Articol de Andrei Crăiţoiu, Vlad Nedelea, Iosif Popescu (video) - Publicat marti, 24 octombrie 2023 14:17 / Actualizat marti, 24 octombrie 2023 19:38
Începând de pe 24 noiembrie toți pasionați de călătorii, drumeții, dar și cei care vor să descopere România din orice colț al lumii au la îndemână o noua digitalizare a țării noastre. Vorbim de Via Transilvanica, un traseu turistic de 1.400 km care pornește din Bucovina, de la Putna, străbate Transilvania și se încheie la Drobeta Turnu Severin
Via Transilvanica este un proiect ce a fost inițiat în anul 2018, anul sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia. Drumul unește zece județe și peste 400 de localități și cătune. Acesta fiind un traseu dedicat celor care iubesc drumeția, natura și sportul. Și care se străbate la pas sau cu bicicleta.
„România avea nevoie de un ambasador în afara granițelor”
Unul dintre ambasadorii traseului, care are scopul „de a reinventa turismul din zona rurală a României” este sportivul Tiberiu Ușeriu.
„Acest traseu mi-a schimbat percepția despre România. Țara noastră avea nevoie de un ambasador în afara granițelor. Aveam nevoie și de o legătură între mai multe comunități, trasee. Noi am legat comunicați și trasee și-am făcut acest traseu de 1.400 de kilometri, ceea ce până acum România nu a avut. Acum încorporăm zece județe și cred că este unul dintre cele mai diverse trasee din Europa”, a declarat Ușeriu pentru GSP.
Traseul este ușor spre mediu, dar depinde de fiecare persoană cât vrea să meargă. Se pot face ture ușoare de 10-15 kilometri, un traseu pentru toată lumea, nu doar pentru sportivi sau oameni de munte. Este despre orice om care vrea să facă o plimbare mai lungă, decât o plimbare prin parc
Tiberiu Ușeriu, sportiv
Via Transilvanica este un proiect al asociației Tășuleasa Social de care se ocupă Alin Ușeriu, fratele lui Tiberiu. Prezent la evenimentul de lansare acesta a spus că proiectul „înseamnă un univers rural și un patrimoniu natural excepțional, trecând prin 2000 de ani de istorie, cultură și diversitate”.
Despre digitalizarea traseului, Alin a precizat că parteneriatul cu Google „oferă acestui proiect o deschidere către toate persoanele conectate la internet și fiecare poate să-și construiască propria lui vizită pe Via Transilvanica”.
„Un drum cu oameni și povești autentice”
Elisabeta Moraru, country director Google Romania a ținut că precizeze că „de peste 10 ani, Google Street View ajută oamenii să exploreze virtual locuri incredibile din România, de la Transfăgărășan și faimosul Castel Bran, la canalele Deltei Dunării sau sălile Salinei Turda”.
Iar odată cu acest nou proiect „invităm pasionații de drumeții, natură, cultură și istorie să pornească într-o călătorie digitală de-a lungul României”, fiind vorba despre „un drum care unește și aduce în prim plan locuri, oameni și povești autentice”.
La finalul lunii septembrie, Via Transilvanica a câștigat Premiul Publicului la ediția 2023 a European Heritage Awards, eveniment organizat de Europa Nostra, cea mai mare și importantă rețea dedicată patrimoniului din Europa, în parteneriat cu Comisia Europeană