Articol de Roxana Fleşeru - Publicat marti, 13 iunie 2023 19:49 / Actualizat duminica, 18 iunie 2023 10:06
David Popovici a vorbit în cadrul unui podcast despre felul cum pregătește Campionatele Mondiale de la Fukuoka, dar și despre provocările pe care le întâmpină în această perioadă
David Popovici s-a reîntâlnit cu Brett Hawke într-un podcast. Australianul a avut câteva discuții cu românul pe parcursul ultimilor ani, acum s-au reunit sub sigla „Swimnerd". Fostul înotător, actual antrenor a fost curios să afle ce s-a mai întâmplat în ultima perioadă cu dublul campion mondial și european la 100 și 200 metri liber.
„Încerc să mă adaptez la noua mea viață, la care dacă te uiți din afară pare că nu s-a schimbat. Vreau să fiu același înotător, să nu uit de ce m-am apucat de acest sport. E un proces continuu, acela de a rămâne cu picioarele pe pământ. Înotul este în continuare pasiunea mea și tot ce vreau să fac, dar e important să nu te obsedeze un singur lucru în viață", a spus David.
Obiectivul lui David Popovici pentru Fukuoka
Înotătorul în vârstă de 18 ani este în plin proces de pregătire pentru Campionatele Mondiale de la Fukuoka, 23-30 iulie. „Ne antrenăm mult pentru eficiență în loc de forță brută. Trebuie să compensez cumva că sunt mai filiform. Muncim mult la elementele tehnice. Secretul este să găsești un echilibru, să nu te supraantrenezi sau să te subantrenezi, să găsești un ritm în care să muncești și să uiți de tot ce te înconjoară și, la un moment dat, te vei surprinde cu o performanță extraordinară", a spus Popovici.
Cât despre Mondialele de la Fukuoka, românul a afirmat: „Obiectivul este să înot bine, să fac o cursă curată, dacă fac asta e o cursă rapidă, iar timpul e doar un bonus. În plus, trebuie să prind o zi bună, antrenamentul e făcut, e nevoie de niște mese bune, să am grijă de mine, să dorm bine și să fiu sigur că nu mă ajung nervii. E nevoie de cap liber și o minte limpede", a spus David Popovici.
Pentru Paris, David Popovici are nevoie de răbdare
Înotătorul a fost întrebat și despre Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 și dacă își imaginează cum va fi. „E cool să te gândești că în câteva luni cineva îți va pune la gât medalia de aur la gât. Aș fi ipocrit să spun că nu e important să ai un obiectiv măreț și specific, ca acela de a deveni campion olimpic. Nu te-ai putea trezi în fiecare zi la 5 sau 6, să-ți sacrifici viața socială, să mănânci sănătos dacă nu ai un astfel de scop.
Visez să merg la Jocurile Olimpice și să devin campion olimpic de la zece ani. E bine să fii înfometat, dar nu neapărat pentru a câștiga, ci pentru glorie, e un scop pentru care îmi place să trag. Îmi place să mâ gândesc și la impactul pe care îl voi avea în afara bazinului dacă devin campion olimpic", a spus Popovici.
Însă a atras atenția asupra unui anumit aspect. „Trebuie să am răbdare, mai e mult timp până atunci, mai am cel puțin trei concursuri importante până acolo, ce fac este să rămân cu picioarele pe pământ".
Sunt foarte cunoscut în România, aproape toată lumea mă recunoaște pe stradă. La început a fost amuzant, apoi a devenit obositor, iar acum sunt în faza de acceptare și adaptare și de a avea grijă de acest privilegiu, care aduce anumite avantaje, faptul de putea transmite un mesaj, de a avea un altfel de impact
- David Popovici
Am rămas la fel, e un proces constant de a rămâne la fel cu tot ce se întâmplă în jurul meu. S-a schimbat perpectiva lumii către mine, poate fi ușor să te ia valul, de acea încerc să rămân umil pentru că acestea sunt niște principii sănătoase. Vreau să fiu cât de simplu se poate pentru că există frumusețe în simplitate - David Popovici
David Popovici despre...
...proba de 200 metri liber pe care a înotat-o la Cupa României doar în serii: „M-am simțit un pic ruginit, cum mă așteptam, dar trebuia să fac acest lucru în mediul de concurs pentru a prinde din nou gustul. Cum sunt rechinii, atunci când simt o picătură de sânge încep să dea târcoale și să vâneze, asta aveam nevoie, să simt durerea aceia specifică din nou, pentru că o poți uita atunci când nu mai înoți o probă pentru mult timp"
...felul în care este uneori perceput: „De câte ori vorbesc despre înot tind să devin prea serios, lucrez la acest fapt pentru că în realitate nu sunt atât de serios. Eram la supermarket, a venit o doamnă la mine și mi-a spus: «Știi ce apreciez cel mai mult la tine? Că ești extrem de serios.» Am luat-o aproape ca o insultă, sunt normal, nu pun o față specială pentru cameră. Orice persoană care are o cameră pe ea vrea să pară de neclintit, de neînvins, dură, toată lumea trebuie să știe că acea persoană este una normală, care are vulnerabilități, frici, nopți nedormite, diverse probleme"
...cartea pe care o citește acum: „The Practice of Groundedness" de Brad Stulberg. „Dacă e să rezum în câteva cuvinte despre ce este cartea ar fi că atâta vreme cât rămâi cu picioarele pe pământ poți trăi o viață fericită și împlinită. De asemenea, vorbește de răbdare, vulnerabilitate, performanță de top, despre indivizi care performează în diverse domenii. E o carte extraordinară. L-am descoperit pe acest autor cu ajutorul lui Bob Bowman, antrenorul lui Michael Phelps, care posta pe story-urile lui diverse citate și care mi-au plăcut"
David Popovici: „E important să nu uităm că sportul trebuie să fie distractiv"
David Popovici a fost întrebat și despre rivalii din proba de 100 metri liber. Americanul Caeleb Dressel încearcă să revină după o pauză semnificativă, iar australianul Kyle Chalmers adună curse cu timpi din ce în ce mai buni. „Îmi place să am cât mai mulți rivali, dacă nu ai pe cineva care să-ți respire în ceafă nu va fi la fel de satisfăcător. Să câștigi nu e un obiectiv, dar e un bonus", a spus David.
Apoi s-a referit la fiecare. „Sper că e bine, că e sănătos, știe ce are de făcut. Au fost niște vorbe aiurea anul trecut, unii spunând că s-a retras din cauza mea. Am respins această teorie, e băiat mare, un înător excelent cu antrenori grozavi. Sper să revină în formă anul acesta sau la anul".
Cât despre Chalmers? „Îi urez succes, sper să avem o distribuție incredibilă la Mondiale pentru că va fi mai multă tensiune dacă am o cursă curată, nu contează pe ce loc termin. De obicei, dacă e o cursă bună sunt pe primele locuri, acesta este singurul scop. Vreau să fim umăr la umăr toți adversarii, Kyle, Caeleb, Maxime. E important să nu uităm că sportul trebuie să fie distractiv și că întrecerea e și distractivă, nu doar să câștigi. Locul doi sau locul patru nu e un lucru rău, ori câștigi ceva, ori înveți ceva".
Înainte de Campionatele Mondiale de la Fukuoka, David Popovici va participa la concursul Sette Colli din Italia, care va avea loc între 23-25 iunie.