Articol de Mirela Neag - Publicat duminica, 23 decembrie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 22 decembrie 2012 21:46
Nicolae Mărăşescu crede că această decizie a FR Atletism reprezintă o autoflagelare, care impune şi o analiză profundă a lipsei de rezultate la toate categoriile de vîrstă.
În acest an, nici un atlet român, indiferent de categoria de vîrstă, seniori, tineret sau juniori, nu s-a întors de la competiţiile internaţionale cu vreo medalie. Ca atare, FRA nu a avut de unde alege pentru a întocmi ierarhia de la sfîrşitul anului.
Astfel că, vineri, Consiliul Federal a decis ca în acest an să nu se facă nici o nominalizare pentru trofeul " Atletul anului 2012". Iniţiativa, care reprezintă o premieră în istoria atletismului românesc, a aparţinut unuia dintre cei mai mari antrenori, Nicolae Mărăşescu.
- Domnule Mărăşescu, decizia de vineri doare?!
- Doare rău, pentru că niciodată nu am mai întîlnit o asemenea situaţie în atletismul nostru. Să nu ai nici o medalie cîştigată într-un an întreg. Şi aici nu mă refer la seniori, care mai sînt cîţiva, ci la cei de la juniori şi tineret.
- Şi toţi au fost de acord cu această decizie?
- Da, deşi unii au spus că totuşi putem să facem un clasament. Un clasament la ce? La nimic? Dacă am fi acordat în acest an trofeul "Atletul anului" eu cred că i-am fi jignit pe toţi cei care au primit în trecut aceasta distincţie. Cum să pui pe picior de egalitate un atlet cu rezultate mediocre realizate în acest an cu Gabriela Szabo, care a primit trofeul de patru ori şi asta în urma unor performanţe excepţionale, titluri de campioană olimpică sau mondială?!
- Şi ce urmează acum?
- Prin această decizie, federaţia işi face autocritica, chiar se autoflagelează. Dar acum trebuie să urmeze o analiză profundă. După cum am mai spus, problema nu o reprezintă seniorii, care sînt puţini şi oricum nu prea mai ai ce lucra la ei, ci cei de la juniori şi tineret, pentru că aceştia îţi spun cum va fi viitorul. Iar acum arată sumbru. Trebuie identificate problemele. Nu sînt antrenorii buni? Planurile de pregătire sînt greşite? Nu sînt hrăniţi bine? Le lipseşte echipamentul? Ce se întîmplă de în acest an nici un atlet nu a urcat pe nici un podium internaţional? Este un semnal de alarmă care nu trebuie neglijat...
- În ultimii ani, atleţii români au cîştigat medalii la Europene şi Mondiale de juniori şi tineret. Aceştia de ce nu au confirmat cînd au trecut la seniorat? Un caz este cel al Biancăi Perie?
- În atletism, trecerea la seniorat este foarte dură. De aceea există şi perioada de tranzit, cea de tineret, care la multe alte discipline sportive nu este introdusă. Adevărata bătalie pentru medalii începe la seniorat, iar aici ai nevoie de un altfel de sprijin, pornind de la cel de antrenament pînă la cel material.
- Le lipseşte ceva atleţilor români?
- Nu cred că le lipseşte ceva. Dar ei se află într-un cerc vicios. Dacă nu ai rezultate notabile, nu eşti invitat la etapele de Diamond League sau la Grand Prix-urile importante. Şi ajungi să te întreci la concursuri de valoare mică sau în ţară. Astfel ajung să stagneze, este un lanţ al slăbiciunilor. Dacă nu reuşeşti măcar o dată să ajungi sus, rişti să rămîi jos mereu...
"Atîta timp cît nu sînt rezultate notabile, decizia luată de federaţie este una corectă şi normală. Este un trofeu serios şi nu ar trebui să se limiteze la rezultatele naţionale. Cel care-l primeşte trebuie să se remarce în competiţiile europene, mondiale şi la Olimpiade" (Marian Oprea, vicecampion olimpic în 2004)
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!