Articol de Theodor Jumătate - Publicat sambata, 11 septembrie 2010 00:00
Ajuns în Kenya în 1976, părintele irlandez Colm O'Connell a format doi campioni olimpici şi doi mondiali. Acum, "copilul său" e fantasticul David Rudisha.
În numai o săptămînă, la sfîrşitul lui august, un kenyan de 21 de ani, subţirel ca o trestie, a surprins lumea atletismului. La concursul din Berlin, record mondial la 800 de metri: 1:41.09! Şapte zile mai tîrziu, la Rieti, în Italia, performanţa a fost şi mai bună: 1:41.01! El este David Rudisha, iar omul din spatele său e Colm O'Connell. Un preot catolic!
În 1976, cînd a sosit ca misionar în Kenya, părintele nu ştia mai nimic despre atletism. Dar a fost frapat de puştii care alergau de dimineaţă pînă seară şi a început să înveţe. Să studieze metodele de antrenament. A învăţat mult. Descoperea copii şi îi pregătea, ca nimeni altul. Aşa a format campioni. Mondiali şi olimpici.
"Primul a fost Ibrahim Hussein, care a cîştigat maratonul de la New York şi Boston. Apoi, au trecut mulţi prin mîinile mele. Rono, Ereng, Kiptanui, Komen... Şi acum, David Rudisha", spune mîndru O'Connell. Prîslea dintr-o familie cu zece copii, căruia îi prevede un viitor impresionant: "Are încă o marjă mare de progres. Va alerga sub 1:40!".
5 campioni a descoperit şi format preotul irlandez Colm O'Connell
"La început, nu ştiam absolut nimic despre metodele de antrenament. Mi-am cumpărat cărţi, am citit mult, am învăţat şi am creat propria formulă magică de pregătire"
Preotul Colm O'Connell
Oamenii de aur ai părintelui O'Connell
Peter Rono - 1.500 m (JO '88)
Paul Ereng - 800 m (JO '88, CM '89, 91 - indoor)
Moses Kiptanui - 3.000 m (CM '91, '93, '95)
Daniel Komen - 5.000 m (CM '97)
David Rudisha - 800 m (recordman mondial 2010)
Skaterul în sutană
Zoltan Lendvai este un alt preot atras de sport. Paroh la 12 biserici din sud-vestul Ungariei, Lendvai (45 de ani) a descoperit o cale inedită de a-i atrage la slujba de duminică pe tineri. Skateboardingul! "Zburase" prima oară cu placa la 14 ani, iar acum nu se mai desparte de ea. Şi are talent. Preotul, inspirat de povestea sfîntului Giovanni Bosco, care îi îndrepta pe tineri spre sport în secolul al XIX-lea, ştie o mulţime de trucuri. Oficialii bisericii catolice maghiare nu sînt de acord, dar enoriaşii sînt încîntaţi întotdeauna cînd îl văd la demonstraţii.
Viorel Moldovan vrea o regulă ce ar înfuria FCSB și Craiova: „De ce în altă parte se poate?!”
Nadia Comăneci s-a întors în sportul românesc » Cu ce club va colabora