SPORTURI  »  ALTELE  »  ADAM MALYSZ S-A RETRAS

Ultimul zbor pentru Malysz » Citeşte AICI povestea unuia din cei mai buni săritori cu schiurile din istorie

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Articol de - Publicat duminica, 20 martie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 06 noiembrie 2011 18:22

În această după-amiază, s-a tras cortina peste sezonul 2010-11 al Cupei Mondiale de sărituri cu schiurile. Odată cu încheierea sezonului, unul dintre cei mai mari săritori din istorie, Adam Malysz, a ales să pună punct carierei sale de profesionist

Mii de feţe, schimonosite de soarele cu dinţi care învăluie peisajul hibernal, aşteaptă la baza trambulinei din Planica să vadă ultima reprezentaţie a anului competiţional de sărituri cu schiurile.


A fost un „sezon al schimbărilor”. Bătrîna „Letalnica” şi-a pierdut titulatura de cea mai mare trambulină de zbor cu schiurile din lume în favoarea celei din Vikersund, Norvegia. Johan Roman Evensen a reuşit să depăşească performanţa conaţionalului său, Bjorn Einar Romoeren, şi să înregistreze cel mai lung zbor cu schiurile din istorie, 246,5 metri – distanţă aproape egală cu înălţimea celui mai înalt zgîrie-nori din vestul Europei, Turnul de Cristal din Madrid!

Ultimul hop

Timpul nu a mai avut răbdare cu Malysz, însă el este nevoit să aibă răbdare cu un alt factor decisiv - vîntul. Cel care, pe parcursul a 16 ani, i-a fost atît partener, purtîndu-l spre victorii de răsunet, dar şi duşman, întîrzie startul ultimei etape.

Ar putea chiar să anuleze ultimul zbor din cariera lui Malysz. Cu toate acestea, polonezul nu pare afectat – ştie că, la fel cum, pe 4 ianuarie 1995, a debutat la Innsbruck, la fel de firesc va sări şi ultima oară, la Planica. Afişează zîmbetul plin de inocenţă care l-a făcut celebru, zîmbet asemănător cu al unui copil care urmează să se dea pentru ultima oară într-un montagne russe, înainte de a pleca acasă.

Carieră încununată de succes

Organizatorii dau, pînă la urmă, unda verde pentru începerea întrecerii sportive. Deşi vîntul nu conferă certitudine pentru un spectacol de calitate, comepetiţia trebuia să aibă loc. Pentru oamenii veniţi din toată lumea. Pentru zecile de asiatici veniţi să uite de problemele din ţara natală. Pentru Malysz.

Privind la primii concurenţi, Adam îşi aduce aminte de începuturile carierei sale. Avea doar 19 ani cînd reuşea prima sa victorie, la Oslo. Apoi, a început să crească. În 2001, a cîştigat tot ce se putea: Turneul celor 4 Trambuline, sezonul regulat, dar şi Campionatele Mondiale de la Lahti.

Pentru o secundă, este distras de urletele frenetice venite de jos. Robert Kranjec, preferatul tribunelor, a reuşit să sară aproape 225 de metri, după ce niciun alt concurent nu reuşise măcar să atingă pragul de 200. Tresare. Îşi aduce aminte că, în 2002, a cîştigat două medalii olimpice. Din păcate, nu a fost să fie aur, medalia mult rîvnită, care nu a poposit niciodată în vitrina celui mai valoros membru al echipei „leşilor”.

„Mustaţa zburătoare”

Gîndurile vin şi pleacă din mintea lui Malysz. Rîde. Pe sub mustăţi, cum altfel? La fel cum, în comentariul lui Sorin Hobana, tot ce mişcă în jurul acestui sport face parte din „lumea icarilor moderni”, la fel şi podoaba sa facială a devenit un laitmotiv în lumea sportului.

Cineva îl bate pe umăr. „Urmează să zbor?”, se întreabă. Nu încă. Sunt doar Simon Amman şi Tom Hilde, care, în semn de respect pentru cariera lui Malysz, poartă... mustăţi false!

Pînă la urmă, pare că întreaga Slovenie izbucneşte în urale. Pe bara de start îşi face apariţia Adam. Primeşte unda verde din partea unui conaţional, îmbrăcat în port popular. Porneşte. Zboară extraordinar, avînd în vedere condiţiile, şi aterizează la 216 metri.

E finalul unei cariere strălucitoare, încununată de succes. Ca un făcut, cîştigătorul etapei de astăzi a fost tot un polonez, Kamil Stoch, despre care se spune că este urmaşul lui Malysz. Însă, indiferent de cît de strălucit va fi viitorul acestuia, sau dacă alţi zburători vor urma exemplul lui Hilde şi Amman, nu va exista decît o singură „mustaţă zburătoare”: Adam Malysz.

Adam Malysz

Data şi locul naşterii: 3 decembrie 1977, Wisla

Debut: 4 ianuarie 1995, Innsbruck

Primul podium: 18 februarie 1996, Iron Mountain (locul 2)

Prima victorie: 17 martie 1996, Oslo

Record personal: 230,5 m (Vikersund, 2011)

Palmares: 39 de victorii, 91 de situări pe podium. De 4 ori cîştigător al Cupei Mondiale (2000-01, 2001-02, 2002-03, 2006-07). Cîştigător al Turneului celor 4 Trambuline (2000-01). Aur la Campionatele Mondiale (2001 Lahti - TN, 2003 Val di Fiemme - TM, TN, 2007 Sapporo – TN), Argint la CM (2001 Lahti – TM), Bronz la CM (2011 Oslo – TN).

Argint la JO (2002 Salt Lake City – TM, 2010 Vancouver – TM, TN), Bronz la JO (2002 – Salt Lake City – TN)

* TN – trambulina normală, TM – trambulină mare

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Decizia Curții Europene de Justiție dinamitează sistemul de transferuri în fotbal!
Campionate
Decizia Curții Europene de Justiție dinamitează sistemul de transferuri în fotbal!
Stupoare: vine Burcă! » Șefii clubului s-au răzgândit, la două zile după ce numiseră un alt antrenor
Liga 2
Stupoare: vine Burcă! » Șefii clubului s-au răzgândit, la două zile după ce numiseră un alt antrenor
Soția lui Dan Șucu, reacție după victoria lui Călin Georgescu: „De ce punem mai întâi ștampila și abia apoi căutăm în DEX?”
Stiri extrasport
Soția lui Dan Șucu, reacție după victoria lui Călin Georgescu: „De ce punem mai întâi ștampila și abia apoi căutăm în DEX?”

A câștigat Cupa Campionilor cu Steaua și i-a făcut campanie lui Călin Georgescu: „E o mârșăvie și o idioțenie să spui că e un candidat pro-Putin și pro-legionari. Plec din țară dacă va câștiga Lasconi”

Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”


Comentarii (18)
dreamer123
dreamer123  •  21 Martie 2011, 07:56

respect Adam Malysz....ce mai poate fi de spus decat ca esti o legenda vie ?

cinva
cinva  •  20 Martie 2011, 22:34
Postat de red77 pe 20 Martie 2011, 14:21

in sfarsit un articol interesant fara gigi , iancu , borcea sau alte nulitati . adam a fost un fenomen. pacat ca la noi in tara nu exista o trambulina adevarata . am avea conditii si ar fi un spectacol unic.

Subscriu

iepur3
iepur3  •  20 Martie 2011, 20:41

Respect Adam Malysz!!!! Unul din favoritii mei !!!

Vezi toate comentariile (18)
Comentează