FOTBAL  »  Superliga  »  CORONAVIRUS

EXCLUSIV Un jucător infectat = Adio, fotbal! De ce se va opri Liga 1 chiar și dacă doar un fotbalist are COVID-19

Jucătorii vor fi testați periodic pentru coronavirus în cantonament // FOTO: acebook.com/FCSBOfficial/ +18   FOTO
Jucătorii vor fi testați periodic pentru coronavirus în cantonament // FOTO: acebook.com/FCSBOfficial/

Articol de , - Publicat luni, 01 iunie 2020 08:22

Reglementările publicate în Monitorul Oficial, cu privire la reluarea Ligii 1, dar şi normele legale în vigoare, stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, spun că la primul caz pozitiv cu COVID-19, sezonul actual din Liga 1 s-ar bloca definitiv!

  • Dacă un fotbalist va fi testat pozitiv, toți contacții lui direcți din ultimele două săptămâni trebuie să fie trimiși în carantină timp de 14 zile. Asta ar însemna minimum 3 echipe trase pe linie moartă, ceea ce ar duce automat la oprirea sezonului

Fotbalul din Liga 1 şi Liga 2 a sărbătorit sâmbătă apariţia în Monitorul Oficial a normelor care se referă la ridicarea impunerii cantonamentelor închise pe care cluburile au fost nevoite să le facă în ultimele două săptămâni.

Problema cantonamentelor în Liga 1 în timpul stării de alertă COVID-19

„Structurile sportive pot desfășura activitatea de pregătire şi pot participa la competiţii fără a fi necesară continuarea măsurii de cantonament închis, pe baza asumării răspunderii, în condiţiile legii,în cazul apariţiei unei infectări cu SARS-CoV-2 în rândul propriilor sportivi şi staff-ului tehnic" 
paragraf Monitorul Oficial

Decizia a fost primită de fotbalişti cu o satisfacţie mai mare decât încasarea unor restanţe salariale. S-a ajuns până acolo încât unul dintre fotbaliştii de bază ai unei formaţii care e în play-out să recurgă la declaraţii incredibile. „Stau închis în cantonament şi mă uit pe geam cum până şi ciobanii plimbă oile liber, am ajuns să realizez că un cioban se bucură de viaţa asta, iar eu, ca fotbalist, nu", a spus Ionuţ Balaur, de la Voluntari. 

Acesta a fost contrat dur la TV Telekom Sport de unul dintre comentatorii postului: „Nu-l opreşte nimeni pe Balaur să fie cioban, dacă e invidios".

Paradoxal, reglementarea publicată prin acordul comun Ministerul Tineretului şi Sportului - Ministerul Sănătăţii nu a întrunit chiar unanimitatea cluburilor din Liga 1. Şi există deja păreri care se bat cap în cap.

„E o decizie logică. Jucătorii nu sunt animale să stea închişi. Deja, fotbaliştii Viitorului au plecat acasă. Oricum, probabil că şi dacă n-ar fi existat această decizie, ar fi fugit singuri pe geam. În toată cariera mea de fotbalist n-am stat într-un cantonament mai mult de 18 zile, iar atunci, în ultimele două zile, îmi amintesc că era o stare de nervozitate maximă în lotul lui Galatasaray"
Gheorghe Popescu, preşedinte Viitorul

„Eu n-aş fi renunţat la cantonamentil închis. Nu realizăm ce pericol ne aşteaptă dacă nu putem termina acest campionat. Dacă nu vom accesa banii din drepturile TV, multe cluburi vor da faliment. Dacă ar fi fost după mine, aş mai fi ţinut jucătorii încă 2-3 săptămâni în cantonament"
Valeriu Iftime, patron FC Botoşani

FRF și LPF pot da sancțiuni financiare

Tot Monitorul Oficial conţine şi un alt paragraf care permite FRF şi LPF să introducă în regulamentul propriu norme prin care cluburile să aibă de suferit dacă le încalcă.

„Structurile sportive care organizează competiţii îşi pot modifica normele şi regulamentele specifice pentru a se adapta la situaţia creată de criză, cu condiţia ca acestea să nu vină în contradicţie cu normele legale în vigoare". 

Tocmai pe baza acestui lucru, Justin Ştefan a anunţat deja că LPF are în vedere introducerea în regulamentul disciplinar, care trebuie aprobat de FRF, a unor sancţiuni financiare pe care să le suporte cluburile în cazul în care încalcă anumite lucruri care vor fi clar stabilite.

Proceduri și măsuri în situația unui caz pozitiv sau a unui focar de infecție

Poate cea mai importantă prevedere publicată în Monitorul Oficial e cea legată de ce se va întâmpla în Liga 1 şi Liga 2 în cazul în care un jucător va fi depistat pozitiv. Practic, competiţia respectivă ar fi compromisă, deşi acordul MTS-MS nu impune automat acest lucru. Însă traseul normelor care trebuie respectate merge în direcţia „Liga 1 va fi blocată”

„În cazul în care se produce infectarea cu SARS-CoV-2 a unui participant la activitatea de pregătire sportivă sau la competiţii, se aplică toate normele legale în vigoare cu privire la izolarea suspecţilor şi contacţilor acestora, procedurile de anchetă epidemiologică şi măsurile legale dispuse de organele abilitate" 
paragraf din Monitorul Oficial

Ce înseamnă normele legale în vigoare? 

Acestea sunt definitive şi stabilite de singura autoritate în domeniu, care este Institutul Naţional de Sănătate Publică. Care prevede în mod clar:

  • carantinarea timp de 14 zile a tuturor celor care sunt consideraţi contacţi direcţi ai cazului depistat pozitiv
  • contact direct e definit prin mai multe puncte, dar în cazul fotbalului se aplică alineatul 2: „persoană care a avut contact direct cu un caz de COVID-19"

Fotbalul e chiar un sport de contact, pe parcursul unui meci apar foarte des astfel de contacte directe. În plus, mingea e atinsă de toţi jucătorii, inclusiv cu părţi ale feţei, nu doar cu picioarele şi mâinile. În plus, INSP stabileşte şi de unde să înceapă posibila legătură epidemiologică a celui care a fost declarat pozitiv:

„Legătura epidemiologică ar fi putut avea loc în perioada de 14 zile anterioare datei debutului". În aceste condiţii, vor intra în carantină:

  • colegii celui infectat, deci toată echipa respectivului
  • toate echipele care au fost adversare în precedentele două săptămâni!

În consecinţă, cum în decurs de două săptămâni se vor juca 3-4 etape, rezultă că 4-5 echipe vor fi carantinate pentru 14 zile şi nu vor putea evolua. Cum FRF şi LPF sunt constrânse să termine play-off-ul până la 20 iulie şi play-out-ul până la începutul lui august, campionatul s-ar bloca definitiv.

„Depinde şi când ar apărea un caz pozitiv, dacă ar fi la început, înainte de start sau chiar imediat după, am putea amâna şi reprograma anumite meciuri, dar dacă apare spre sfârşit, ar însemna un blocaj"
Justin Ştefan, secretar general LPF, pentru Telekom Sport

FOTO. Cum se practică sportul în timpul stării de alertă

+13 FOTO

Un caz de focar 

În cazul în care apare un focar de infecţie pe perioada competiţiei „organizatorul va întrerupe competiţia până la finalizarea anchetei epidemiologice. Va opri desfăşurarea meciurilor care implică echipele aflate sub incidenţa anchetei epidemiologice". Deci, nici chiar cu un focar de infecţie, legea nu prevede clar că fotbalul trebuie anulat complet.

Iar în acest caz, LPF ia în calcul, în măsura în care va avea posibilitatea să amâne măcar jocurile contacţilor direcţi ai celor infectaţi, să penalizeze echipa unde s-a declanşat focar cu pierderea jocurilor cu 3-0 la „masa verde", principiul fiind „e responsabilă de faptul că nu a prevenit infectarea propriilor fotbalişti".Tot Institutul Naţional de Sănătate Publică defineşte focarul de infecţie: „De la cel puţin 3 cazuri în sus".

Play-off-ul și play-out-ul vor fi judecate separat

Totuşi, modalitatea de desfăşurare a campionatului n-ar presupune automat blocarea întregului sezon în cazul unui test pozitiv. Pentru că echipele din play-off nu se întâlnesc absolut deloc cu cele din play-out. Spre exemplu, dacă apare o infectare la Sepsi, în mod normal, campionatul ar putea să se joace în continuare în play-off.

Foarte probabil, LPF şi FRF, tocmai pentru a exista o separare clară între play-off şi play-out, va decide ca până şi arbitrii, şi observatorii să fie repartizaţi exclusiv pe una dintre cele două părţi ale sezonului.

Citește mai multe știri din Liga 1: 

Bani publici pentru FCSB, Dinamo, Rapid! » Veste de ultimă oră

Au apărut noile cote la titlu în Liga 1 » Pe cine văd bookmakerii principala contracandidată pentru CFR Cluj

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Decizia Curții Europene de Justiție dinamitează sistemul de transferuri în fotbal!
Campionate
Decizia Curții Europene de Justiție dinamitează sistemul de transferuri în fotbal!
Stupoare: vine Burcă! » Șefii clubului s-au răzgândit, la două zile după ce numiseră un alt antrenor
Liga 2
Stupoare: vine Burcă! » Șefii clubului s-au răzgândit, la două zile după ce numiseră un alt antrenor
Soția lui Dan Șucu, reacție după victoria lui Călin Georgescu: „De ce punem mai întâi ștampila și abia apoi căutăm în DEX?”
Stiri extrasport
Soția lui Dan Șucu, reacție după victoria lui Călin Georgescu: „De ce punem mai întâi ștampila și abia apoi căutăm în DEX?”

A câștigat Cupa Campionilor cu Steaua și i-a făcut campanie lui Călin Georgescu: „E o mârșăvie și o idioțenie să spui că e un candidat pro-Putin și pro-legionari. Plec din țară dacă va câștiga Lasconi”

Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”


Comentarii (24)
robotzel
robotzel  •  02 Iunie 2020, 15:50
Postat de cacao.cu.mac pe 01 Iunie 2020, 16:10

In conditiile astea nu se termina competitia! Decat daca mint...

ba se termina daca cluburile au interes sa se termine. adica sa isi tina toata echipa si tot personalul care tine de echipa in cantonament centralizat pana la final. nu moare nimeni din asa ceva. toti se plang ca vezi tu doamne ce greu este pentru saracutii jucatori sa ramana in cantonament cu restul personalului insa nu este asa. militarii stau plecat cu lunile prin teatre de razboi si nu mai moare nimeni. acolo tot intr-o izolare de restul familei sunt ca doar nu vine familia in vizita. stim doar sa ne plangem.

davveroire
davveroire  •  01 Iunie 2020, 16:46
Postat de flojo pe 01 Iunie 2020, 16:24

In schimb tu l-ai atins, dar cu minus! Cum e cu IQ -25?

uita-te in oglinda si vei gasi raspunsul la dilema ta!:))

flojo
flojo  •  01 Iunie 2020, 16:24
Postat de davveroire pe 01 Iunie 2020, 13:43

esti gelos ca inca nu l-ai atins!?

In schimb tu l-ai atins, dar cu minus! Cum e cu IQ -25?

Vezi toate comentariile (24)
Comentează