SPORTURI  »  ALTELE  »  JOCURI OLIMPICE

VIDEO Elisabeta Lipă face bilanțul lui 2023: „Nu a fost un an rău, dar Jocurile Olimpice sunt unitatea de măsură. Vrem nu una, ci două-trei medalii de aur, să urcăm în clasament!”

Echipajul de 8 plus 1, campion mondial la Belgrad 2023 Foto Raed Krishan
Echipajul de 8 plus 1, campion mondial la Belgrad 2023 Foto Raed Krishan

Articol de , - Publicat vineri, 29 decembrie 2023 01:21 / Actualizat vineri, 29 decembrie 2023 01:21

Președinta Agenției Naționale pentru Sport a vorbit pentru GSP despre ce indicii de performanță a oferit anul 2023, mai ales la Campionatele Mondiale, ce calificări la Jocurile Olimpice se mai așteaptă și despre cum va arăta delegația pentru Paris

În 20 iunie 2023, Elisabeta Lipă, 59 de ani, a preluat una dintre funcțiile de vârf în sportul românesc, cea de președintă a ANS, după ce fusese ministru între 2015 și 2017. Ca și atunci, momentul a coincis cu pregătirile intense în vedea calificărilor și participării la Jocurile Olimpice.

211zile au mai rămas până la startul ediției de la Paris 2024, iar delegația României cuprinde deocamdată 61 de sportivi, dintre care 44 sunt canotori. Restul de 17 provin din alte discipline precum atletism, înot sau kaiac-canoe

Cvintupla campioană olimpică apreciază că nu va fi o delegație mare, lipsind sporturile de echipă, însă vrea ca aceasta să fie puternică. 

Știe că se așteaptă mult de la canotaj, speră că și alte sporturi vor avea prezență importantă și are o dorință manifestă: ca România să iasă din zona locurilor 45-47 în clasamentul pe medalii și să se cucerească mai mult decât o medalie de aur.

VIDEO Elisabeta Lipă: „La finalul lui 2015 aveam 44 de sportivi calificați”

- Ne apropiem de finalul unui an important, jumătate din el l-ați petrecut în fruntea sportului românesc. Care ar fi un bilanț al lui 2023, în primul rând an cu calificări olimpice?
- Mi-este foarte greu să fac un bilanț al sportului românesc acum, la final de an, pentru că eu tot timpul mă compar cu performanța nu numai a mea, ci a delegațiilor din care am făcut parte la atâtea ediții ale Jocurilor Olimpice. La noi unitatea de măsură, vorbim de Jocurile Olimpice, calificări, și dacă mă raportez la acum 8 ani, Jocurile Olimpice de la Rio, când la fel, la final de an am preluat conducerea ministerului, atunci aveam 44 de sportivi calificați.

- Și acum?
- Acum zic că ar trebui să fim optimiști. Avem 61 de sportivi calificați, mai avem, să zic, aproape calificați, dar n-au fost oficial recunoscuți de către federațiile internaționale, pentru că au alt sistem de calificare, cu punctaje, dar noi cam știm cine sunt. Important este ca anul viitor această delegație, care din punctul meu de vedere nu va fi una foarte mare, pentru că nu avem niciun joc de echipă în componență, deci tot greul îl vor duce tot individualele, să fie foarte puternică. Să fie bine pregătită și fizic, și psihic și să reprezinte cât mai frumos și cât mai bine România la Jocurile Olimpice.

- Care ar fi totuși partea cea mai pozitivă care să se poată scoate în evidență în 2023? O competiție, un moment?
- Au fost competiții care au început foarte bine, dar care nu s-au terminat așa cum ne-am dorit. Avem discipline sportive care n-au plecat atât de bine și au terminat foarte bine. Per ansamblu, da, zic eu, sportul românesc nu stă foarte rău, față de ceilalți ani, când medaliile înaintea Jocurilor Olimpice nu au fost atât de multe. Medalie la Mondiale, care îți spun exact cam pe unde vei sta la Jocurile Olimpice.

VIDEO Elisabeta Lipă: „Ne-am dori să avem două, trei medalii de aur”

- Se încadrează în previziuni, în obiective?
- Nu mai zic de asumarea federațiilor! După Forumul Olimpic, noi vorbim de 13 medalii olimpice, ceea ce ar fi extraordinar de bine și de frumos să fie așa. Știm foarte bine, clasamentul se face în funcție de medaliile de aur. Am terminat ultima ediție cu o medalie de aur. Ne-am dori să avem două, trei medalii de aur, ca să urcăm în clasament, pentru că am coborât foarte jos.

- Dincolo de locul 40...
- Suntem pe locul 46-47, ceea ce nici eu, dar nici cei care sunt în fruntea federațiilor sportive și care au participat la Jocurile Olimpice și sunt medaliați nu pot accepta. Dar numai împreună putem găsi soluțiile cele mai bune ca să ajutăm sportivii. Să le oferim tot ceea ce este necesar celor care au demonstrat că sunt foarte aproape de aceste medalii pentru ca ei să fie bine pregătiți atunci când concurează în finalele olimpice.

Elisabeta Lipă: „2023 ne-a spus care este realitatea”

- Vorbind de medalii, e o diferență totuși: 2022 a fost mai bogat, 2023 un pic mai mai puține. Sunt sporturi care rămân acolo, canotajul este unul dintre ele. Ce alte discipline ar putea să performeze tocmai în momentul acela important, la Paris?
- După Jocurile Olimpice 2021, pentru că știm foarte bine că pandemia ne-a furat un an din acest ciclu olimpic, 2022 a fost un an cu un elan foarte mare. Și 2023, de fapt, ne-a spus care este realitatea. Dacă mă raportez la 2021, canotajul a calificat atunci 34 de sportivi, acum a fost record, recordul recordurilor. Avem o generație foarte bună de sportivi care cu siguranță că vor face - nu știu dacă aș putea să spun o surpriză, este foarte greu să dai un pronostic, pentru că în primul rând, eu îmi doresc ca ei să fie sănătoși, toți sportivii care s-au calificat și sunt în curs de calificare.

- La Mondialele de la Belgrad s-au calificat 11 bărci – 44 de sportivi.
- Da, acest Mondial ne-a spus ceva extraordinar de frumos, rezultate pe măsură. Sportivii sunt foarte implicați, tot colectivul tehnic este implicat pentru că au văzut că se poate atunci când muncești, când îți dorești, când ai faci cu pasiune. Eu am zis-o și o zic de fiecare dată: indiferent cât de greu este antrenamentul, când îi văd cu zâmbetul pe buze, este clar că sportivul în acel antrenament nu are cum să nu dea randament maxim.

VIDEO Elisabeta Lipă: „Federația să lase orgoliile deoparte”

- Dar...
- Dar noi nu vorbim aici doar de canotaj. Noi aici vorbim de tot sportul românesc. Vorbim de Cătălin Chirilă, un sportiv extraordinar. Chiar zilele trecute vorbeam cu el și a zis: „Doamnă, sunt în formă maximă. Ridic greutăți în sală, cam cum ridicam înainte de Mondiale”. Zic: „Cătălin, totul trebuie făcut cu cap, nu trebuie să exagerezi, pentru că trebuie să respecți etapele și să fii în cea mai bună formă atunci când e nevoie”. Și noi vorbim de Jocurile Olimpice, este competiția supremă și munca lor de 4 ani de zile trebuie să se revadă într-un rezultat și mai ales că au demonstrat că pot.

După care vine așa o mare pauză și ne uităm ce rezultate am avut anul acesta. Avem ciclism. Vlad Dascălu, care sperăm să fie și el în formă maximă, pentru că și la ediția trecută a Jocurilor s-a clasat acolo, locul șapte, îi spune că poate urca pe podium. La gimnastică o avem pe Sabrina Voinea, locul patru la sol, pe aparate.

- Locul care aduce cea mai mare frustrare...
- Cu siguranță că un loc patru pentru un sportiv este cel mai dureros, dar la fel îți arată că oricând poți să fii pe podium și atunci investiția trebuie să fie foarte mare acolo, că este greu o echipă de pe locul 10 să o faci performantă de podium, dar un sportiv de locul patru poți să-l faci de podium și aici trebuie federația să-și îndrepte atenția, să-și lase orgoliile la o parte, să se adune, să facă echipă și să ajute această sportivă să performeze și de ce nu?, să obțină și medalii.

- Sunt și alte calificări în perspectivă.
- Așteptăm calificări, în primul rând la scrimă, la tenis, la judo, la lupte, la tenis de masă. Bernadette Szocs, Berni, chiar glumeam cu ea, după titlul european cucerit anul acesta, i-am zis: „Berni, de atâtea ediții vă învârtiți în jurul podimului, încât eu simt anul acesta că tu vei urca pe podiumul olimpic”. Și a zis: „Doamnă, să vă ajute Dumnezeu!”. Uite, eu îți promit că dansăm de bucurie amândouă pe masă și de fiecare dată când o văd, îi spun: „Berni, fă-mi plăcerea asta, te rog eu frumos”.

Elisabeta Lipă face bilanțul lui 2023: „Nu a fost un an rău, dar Jocurile Olimpice sunt unitatea de măsură. Vrem nu una, ci două-trei medalii de aur, să urcăm în clasament!”
Bernadette Szocs

Știu că este greu, dar la fel de bine știu că nu este imposibil. Și atunci, cu ajutorul nostru, cu ajutorul agenției, cu ajutorul Comitetului Olimpic, cu ajutorul federațiilor, pentru că ei sunt cei mai în măsură să găsească soluțiile cele mai bune ca să dea sportivi randamentul maxim atunci când e nevoie, că degeaba ești campion mondial, ești campion european. Aceste campionate sunt niște timpi intermediari care îți spun cam pe unde te situezi. Atunci când ajungi la sfârșitul celor patru ani de muncă și vorbim de competiția supremă, Jocurile Olimpice. Acolo e cel mai important.

SPORTIVII ROMÂNI CALIFICAȚI LA JO 2024 (61)

  • ÎNOT (2): David Popovici (100, 200 m liber), Vlad Stancu (800, 1500 m liber)
  • BOX (1): Lăcrămioara Perijoc ( cât. 54 kg)
  • ATLETISM (4): Delvine Relin Meringor (maraton), Alina Rotaru Kottmann (săritura în lungime), Andreea Mikloș (400 m ), Joan Chelimo Melly (maraton)
  • CANOTAJ (44): 8 plus 1 (feminin și masculin), dublu vâsle (feminin și masculin), patru vâsle ( feminin și masculin), patru rame (feminin și masculin), dublu rame (feminin și masculin), dublu vâsle categorie ușoară (feminin)
  • KAIAC-CANOE (3): Cătălin Chirilă (canoe simplu 1.000 m), Ilie Sprâncean/ Oleg Nuță (canoe dublu, 500 m)
  • GIMNASTICĂ ARTISTICĂ (6): echipa feminină, Andrei Muntean
  • GIMNASTICĂ RITMICĂ (1): Annaliese Drăgan (individual compus)

PALMARES CAMPIONATE MONDIALE 2023

Elisabeta Lipă face bilanțul lui 2023: „Nu a fost un an rău, dar Jocurile Olimpice sunt unitatea de măsură. Vrem nu una, ci două-trei medalii de aur, să urcăm în clasament!”
Alina Rotaru-Kottmann și bucuria reușitei Foto Guliver/GettyImages
  • PROBE OLIMPICE (7) 
  • AUR (2) 
  • Ancuţa Bodnar, Simona Radiş » canotaj (dublu vâsle)
  • Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Iuliana Buhuş, Mădălina Bereş, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş, Victoria-Ştefania Petreanu » canotaj (8 plus 1)
  • ARGINT (2) 
  • Mădălina Bereş, Maria Tivodariu, Magdalena Rusu şi Amalia Bereş » canotaj (patru rame)
  • Cătălin Chirilă » kaiac-canoe (C1-1000 m)
  • BRONZ (3) 
  • Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel » canotaj (dublu rame feminin)
  • Mariana-Laura Dumitru, Ionela Cozmiuc » canotaj (dublu vâsle, categorie ușoară)
  • Alina Rotaru-Kottmann » atletism (săritura în lungime)

Citește și: 

Ce obiective și-au propus federațiile pentru Jocurile Olimpice de la Paris » Care sunt sportivii cotați cu șanse la medalii
PARIS 2024
Ce obiective și-au propus federațiile pentru Jocurile Olimpice de la Paris » Care sunt sportivii cotați cu șanse la medalii
Aurul e pe cale de dispariție! Cum s-au prezentat sportivii români la Campionatele Mondiale în acest an
ANALIZĂ
Aurul e pe cale de dispariție! Cum s-au prezentat sportivii români la Campionatele Mondiale în acest an
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (1)
MaxiP
MaxiP  •  29 Decembrie 2023, 14:17

Obiectivul de 2-3 medalii de aur este fara discutie in carti, cred ca se poate si mai mult, din punctul meu de vedere la momentul actual avem 4 probe in care un roman/reprezentare romaneasca este favorit sa castige aurul, plus inca vreo 2 in carti. Din acestia, eu sper sa reusim sa luam 3 titluri. Ca numar total de medalii, 13 e cam greu, ar fi frumos sa atingem pragul de 10, din punctul meu de vedere la cum arata lucrurilea cum, ma astept cam la 8-9 medalii din care 3-4 sa fie de aur, teoretic mai sunt cativa sportivi cu sanse la ele, acum din experienta de spectator al evenimentelor, din pacate istoria ne arata ca de obicei mai multi clacheaza decat se autodepasesc, asa ca sunt rezervat in cazul celor cotati poate in primii 5-7 favoriti ai probelor lor ca ar putea urca pe podium. Legat de calificari, doamna Lipa da cateva exemple de sporturi unde se mai asteapta calificati, ea nu mentioneaza halterele totusi, de unde sunt poate cele mai mari asteptari in afara de sportivii deja calificati, sigur ca atletismul va mai califica cativa sporturi, ciclismul si gimnastica artistica aproape sigur cate unul, dar care nu vor fi deloc simpli participanti, sariturile in apa cel mai probabil 1-2 sportivi... deci mai sunt. Cu scrima nu sunt atat de sigur, si judo-ul e cam la limita, sper sa reusim macar un sportiv la scrima si 3 la judo, desi momentan par doar 2 in carti, nici aceia sigur, referitor la judo.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează