Articol de Raed Krishan (video), Cătălin Stroia - Publicat vineri, 24 martie 2023 17:00 / Actualizat vineri, 24 martie 2023 17:09
Dacă la fotbal suntem departe de a ne mai bucura de un Campionat Mondial, la futsal, un sport trecut în sfera de hobby, rămânem cu speranța unei prime calificări.
Naționala României de futsal a obținut calificarea în faza Elite a preliminariilor Cupei Mondiale, unde prima clasată și cele mai bune 4 de pe poziția secundă din grupă pot obține calificarea.
Gazeta Sporturilor a realizat a analizat situația futsalului din România, unde avem 4 străini naturalizați și alți 4 jucători de etnie maghiară la ultima selecție. În același timp, în prima ligă sunt doar 4 cluburi profesioniste.
Endre Kacso: „Străinii au dezvoltat futsalul din România”
Naționala României de futsal se află pe locul 22 în clasamentul mondial și se poate lăuda cu performanța unei medalii de bronz la Grand Prix-ul din 2009. De asemenea, selecționata tricolorilor s-a calificat la un turneu final ultima dată în 2018 la Euro.
Selecționerul României, Endre Kacso (46 de ani), are la dispoziție toate condițiile la nivelul primei reprezentative, unde își antrenează jucătorii la același nivel cu selecționata de fotbal. Acesta consideră că străinii veniți în campionat, dar și la națională au dezvoltat acest sport.
„Ei au dezvoltat și futsalul din campionatul românesc venind din Brazilia și așa a început să crească fenomenul. În România sunt 7 echipe în prima ligă și 12 în liga a 2-a. Plus alte 36 la U19. Cu cât vom avea mai multe echipe de futsal cu atât campionatul va crește și mai mult în valoare. E adevărat că majoritatea echipelor sunt finanțate din bugetul autorităților și pentru a crește e nevoie de o implicare mai mare a mediului privat”, a spus Endre Kacso.
Selecționerul a mărturisit că există anumite dificultăți la nivel de selecție și că pentru a obține rezultate mai mari pe viitor trebuie aplicat modelul din școlile latine, unde futsalul se practică combinat cu fotbalul de la vârste fragede.
„Dacă ar fi să mă gândesc la o selecție pentru națională, avem undeva la puțin peste 50 de jucători profesioniști. Doar la primele 4 echipe există numai fotbaliști profesioniști și toți au contracte.
Din păcate, futsalul nu există la nivel de sport în școală. Jucătorii care au venit din afară practică acest sport încă din școala generală. În țările latine, copiii se dezvoltă și apoi încep să aleagă, dacă vor să meargă în fotbalul mare sau rămân la futsal. Să nu uităm că toți jucătorii mari au făcut futsal: Messi, Neymar, Ronaldo”, a mai spus Endre Kacso.
Felipe Oliveira: „Iubesc naționala României, dar nu m-aș mai întoarce în campionat”
Felipe Oliveira (30 de ani) este căpitanul naționalei României de futsal și evoluează în Italia, în prima divizie, la Napoli, după ce s-a remarcat în România la Informatică Timișoara. La origine brazilian, el se bucură să reprezinte selecționata tricoloră, dar crede că în campionat mai este nevoie de progres.
„Mă simt întotdeauna mândru să reprezint naționala, dar mai este nevoie de mult progres în campionat. La Napoli, unde evoluez acum, nivelul este foarte ridicat față de cel din România, la toate capitolele.
Echipa mea are 8 jucători în națională și se joacă foarte tare. Nivelul de salarial e unul foarte bun, se câștigă mai mult de 5.000 de euro. Nu m-aș întoarce în campionatul românesc, pentru că viața mea e foarte bună acolo”, a spus Felipe Oliveira.
Petrișor Tonița: „Ne cam trage în jos regula U23”
Portarul naționalei Petrișor Tonița și al celor de la United Galați îl completează pe selecționer în ceea ce privește situația jucătorilor străini în campionatul intern și consideră că regula U23 trage în jos nivelul campionatului și dă exemplu Academiei La Masia.
„Față de anii trecuți nivelul de joc a crescut pentru că au venit antrenori străini cu mai multă experiență. Încă ceva care ne trage în jos este legat de regula U23, unde pe tot parcursul partidei un jucător care să bifeze toate minutele pe teren. Pot înțelege utilitatea, dar ca nivel ne trage în jos pentru că nu avem academii dezvoltate.
Dacă un jucător se apucă de futsal pe la 17-18 ani, nu este pregătit pentru partidele cu intensitate, față de un jucător din Spania care de la 5-6 ani începe acest sport. În Spania când am jucat contra Barcelonei am vizitat Academia La Masia și cei de acolo ne spuneau că echipa de fotbal are antrenament de futsal în fiecare săptămână”, spune Petrișor Tonița.
E nevoie și de o implicare mai mare a mediului privat. Eu sunt mulțumit de ceea ce câștig, dar se poate și mai bine. Plafonul meu salarial aș spune că este undeva peste 5000 de lei net.
Petrișor Tonița, portar United Galați
Futsalul, doar hobby la ultima clasată: „Majoritatea sunt studenți”
Aflată pe ultimul loc în clasamentul primei ligi fără niciun punct în clasament, președintele celor de la CFF Clujana recunoaște că jucătorii practică mai mult ca o pasiune futsalul și că baza echipei este formată din studenți.
„Jucătorii noștri lucrează, n-au cum să reziste doar din futsal, am vreo 2-3 care lucreză pe la fabricile din zona Clujului, restul sunt studenți din toate colțurile țării care vin la facultate în Cluj. N-avem salarii, iar băieților le mai dau o primă simbolică de câteva sute de lei. Practică acest sport doar din pasiune”, spune Florin Chelaru.
Citește și alte știri:
Proaspăt dat afară de Bayern, Nagelsmann ar fi favorit să preia o echipă din Premier League