Articol de Luminiţa Paul, Mirela Neag - Publicat sambata, 03 noiembrie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 02 noiembrie 2012 21:42
Acum preşedinte al Comitetului Olimpic Ucrainean şi membru CIO, fostul săritor cu prăjina spune că printre recordurile cele mai dragi e cel "istoric de la 6 metri".
E inconfundabil. Ochii aceia de gheaţă albastră au rămas la fel de vii, de pătrunzători, ca şi cum încă ar fixa capătul prăjinii, ştacheta, orizontul. Serghei Bubka va împlini 49 de ani peste o lună, s-a retras de 11, dar timpul îl atinge cu greu. E alert şi atent la ce se întîmplă în jur ca în vremurile în care adăuga centimetru cu centimetru recordurilor mondiale în aer liber şi indoor.
Federaţia Română de Atletism l-a invitat la aniversarea sa de 100 de ani, iar Bubka şi-a onorat promisiunea de a veni, chiar dacă probleme personale serioase i s-au ivit chiar în ziua plecării spre Bucureşti. Fiul său, jucătorul de tenis Serghei Bubka Jr, a suferit joi dimineaţă un accident grav, căzînd de la etajul trei al unui imobil parizian. Internat la spitalul Georges Pompidou cu multiple fracturi, tînărul a fost declarat de medici în stare stabilă, dar numai după ore bune în care pronosticul a fost rezervat.
De aceea, ieri, la prima parte a festivităţilor aniversare, Bubka senior a stat ca pe spini. Mereu cu ochii pe telefon, căutînd să fure un minut-două pentru o convorbire scurtă, în care cuvîntul "chirurg" se repeta frecvent. Fostul mare atlet a răspuns însă elaborat la toate întrebările de la conferinţa de presă şi la cele adresate exclusiv, a strălucit ca figură de onoare a ceremoniilor şi a reuşit să-şi camufleze starea de îngrijorare.
Abia pe seară a primit veşti bune. Că băiatul său este OK. De aceea, la gală, s-a destins vizibil. A stat pînă la 18:30, apoi a plecat spre Paris cu o cursă la ora 20:00.
Serghei Bubka a dominat atletismul în proba sa, săritura cu prăjina, de la începutul anilor '80 pînă în anii 2000. A cucerit primul titlu mondial la Helsinki, în 1983, pe cînd încă nu avea 20 de ani, iar lumea îl cunoştea puţin. Apoi, a adunat reuşite ce par intangibile în ziua de azi. Recorduri ale lumii în serie. Primul om care a ajuns la bariera celor 6 metri, pe care a depăşit-o după aceea de 45 de ori.
De cînd s-a retras el din atletism, nimeni nu a mai sărit măcar 6,07 metri. A cucerit şase titluri mondiale consecutive, performanţă-unicat. Doar la Jocurile Olimpice a avut mai mereu ghinion, cîştigînd o singură dată medalia de aur, în 1988.
Acum e preşedinte al Comitetului Olimpic Ucrainean şi membru CIO. Şi e inconfundabil. Cu ochii aceia de gheaţă albastră priveşte spre viitor pentru că, spune el, "trebuie să-ţi găseşti mereu lucruri de făcut, să cauţi provocări noi". Şi exact asta face.
- Domnule Bubka, aţi avut o carieră extraordinară şi foarte lungă. Privind înapoi la ea, ce sentimente vă trezeşte în acest stadiu al vieţii dvs?
- Cred că este un moment minunat pentru orice campion. Am avut momente frumoase atunci cînd eram în activitate, care au o mare valoare şi de care îmi aduc aminte cu plăcere. Dar, bineînţeles, acestea fac deja parte din trecut. Acum trebuie să priveşti spre viitor, să-ţi găseşti alte lucruri de făcut, dar în care să fii la fel de implicat ca atunci cînd erai sportiv.
- Aţi stabilit atît de multe recorduri mondiale, 35 în total. Este vreunul pe care îl preţuiţi în mod special, de care vă amintiţi cu mai mare intensitate?
- Toate recordurile, toate victoriile au cîte ceva deosebit. Poate primul a avut ceva în plus, apoi cel de la 6 metri, pentru că a fost ceva istoric, şi, din cîte am înţeles la vremea respectivă, pentru americani a fost un moment important cînd am sărit 20 de picioare. Adică 6,096 metri fiindcă pentru ei 6 metri nu însemna nimic, nu era un reper. Mereu am încercat însă să-mi fixez o nouă provocare, o nouă ţintă şi să merg înainte.
- Credeţi că poate cineva să vă doboare recordurile la un moment dat? Şi cînd poate veni acel moment pentru că au deja aproape 20 de ani de cînd stau în picioare?
- Cu siguranţă, se va întîmpla, dar nu pot să vă spun ziua, momentul, nu sînt magician, nu sînt Dumnezeu ca să deţin asemenea puteri. Dacă atleţii şi antrenorii de astăzi vor privi cu atenţie cum se sărea în vremea mea, la tehnica pe care o foloseam, la calităţile cerute, sînt convins că vor reuşi. Chiar aştept momentul în care cineva îmi va bate recordurile!
- Aţi fost un sportiv longeviv. E posibil în zilele noastre ca un atlet să poată participa şi chiar cîştiga la şase campionate mondiale la rînd?
- Mi se pare că acum este chiar mai uşor! Atunci cînd au început Campionatele Mondiale, ediţiile erau din patru în patru ani. Au fost 1983, 1987 şi 1991, apoi au devenit mai dese, din doi în doi ani, 1993, 1995 şi 1997. Astăzi, un atlet extraordinar ca Usain Bolt poate duce şase ediţii la rînd. Da, cred că este posibil.
"În ce echipă eşti?" "A, nu, joc pe calculator!"
Serghei Bubka crede că e foarte important ca în ziua de azi copiii să facă sport, orice sport, nu doar atletism. "Trebuie îndemnaţi să le placă mişcarea fiindcă asta le va influenţa starea de sănătate. Avem o mare problemă, acum cei mici sînt atraşi mai degrabă de calculator, de Internet. Uite o întîmplare care mi-a rămas în minte. Am întîlnit un puşti de 10 ani care ştia foarte multe lucruri despre fotbal şi vorbea cu pasiune. Doar că era cam grăsuţ şi mi s-a părut ciudat. L-am întrebat în ce echipă este şi el a răspuns prompt: "A, nu, joc fotbal pe calculator!". Asta e ceea ce trebuie să schimbăm", a explicat Bubka.
35 de recorduri mondiale a stabilit Serghei Bubka în carieră, 17 în aer liber şi 18 indoor
6,15 metri măsoară recordul mondial în sală, stabilit în 1993, la Doneţk, cel în aer liber are un centimetru mai puţin
CV - Serghei Bubka- Născut pe 4 decembrie 1963, la Lugansk (fost Voroşilovgrad )
- Are 1,83 metri şi 80 kg
- 6 titluri mondiale (1983, 1987, 1991, 1993, 1995, 1997)
- 3 titluri mondiale indoor (1985, 1987, 1991, 1995)
- 1 titlu olimpic (1988)
- 1 titlu european (1986)
- A stabilit primul său record mondial în aer liber, 5,85 metri, în 1984, la Bratislava
- A doborît de 35 de ori recordul mondial în carieră
- A primit Premiul Principelui de Asturias în 1991
- A fost desemnat cel mai bun sportiv al lumii în 1997 de L'Equipe
- Este vicepreşedinte al IAAF, ales în 2011 pe 4 ani
- Este şi preşedinte al Comitetului Olimpic Ucrainean şi membru CIO
Surpriza anului: pe cine vrea Pep Guardiola să aducă la Manchester City până se va reface Rodri!