SPORTURI  »  ATLETISM  »  ATLETISM

O poveste incredibilă din lumea atletismului » Yamile cea întortocheată

Articol de - Publicat sambata, 03 septembrie 2011 00:00 / Actualizat sambata, 03 septembrie 2011 10:12

Yamile Aldama a trăit un film. Plecată din Cuba, ajunsă în Marea Britanie, cu cetăţenia respinsă şi cu un bărbat puşcăriaş, atleta a reuşit, la 39 de ani, să facă parte din lotul olimpic pentru 2012


Triplusaltista cubaneză şi-a început călătoria plină de peripeţii în 2002. Pe 13 iunie 2002 a ajuns la Londra, măritată cu Andrew, bărbatul vieţii ei. Îl întîlnise cu doi ani înainte, în patria ei, unde străinii veneau cu plăcere. Se cunoscuseră pe cînd el era înscris la un curs de spaniolă, la Universitatea din Havana. El avea peste 30 de ani, părea cu stare, ea 28. Se întorsese de puţină vreme de la Jocurile Olimpice de la Sydney, unde ocupase locul al patrulea.

Prinţul englez se căsătoreşte cu frumoasa cubaneză în 2001 şi împreună au un copil. Urmează mutarea noii familii în Regat. Doar că de aici povestea se strică, precum o peliculă veche şi deteriorată.

Droguri şi ambiţie
"Poliţia a sosit, iar el dispăruse", atît mai are Yamile de spus despre căsnicia ei. Atunci totul i se părea pierdut pentru totdeauna. Acum, la 39 de ani, este cea mai vîrstnică persoană care debutează în echipa de atletism al Marii Britanii la un Campionat Mondial (Daegu, 27 august-4 septembrie). Asta în ciuda faptului că l-a născut acum 11 luni pe cel de-al doilea fiu şi timp de un an nu s-a antrenat. Mai mult ca sigur, Yamile Aldama va merge şi la Olimpiada găzduită de Londra anul viitor. Dar drumul i-a fost anevoios.

În 2002, Aldama nu ştia că soţul ei fusese implicat într-un caz de trafic de droguri, cu trei ani mai devreme. Atunci poliţiştii găsiseră 108 kilograme de droguri de mare risc într-un depozit închiriat de Andrew. El fugise şi de-abia în 2002 fusese găsit.

"Habar nu aveam ce făcuse înainte să ne cunoasştem. Stăteam alături de copil şi mă gîndeam: «Ce o să se întîmple acum cu noi?», îşi aminteşte Yamile. Aldama devenise o trădătoare pentru regimul cubanez şi o imigrantă obişnuită pentru englezi. "Cînd eram în Cuba, crescută în spiritul sportului, eram specială. Dar voiau să mă controleze, la antrenamente, la viaţa de zi cu zi. Dacă plecai să locuieşti în altă parte, nu mai puteai să reprezinţi Cuba la Olimpiadă sau la Campionatele Mondiale", spune atleta.

Lupta pentru cetăţenie
Deci a început zbuciumul pentru un paşaport englezesc. Era măritată cu un englez, avea un fiu englez. Cariera îi mergea bine, sub îndrumarea antrenorului Frank Attoh. Dar reacţiile oamenilor după arestarea soţului ei au fost devastatoare pentru viitorul femeii. În 2003, Andrew a primit 15 ani de închisoare, casa şi toate bunurile i-au fost confiscate, iar soţia şi fiul i-au rămas pe drumuri.
"Mulţi mi-au spus că ar fi trebuit să mă întorc în Cuba. Că nu am cum să spuravieţuiesc aici cu un copil", îşi reaminteşte triplusaltista. A trăit mult timp din banii antrenorului său şi ai familiei acestuia. "Am adoptat-o pe Yamile", spune Attoh. "Voia să concureze".

A fost numărul 1 mondial
Şi chiar asta a făcut. În ciuda nenorocilor şi instabilităţii din viaţa ei, Aldama a sărit 15,29 metri, la o reuniune de la Roma, în 2003, şi a ajuns numărul 1 mondial. Cu un an înainte de Atena, Yamile dorea să concureze pentru Marea Britanie. Paşaportul urma să-i parvină automat în noiembrie 2004, după trei ani de rezidenţă în Regat, dar ar fi fost prea tîrziu pentru Olimpiadă. Totul anul 2003 a încercat să obţină cetăţenia mai devreme. Dar răspunsul a fost nu. Aldama era sigură că infracţiunile comise de soţul ei influenţau grăbirea procesului.

Mai mult decît atît, ea şi antrenorul ei erau în permanenţă urmăriţi de inspectorii de la Scotland Yard, care credeau că amîndoi erau implicaţi în traficul de droguri.

Aldama avea deja 31 de ani, iar şansele olimpice se împuţinau. "Eram în formă, dar englezii nu mă voiau în lotul lor", declară sportiva. Însă guvernul sudanez recruta puternic sportivi talentaţi. Aşa că Yamile a concurat la Atena pentru Sudan, terminînd a cincea. De altfel, cubaneza s-a transformat în sudaneză pînă în martie 2010. Sudanul nu-i cerea să locuiască acolo, iar Aldama nu cerea bani. "E o ţară săracă. Oricum mă plăteau cu cîteva sute de dolari pe an", spune femeia.

Căsnicie salvată
Într-un mod miraculos, mariajul cu Andrew a supravieţuit. "Omul cu care m-am măritat e un soţ bun, un tată bun. Nu ar fi fost corect să-l părăsesc cînd avea nevoie mai multă de noi, familia lui", şi-a argumentat Yamile alegerea. "Cînd iubeşti pe cineva, nu-ţi trece într-o secundă". Soţul ei a ispăşit jumătate din anii de pedeapsă şi a fost eliberat în 2009. Lucrează acum ca vînzător de panouri solare.
Sudanul a "eliberat-o" şi Yamile poate reprezenta Marea Britanie, deşi unii au contestat-o. "Trăieşte aici de 10 ani, nu a venit peste noapte cu pretenţii", o apără antrenorul său. De la Campionatele Mondiale nu se aşteaptă la multe, dar vrea să dăruiască ţării sale de adopţie o medalie la Jocurile Olimpice.

CV
Yamile Aldama
- născută pe 14 august 1972, în Cuba
- probă - triplusalt
- este campioană atît a Africii, cît şi a Americii
- a fost vicecampioană mondială indoor în 2004, la Budapesta
- a participat la două Olimpiade - 2000 şi 2004

15,29 metri a măsurat cea mai bună săritură a lui Yamile Aldama
15,50 metri este recordul mondial, realizat de ucraineanca Inessa Kraveţ

Britanica de plastic
Mulţi dintre britanicii implicaţi în atletism au numit-o pe Yamile Aldama britanica de plastic. Adică o persoană care se foloseşte de cetăţenia pe care speră s-o primească pentru a-şi putea rezolva interesele personale, inclusiv acela de a lua parte la Olimpiadă. Au condamnat-o că nu simte nimic pentru noua sa ţară. În plus, acum o consideră prea bătrînă pentru a mai face faţă unei competiţii mari. Aldama s-a supărat pentru aceste acuzaţii, dar a avut puterea să treacă peste ele.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Decizia Curții Europene de Justiție dinamitează sistemul de transferuri în fotbal!
Campionate
Decizia Curții Europene de Justiție dinamitează sistemul de transferuri în fotbal!
Stupoare: vine Burcă! » Șefii clubului s-au răzgândit, la două zile după ce numiseră un alt antrenor
Liga 2
Stupoare: vine Burcă! » Șefii clubului s-au răzgândit, la două zile după ce numiseră un alt antrenor
Soția lui Dan Șucu, reacție după victoria lui Călin Georgescu: „De ce punem mai întâi ștampila și abia apoi căutăm în DEX?”
Stiri extrasport
Soția lui Dan Șucu, reacție după victoria lui Călin Georgescu: „De ce punem mai întâi ștampila și abia apoi căutăm în DEX?”

A câștigat Cupa Campionilor cu Steaua și i-a făcut campanie lui Călin Georgescu: „E o mârșăvie și o idioțenie să spui că e un candidat pro-Putin și pro-legionari. Plec din țară dacă va câștiga Lasconi”

Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează