Articol de Adrian Cochino (Libertatea) - Publicat sambata, 30 ianuarie 2021 07:39 / Actualizat sambata, 30 ianuarie 2021 08:19
Mii de cetățeni americani de origine japoneză au fost deportați în Wyoming, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Unii dintre ei au depășit greutățile la care au fost supuși și au format o echipă de fotbal care s-a bucurat de un imens succes, scrie The Guardian.
- de Adrian Cochino (Libertatea)
Acum aproape 80 de ani, pe 1 octombrie 1943, Tamotsu „Babe” Nomura, fundașul echipei de fotbal american Heart Mountain High School Eagles, primea balonul de la un coechipier, chiar spre sfârșitul meciului.
Un tânăr care promitea un viitor de succes în lumea sportului în Los Angeles, Nomura se afla acum în tabăra Heart Mountain din Wyoming, acolo unde îl trimisese guvernul american, care îl suspecta de lipsă de loialitate față de țară, în timpul în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în care America lupta cu Japonia în Pacific.
Nomura se afla de fapt în situația în care se aflau în jur de 120.000 de americani de origine japoneză, trimiși de autorități să trăiască în „tabere de internare”, în fapt, lagăre de concentrare. Un gard de sârmă ghimpată înconjura tabăra Heart Mountain și barăcile sale șubrede din lemn, aflate sub pază constantă.
Dar asta nu i-a împiedicat pe „Vulturi” să obțină o victorie importantă pentru demnitatea umană. În primul meci al echipei, Nomura a reușit o pasă de touchdown în ultimul minut, apoi a înscris și punctul suplimentar, astfel că echipa sa a câștigat cu 7-0. Au continuat în același stil și au avut un sezon în care nu au pierdut niciun meci.
„Vulturii” din Heart Mountain sunt acum subiectul unei cărți scrise de jurnalistul Bradford Pearson.
Cea mai bună echipă din Wyoming?
„Scriu în carte că au fost cea mai bună echipă de fotbal din istoria statului Wyoming”, spune Pearson pentru cotidianul britanic. „Mulți oameni m-ar contrazice probabil”, adaugă el, indicând spre numărul mic de meciuri jucate de „Vulturi”.
„Dar când mă gândesc la condițiile în care au jucat, nevoiți fiind să trăiască mereu sub pază, dincolo de un gard de sârmă ghimpată...E imposibil să nu te gândești cum o echipă care are astfel de greutăți, zi de zi, poate să domine toate celelalte echipe”, concluzionează Pearson. În cele două sezoane ale existenței lor, „Vulturii” au câștigat șase meciuri și au pierdut unul, deși au jucat cu echipe mai mari, ale unor licee unde învățau în general americani albi.
Și asta deși coeziunea echipei a fost amenințată de intenția guvernului de a recruta soldați din rândul americanilor japonezi încarcerați. „Toți membrii echipei au fost nevoiți să ia această decizie”, explică Pearson. „Unii au acceptat și au plecat pe front, alții au refuzat”. Aceștia din urmă au ajuns în închisoare. Unul dintre cei care au ajuns la închisoare a fost Tayzo Matsumoto, un jucător al „Vulturilor” care juca și în echipa de baseball.
Despre dezinformare
Dar cum au ajuns americanii de origine japoneză acolo? De ce a început să se îndoiască guvernul american de loialitatea cetățenilor săi? „Încarcerarea lor s-a bazat pe dezinformare”, explică Pearson.
„Trebuie să iei în calcul dezinformarea. A dus la crearea acestor tabere de concentrare, în ciuda oricăror dovezi”, spune el, oferind, spre comparație, două exemple din zilele noastre: teoria fraudării alegerilor din SUA și teoriile conspirației privind epidemia COVID.
Pearson a aflat pentru prima oară de existența „Vulturilor” în 2013, pe când se afla în Wyoming. A vizitat muzeul aflat pe locul fostei tabere Heart Mountain, acolo unde 11.000 de americani de origine japoneză fuseseră ținuți. „Am ieșit de acolo uluit de cât de puține lucruri știam”, mărturisește el. Nu știa nici despre succesul echipei de fotbal. Dar a contactat-o pe fiica lui Nomura, Jan Morey, apoi l-a intervievat pe ultimul jucător al „Vulturilor” încă în viață - Keiichi Ikeda.
O schimbare dramatică de viață
Nomura era singurul jucător de origine japoneză al echipei Hollywood High din Los Angeles. Cariera sa a fost suspendată însă după atacul japonez asupra Pearl Harbor din decembrie 1941. Administrația lui Franklin Delano Roosvelt s-a apucat să deporteze americani de origine japoneză în taberele de concentrare de teamă că aceștia vor susține Japonia. „Nu exista nicio motivație din punct de vedere militar pentru o asemenea măsură”, spune Pearson.
„Să distrugi 120.000 de vieți - și vieți viitoare, copii care s-au născut după război în aceste comunități. Agoniseala lor, terenurile, viețile le-au fost luat pur și simplu fără alte motive decât rasismul și oportunismul financiar”, explică jurnalistul pentru The Guardian.
- Practic, într-o perioadă de opt luni, aproape toți cetațenii americani de origine niponă din SUA au fost ridicați din propriile case și deportați.
- Familia Nomura a fost trimisă mai întâi într-o tabără temporară din Santa Anita, în spațiul unui fost hipodrom. Oamenii erau nevoiți să doarmă în grajdurile reamenajate.
„Au fost tratați într-un mod cu adevărat inuman”, spune Pearson. În timp ce se antrena, pe hipodrom, Nomura l-a cunoscut pe George „Horse” Yoshinaga, care crescuse la o fermă din Mountain View, California. Au devenit prieteni pe viață.
În pustietate, la -17 grade Celsius
Familiile Nomura și Yoshinaga, asemenea multora de la Santa Anita, au ajuns în cele din urmă în tabăra Heart Mountain, numită așa după vârful stâncos aflat nu departe. Condițiile în lagăre erau în general foarte proste. O mare parte au fost construite în regiuni izolate.
În Heart Mountain, temperaturile ajungeau la peste 37 de grade Celsius vara și se prăbușeau la sub -17 iarna, în vreme ce zăpezile cădeau încă din septembrie. Iar barăcile erau construite din lemn încă verde, care se contracta și lăsa frigul să treacă prin spațiile formate. Oamenii erau nevoiți să astupe aceste spații cu pagini din ziare sau din cataloagele Sears, orice pentru a se apăra de gerul din Wyoming. Rațiile de hrană primite erau în cantități mici și o bună parte erau subnutriți.
O echipă de succes
Heart Mountain oferea însă oportunități pentru atleți, de la sumo la baschet. Iar în 1943, echipa de fotbal american a început să joace cu cele ale altor licee. Nomura și Yoshinaga erau doi dintre cei trei jucători care aveau experiență pentru acest sport.După ce au câștigat primul meci, mulțumită lui Nomura, succesul a continuat. Au câștigat și ultimul meci al sezonului, în ciuda faptului că Nomura nu a putut juca.
„Era deja cunoscut în tot statul că echipa din Heart Mountain nu era un ușor de învins”, spune Pearson.Al doilea sezon a început cu câteva schimbări. Nomura a devenit antrenor, în vreme ce Yoshinga a preluat și rolul de jurnalist sportiv. Iar echipa continua să câștige, la diferențe mari, atrăgând atenția presei naționale. Mii de oameni din tabără veneau pentru a vedea meciurile.
A fost momentul în care guvernul SUA a trecut peste neîncrederea inițială și a început să recruteze americanii de origine japoneză în război. Cu forța. Yoshinaga a ajuns astfel în Japonia pentru prima dată, la bordul unei nave militare americane, după căderea bombelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki. Nomura nu a fost recrutat, datorită unui diagnostic de platfus. Nu toată lumea era dornică să meargă la război. Cei care rezistau însă recrutării ajungeau la închisoare, așa cum s-a întâmplat cu 63 de oameni din tabăra Heart Mountain.
„Oamenii care rezistau erau curajoși în felul lor. li se cerea să apere o țară care nu îi tratase cu respect, care le cerea să lupte în Italia sau Franța în vreme ce familiile lor stăteau în urmă, în spatele unui gard din sârmă ghimpată”, explică Pearson.
Reconstruirea vieților
Sfârșitul războiului a însemnat și sfârșitul taberelor de concentrare, iar americanii de origine japoneză au încercat să își reconstruiască viețile. Nomura a avut o carieră de succes în fotbalul american, mai întâi la Los Angeles City College, apoi la nivel universitar, la San Jose State University. Ulterior a primit oferte de la New York Giants și de la echipa de baseball Boston Red Sox, dar le-a refuzat pe amândouă.
În schimb, a ales să lucreze pentru o companie care vindea fructe de mare, în vreme ce a continuat să joace la nivel mai mic în ligile de baseball și softball, devenind mai apoi un „incredibil jucător de golf”, spune Pearson. Yoshinaga a devenit antreprenor și cel mai respectat editorialist american de origine japoneză în domeniul sportului.
Citește și:
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”