului la servicii medicale regulate, respectiv hrănire, adăpostire și posibilitatea de mișcare.
Alt caz recent: caii maltratați de pe malul Lacului Techirghiol
Recent, situația dureroasă a celor peste 35 de cai maltrataţi, de pe malul Lacului Techirghiol, a fost investigată de Libertatea. Cazul a devenit obiect de anchetă și preocupare pentru autorităţi abia după ce imaginile cu animalele chinuite, zăcând prin canale sau păscând ciulini, au ajuns în atenţia publicului larg, prin intermediul reţelelor de socializare şi al presei. Citiți episoadele aici!
Citește și alte articole:
EXCLUSIV Conturi blocate și lupte la judo! Ce datorie are Federația + scandal înainte de alegeri
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro