Articol de Luminița Paul, Andrei Furnigă (video) - Publicat luni, 16 decembrie 2024 21:14 / Actualizat luni, 16 decembrie 2024 21:14
Medaliați olimpici la Paris 2024 și colegii lor din lotul național au vizitat, cu daruri și bucurie, două case pentru copii instituționalizați, construite în sectorul 4 de Fundația Hope and Homes for Children.
O casă scundă, zugrăvită în galben deschis, cu ferestre mari și căldură de când faci primul pas înăuntru. Zumzetul discret e întrerupt de câte o exclamație a canotorilor care au venit în vizită, aducând daruri personalizate, dar și obiecte esențiale, electrocasnice mici, o imprimantă și lucruri utile pentru bucătărie.
Este una dintre cele două case familiale construite de Fundația Hope and Homes for Children, acestea având un rol capital în închiderea, acum 5 ani, a orfelinatelor din sectorul 4. Miroase atrăgător dinspre dulciurile așezate frumos pe masă, bradul e împodobit cu globuri roșii alături de beteală albastră și argintie, în timp ce o stea aurie s-a cocoțat în vârf, veghind întâlnirea emoționantă dintre puști și campioni.
Campionii au venit în vizită
Au venit în vizită medaliații cu aur olimpic Ancuța Bodnar, Roxana Anghel, Maria Lehaci, Andrei Cornea și Marian Enache, alături de colegii lor Amalia Bereș, Mădălina Cornea, Patricia Cireș, Mihăiță Țigănescu, Florin Lehaci, Mihai Chiruță, Ioan Prundeanu, Florin Horodișteanu, toți cu prezențe pe podium în competiții importante.
Între sfială și curiozitate, granițele s-au topit, mai ales după ce Marian Enache a preluat rolul de animator al dialogului cu copiii. Unul care a curs apoi cu naturalețe, cu umor și emoție, de o parte și de alta. Întâi s-au prezentat sportivii, pe rând, apoi micuții, care au prins curaj de la minut la minut. Pentru a enumera lucrurile care le plac, a-și dezvălui visurile și neliniștile.
„Mi-aș dori de acum încolo să vă vizitez cât mai des, când timpul permite, deoarece îmi dați putere, energie și încredere că imposibilul este cumva doar în capul nostru”, a deschis Enache seria prezentărilor. „Vreau să vă spun că la mine rezultatele au venit după 12 ani, în care am muncit și m-am luptat să ajung cineva, am câștigat două medalii la Jocurile Olimpice, aur și argint, de aceea să nu vă așteptați ca lucrurile să se întâmple peste noapte pentru că disciplina și constanța sunt cheia succesului”, a subliniat Roxana Anghel.
Una dintre fetițe e pasionată de dans, practică fotbal, după ce a făcut judo un an și jumătate, dar, spune ea, „nu s-a prins”. O alta declară cu candoare că „îmi place să dorm”, alta că e pasionată de mașini, în special BMW-uri, pentru design. Doar una a rămas deoparte, tristă, frământată de ceva. Pe rând, Enache și Cornea au mers și i-au vorbit, smulgându-i, inevitabil un zâmbet. Cuvintele calde și empatia topesc bariere.
La final, copiii și-a primit cadourile, exact așa cum și le-au dorit, din pachete și pungi de hârtie lucioasă în culorile Crăciunului, verde și roșu. Unul care anul acesta, pentru ei, a venit mai devreme și în susur de apă vâslită de cei mai buni.
„A fost un moment de plin de compasiune”
„A fost un timp foarte plăcut, am petrecut foarte bine lângă ei, mă bucur că am reușit să le oferim cadouri și sper ca pe viitor să revenim aici când ne va permite timpul, să facem același gest pentru că e ceva foarte frumos”, a spus pentru GSP Mihăiță Țigănescu, vicecampion olimpic la Tokyo în barca de 4 rame.
Pentru Andrei Cornea, campion olimpic anul acesta la Paris la dublu vâsle, întâlnirea cu puțtii a adus emoție și zâmbet. „Primul pas pe care l-am făcut în această casă mi-a umplut inima de bucurie. Are o căldură a sa, e o oază de zâmbet și efectiv nu te poți obține să nu zâmbești pentru că vezi copiii aceștia care la fel, nici ei nu se opresc din zâmbit, oriunde te-ai uita, orice le-ai spune ei, zâmbesc”, a observat el.
„Se uită cu atâta admirație la tine încât efectiv în același timp ești și fericit, dar îți dau și lacrimile, deci abia ne abținem cumva să nu scăpăm acele lacrimi ca să nu-i emoționăm pe ei mai mult decât suntem noi”, a adăugat.
Mișcată a fost și soția lui, Mădălina Cornea, locul 7 la JO în barca de 4 vâsle. „Pentru mine sunt emoții pe care nu, nu știu cum aș putea să le descriu. Sunt foarte bucuroasă că sunt aici alături de ei și că ne-au primit în această casă care este tot ce au ei, dar mai mult decât altceva ce și-ar putea dori”.
Maria Lehaci, campioană olimpică în barca de 8 plus 1, a rămas impresionată de interacțiunea cu copiii. „A fost foarte plăcut și ne simțim norocoși că am putut să venim, să facem parte din casa lor. Nouă ne plac foarte mult atât copiii, cât și să dăruim cadouri și ne-am simțit ca acasă. Este un mediu foarte cald, foarte plăcut și se vede că sunt foarte fericiți, sunt mulțumiți, sunt împăcați. E un loc în care ai vrea să stai”, a punctat ea.
Florin Lehaci, soțul ei, vicecampion european la dublu rame, i-a confirmat trăirile. „M-am simțit și ne-am simțit foarte bine. Cum spuneam și mai devreme, când ne-am prezentat, consider că acesta a fost un moment de plin de compasiune și cred că acesta este cuvântul care trebuie să definească această întâlnire a noastră: compasiune și ajutarea semenilor”.
Marian Enache, campionul olimpic, alături de Cornea, la dublu vâsle, și-a pus senzațiile în cuvinte. „A fost o întâlnire emoționantă. Ne bucurăm, mă bucur că am reușit să fim în număr cât mai mare pentru că, după cum bine știți, și noi acolo suntem o familie și ne ajutăm tot timpul, atunci când avem nevoie sau avem probleme”, a accentuat el, referindu-se la lotul național de canotaj.
„Nici noi nu am avut cândva ce ne-am dorit”
„Iar faptul că suntem prezenți aici, în casa acestor copii minunați, ne reamintește că nici noi nu am avut cândva tot ceea ce ne-am dorit și nu am avut oameni care să ne ajute cu un sfat, care să ne ofere daruri sau care să ne facă să ne deschidem. Iar faptul că eu mă aflu aici este un îndemn pentru toți ceilalți, pentru oamenii din România, să facă și ei asemenea gesturi, deoarece colectiv suntem mai puternici. Și atunci când oferim din suflet și din inimă este ca o satisfacție, o medalie câștigată la Olimpiadă”, a încheiat.
Pentru Ancuța Bodnar, campioană olimpică și la Tokyo, și la Paris, bucuria de a fi alături de copii radia din ochi, din zâmbet. A fost un moment cu adevărat emoționant. Mă bucur foarte mult că am putut să fiu aici, alături de colegii mei. De când am intrat pe ușă, am simțit emoția, am simțit o stare diferită, care poate fi trăită doar aici. Copiii ne-au așteptat cu brațele deschise, cu bunătăți și ne-am bucurat foarte mult să petrecem acest timp minunat alături de ei”, a spus ea pentru GSP.
Rezumând, de fapt, trăirile comune, adulți și copii, într-o zi friguroasă de decembrie care s-a simțit caldă și luminoasă în căsuța scundă, zugrăvită în galben deschis.
Surpriza anului: pe cine vrea Pep Guardiola să aducă la Manchester City până se va reface Rodri!