Articol de Roxana Fleşeru - Publicat luni, 18 iulie 2022 20:45 / Actualizat luni, 18 iulie 2022 22:04
La nouă ani de la debutul său la o ediție a Campionatelor Mondiale, sabrerul Iulian Teodosiu a cucerit, luni, bronzul individual la Campionatele Mondiale de la Cairo.
Sportul îi răsplătește pe cei care au răbdare, iar Iulian Teodosiu a avut răbdare cu el și cu scrima, deși au fost multe momente grele pe drum. La 27 de ani a cucerit, luni, prima medalie mondială individuală. Una care se anunța de vreo doi ani, de când a început să lucreze cu Rareș Dumitrescu, vicecampion olimpic și campion mondial și european.
Rareș a știut să-l motiveze și să-l domolească pe „copilul problemă al grupului”, cum singur se caracteriza sabrerul născut la Slobozia. Așa cum știuse să o facă și Mihai Covaliu pe când, în 2013, cu o echipă total nouă, reușea să urce România pe a doua treaptă a podiumului mondial.
Din acel grup făcea parte și Iulian Teodosiu, care avea 18 ani și era la prima sa ediție a unei întreceri mondiale. Atunci a intrat pe planșă în „sfertul” cu Ungaria și a întors scorul de la 24-30 la 35-34, echipa tricoloră câștigând cu 45-44 în fața formației care-l avea în componență pe campionul olimpic Aron Szilágyi.
Tokyo și primele semne
Acela a fost începutul, și alături de Tiberiu Dolniceanu, Alin Badea și Ciprian Gălățanu în 2016 a mai cucerit un bronz european și unul european. Apoi diverse lucruri l-au făcut să-și piardă motivația, fie că a fost vorba de accidentări sau de rutina antrenamentelor.
Cu toate acestea, a redescoperit plăcerea de a fi pe planșă și după un și jumătate dificil, în care sportul său a fost oprit pe plan mondial din cauza pandemiei, el a reușit cele mai bune rezultate la individual. S-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde a pierdut în optimi de finală. La CE din Antalya din acest an a ocupat poziția a șasea, iar ieri a reușit să aibă la gât o medalie mondială.
Zilele sunt lungi în scrimă, iar cea de luni a început pentru Iulian Teodosiu cu un duel împotriva lui Shaul Gordon, din Canada, pe care l-a învins cu 15-13. Mai departe a avut o confruntare cu italianul Luca Curatoli, al cincilea sabrer al lumii și vicecampion olimpic în 2021, de care a trecut cu 15-14 într-un meci cu multe scântei.
Cu același scor l-a depășit și pe sud-coreeanul Sanguk Oh, clasat pe patru în ierarhia mondială și campion mondial la individual în 2019.
În semifinale a dat peste franceazul Maxime Pianfetti, 23 de ani, aflat la debut la un CM, dar într-o zi de grație. Un pic încordat, Teodosiu a început greu și a fost condus cu 11-3. Acela probabil a fost momentul în care brațul său drept s-a eliberat, reușind să ducă scorul la 12-11. Însă revenirea sa tumultuoasă a fost stopată de tânărul francez, care s-a impus cu 15-11. Românul a rămas cu bronzul, dar această medalie înseamnă mult pentru el și pentru viitorul său pe planșă.
3 medaliila competițiile majore avea Iulian Teodosiu înainte de CM 2022, toate cucerite cu echipa
11este locul pe care-l ocupa Teodosiu în ierarhia mondială înainte de CM de la Cairo
Au ieșit din primele tururi
În prima zi de întreceri pe medalii la CM de la Cairo, România a mai avut și alți reprezentanți în afară de Iulian Teodosiu. La sabie masculin, Răzvan Ursachi a fost învins din primul tur de canadianul Fares Arfa cu 13-15.
La spadă feminin, Cristina Constantinescu, Alexandra Predescu şi Greta Vereş au pierdut în primul tur al tabloului principal. Marți au loc întrecerile de la floretă feminin, unde România este reprezentată de Maria Boldor și Mălina Călugăreanu, și spadă masculin.
Citește și alte știri din sport:
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!