Articol de Andrei Crăiţoiu, Valentin David (video), Andreea Visu - Publicat miercuri, 22 mai 2024 10:51 / Actualizat miercuri, 22 mai 2024 11:14
Marina Baboi (24 de ani), cea mai rapidă atletă din România, și-a spus povestea la emisiunea GSP „La Feminin”. Ea a oferit detalii despre antrenamente și condițiile din România.
Marina face exerciții cu haltere de 100 de kilograme, dar dezvăluire că greutatea nu e considerată mare pentru atleții profesioniști. Ea se antrenează în pricipal la Buzău, locul unde s-a născut.
Marina Baboi: „Ridic 100 de kg, dar nu e mult pentru un atlet”
- Și ce presupune un antrenament de atletism?
- Depinde. Dacă vorbim de proba mea, sunt diverse tipuri de antrenament.
- Suntem curioși să le aflăm împreună cu cei care se uită la noi.
- Am antrenamente de viteză, am antrenamente de viteză în regim de rezistență, unde alerg puțin mai mult față de distanța mea. Am antrenamente de sărituri, antrenamente de forță, pentru că trebuie să dezvoltăm toate calitățile pe care le are un sportiv. N-aș putea să-ți descriu exact, pentru că diferă și sunt combinate.
Antrenamentele noastre sunt foarte complexe, indiferent de proba pe care o facem, dar cu atât mai mult când vine vorba de sprint, pentru că noi, în general, trebuie să acoperim toate calitățile pe care le poate dezvolta un sportiv
Marina Baboi, atletă
- Am văzut numeroase fotografii și filmulețe cu tine cu halterele în spate. Ce greutate ridici cel mai mult?
- Să știți că, spre deosebire de colegii mei, nu ridic foarte mult. Nu știu, o sută de kilograme... Poate pare mult așa, din afară, dar să știți că pentru ce facem noi aici nu este cel mai mult, e OK.
- Ce spui despre condițiile de antrenament din România? Cum sunt?
- S-au construit destule stadioane în ultimul timp. Cel mai încântată bineînțeles că sunt de stadionul de la Buzău, pentru că e acasă, și să știi că e unul dintre cele mai frumoase din țară, aș putea fi subiectivă, dar nu sunt, chiar e unul dintre cele mai frumoase.
- Se tot construiesc stadioane, dar mai mult de fotbal.
- Se încearcă foarte mult să se vină din urmă cu aceste condiții. Eu cred că ai ceea ce-ți trebuie ca să faci performanță la noi în țară. Cu siguranță alte țări sunt mult înaintea noastră, am fost și le-am văzut, dar asta nu înseamnă că făcând performanță în România te pot opri condițiile, pentru că știm unde a fost atletismul înainte, făcându-se în mare parte în România
- Dar...
- Antrenoarea mea îmi povestea, de exemplu, cum sportivi olimpici munceau și făceau antrenamente prin pădure pe la Predeal sau pe plajă la Constanța. Cred că se poate face performanță! Nu văd rostul în a te plânge că nu există condiții suficiente. Dacă îți dorești ceva cu adevărat, o să reușești să faci performanță și aici.