Articol de Marian Ursescu, Raed Krishan (foto), Roxana Fleșeru - Publicat duminica, 13 octombrie 2019 19:36
Maratonul organizat în capitala României, cel mai important eveniment sportiv al toamnei, a adunat la start în cele două zile de întreceri peste 20.000 de oameni din 75 de țări.
"Alergarea e grea", spune cineva din mijlocul unor tricouri colorate, privind medalia primită la finalul cursei. Sâmbătă și duminică, Bucureștiul a fost gazda alergării, iar oameni din toate colțurile lumii au încercat să treacă peste durere și să se bucure de un astfel de moment.
În prima zi, după Cursa populară, cei mici s-au distrat pe diverse distanțe. Chiar dacă întrecerile lor s-au organizat în mod necompetitiv, premiile fiind acordate în urma tragerii la sorți, unii dintre ei au luat în serios alergarea și s-au luptat să ajungă printre primii.
Duminică, adulții au încercat să-și depășească limitele în cursele de 10 km individual, semimaraton și maraton. În concursul sportivilor de elită au fost 13 sportivi, toți din Kenya, dintre care opt băieți și cinci fete.
La masculin s-a impus Hosea Kipkemboi, care a încheiat cei 42,195 km în 2h10,49, stabilind astfel și un nou record al maratonului. Cursa feminină a fost câștigată de Sophia Chesir cu 2h33,36.
Aceasta a fost a 12-a ediție a Maratonului București, iar organizatorii speră ca și la anul această întrecere să facă parte din categoria Bronze Level. La competiție au participat peste 20.000 de oameni din 75 de țări.
3.600 de copiicu vârste între 0 și 13 ani au participat la cursele destinate lor care au măsurat între 0,9 kilometri și 1,4 în funcție de categoria de vârstă
Alergarea, cel mai practicat sport de către români
Odată cu ediția a 12-a a Maratonului București a fost prezentat și un studiu realizat de Quantix legat de sportul de masă şi viaţa sănătoasă în 2019. Mai mult de jumătate din populaţia României din mediul urban, mai exact 55,4%, a practicat sport în ultimul an, cu 4,1% mai mult decât în 2017.
Această cercetarea a mai relevat și că alergarea se menţine în topul celor mai practicate sporturi la nivel de masă în mediul urban din România, cu 61 de procente dintre cei care au declarat că practică sport. Studiul a fost realizat pe un eşantion cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani din rândul populaţiei urbane
Câștigătorii curselor de azi:
Maraton, feminin: Sophia Chesir (Kenya) 2h33,36
Maraton, masculin: Hosea Kipkemboi (Kenya) 2 h10,49
Semimaraton, feminin: Mădălina Florea (România) 1h20,14
Semimaraton, masculin: Maxim Răileanu (Republica Moldova) 1h04,43
Cursa de 10 km, feminin: Floretina Hriscu (românia) 38,17
Cursa de 10 km, masculin: Ilie Stefirta (Republica Moldova) 19,57
Cursa de ștafetă: "We are high" (România)
"Îmi aduc aminte de tinerețe!”
Campioana olimpică Alina Dumitru a alergat în cursa copiilor cu fiul său Ianis.
La Maratonul București au luat startul multe vedete din lumea sportului. Între acestea și Alina Dumitru, campioana olimpică de judo de la Beijing. Alina a alergat în cursa copiilor, alături de fiul său Ianis, care are doi ani și 10 luni.
- Alina, tu ești ambasador al Maratonului București!
- Da. Și alerg întotdeauna cu plăcere ori de câte ori se apelează la mine. De altfel, eu alerg zilnic, doar că acum nu prea mai am timp.
- Fiul tău, Ianis, e și el încântat?
- Ca orice copil, are energie și e foarte fericit când aleargă. Mai ales că acum au fost o grămadă de copilași.
- Pe când termini și un maraton?
- Ooo, cam greu. Am alergat curse de 10 kilometri, iar în cariera mea, la cât am alergat, am terminat multe maratoane. Îmi aduc aminte, când eram în activitate, aveam traseul nostru în Poiana Brașov. Și nu era pe plat, erau și pante, și coborâri. A fost însă o perioadă frumoasă, aveam nevoie pentru pregătirea fizică.