SPORTURI  »  BASCHET  »  U-BT CLUJ

EXCLUSIV Mihai Silvășan, de 4 ori campion cu U-BT Cluj, își dezvăluie secretele: „Succesul e la fel de greu de gestionat ca și eșecul”

Mihai Silvășan, antrenor U-BT Cluj +8   FOTO
Mihai Silvășan, antrenor U-BT Cluj

Articol de - Publicat miercuri, 21 iunie 2023 11:50 / Actualizat miercuri, 21 iunie 2023 13:12

Mihai Silvășan, 38 de ani, multiplu campion cu U-BT Cluj, a explicat într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor cum a câștigat echipa pe care o antrenează al 3-lea titlu la rând și care este filosofia sa de viață.

Mihai Silvășan are patru titluri de campion la 38 de ani! Ca antrenor al lui U-BT Cluj, care confirmă faptul că instaurează hegemonia în baschetul masculin intern. Miță a cucerit cu alb-negrii ultimele trei campionate, iar „șepcile roșii” joacă meciurile importante din propria sală cu 10.000 de oameni în tribune, peste multe stadioane de fotbal din România. 

Campion și ca jucător, și ca tehnician cu ardelenii, Silvășan a explicat într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor cum au ajuns el și U-BT Cluj la succesul greu de gestionat din prezent.

Rapid a primit wild card pentru Liga Campionilor, în timp ce Dinamo nu va evolua în sezonul viitor al acestei competiții
LIGA CAMPIONILOR
Rapid a primit wild card pentru Liga Campionilor, în timp ce Dinamo nu va evolua în sezonul viitor al acestei competiții

Mihai Silvășan, antrenor U-BT Cluj: „N-aș fi crezut acum 5-6 ani, acum e posibil”

-Domnule Silvășan, al treilea campionat. Cu ce ați rămas după acest sezon, ce are special acest nou titlu? 
- Am pornit cu un handicap de 0-2, noi ni l-am creat. A fost un sezon greu, participarea în EuroCup a fost dificilă, multe lucruri de gestionat, finala a fost dificilă. A trebuit să fim puternici mental, ca să revenim. Am jucat, probabil, cu cel mai greu adversar al nostru din ultimii ani. Până la urmă, rămân trofeele, trei la număr în acest sezon, unul mai strălucitor ca altul. Un alt trofeu este reprezentat de cei 10.000 de oameni pe care i-am avut la meciurile de acasă, din finală, ceva fantastic. N-aș fi crezut acum 5-6 ani, acum e posibil

- Cât de mare e presiunea la U-BT Cluj, campioană, sală plină? 
- Există presiune, eu le spun băieților la început de sezon, la prima ședință: „Sunteți la un club care are pretenții mari, obiectivul noastre este să câștigăm toate trofeele din România!”. Încercăm să găsim jucători care fac față presiunii. Dar natura umană nu te lasă tot timpul să faci cum gândești. Plus presiunea adversarului, a sălii de la Oradea, pe care am resimțit-o în primele două meciuri. Dar de aceea e frumos sportul, să joci în fața a 5.000, 10.000 de oameni și să câștigi.

Când facem scouting, întrebăm: «Ce caracter are, cum este, clachează sau e învingător? Cum reacționează în momentele importante?». Căutăm jucători care au calitatea de învingători, cărora le pasă, nu doar să caute numere. Apoi, cum sunt în afara terenului, ce fac noaptea. Căutăm familiștii. 

- Mihai Silvășan, antrenor U-BT Cluj

Mihai Silvășan: „Salariile noastre sunt la zi”

- Ce a avut echipa Clujului, unde s-a făcut diferența? 
- Toată organizația, nu doar echipa, a crescut în ultimii ani, de la birouri, marketing, staff-ul medical și al meu, tehnic, formația din teren doar completează munca. Succesele aduc succese. În plus, suntem susținuți financiar bine, avem toate argumentele de a face performanță. 

- Este o „modă” în sportul românesc, de aceea vă întreb: cu salariile sunteți la zi? 
- Da, da. Nu știu cum e la alții sau în alte sporturi, dar salariile noastre sunt la zi, avem condiții bune din toate punctele de vedere

- Echipa ține aproape de fani, cu tot felul de informații, filmulețe, detalii în social media. 
- E foarte important. E și meritul celor de la marketing, de a ne promova, de a ne arăta pe social media, de aceea umplem sălile. Este bine ca fanii să știe și ce fac jucătorii în afara terenului. Avem trei oameni care se ocupă de acest aspect, așa e normal la un club ce se vrea profesionist.

Cupa Romaniei 2018
Mihai Silvășan, antrenor U-BT Cluj
Mihai Silvășan a făcut baie în Someș
+3 FOTO

Mihai Silvășan, despre ce apare când câștigi trofeu după trofeu

- Vor fi modificări importante în cadrul echipei? 
- Cu siguranță, vor fi schimbări, jucători noi, suntem în discuții și cu cei pe care-i avem, și cu cei pe care dorim să-i aducem. Noi vizionăm, discutăm strategii, nu avem concediu. Nu fac pauză nici în vacanță, cu familia. 

- Și familia este mulțumită astfel? 
- Mă susțin, am noroc, soția și cele două fiice îmi dau energia de zi cu zi. 

- Pierde U-BT Cluj vreo piesă importantă? 
- Încă nu știm. E devreme de zis, se fac oferte, se negociază, se refuză, se acceptă, vedem. 

- Cât de greu este de gestionat succesul la baschet? 
- Aproape la fel de mult ca eșecul. Și ceilalți investesc, mulți vor să ne doboare, la anul vor fi și mai motivați. În primul rând, Oradea, care va dori neapărat să ne învingă. Mai sunt Rapid, Voluntari, Sibiu, echipe ce vor să ne învingă. Când câștigi trei ani la rând, apare un pic oboseala psihică, natura umană care zice "mai ușor, că oricum se poate câștiga", de aceea suntem eu și staff-ul, pentru a controla situațiile.

Am avut și momente în timpul campionatului în care mi-a trecut prin minte că nu vom avea un an de succes. Mai ales uzura de la EuroCup, apare îndoiala pe fondul înfrângerilor, plus primele două eșecuri ale finalei cu Oradea. Au fost ședințe multe, video, dar am izbândit, ADN de campioni.

- Mihai Silvășan, antrenor U-BT Cluj

Mihai Silvășan: „Bugetul mare nu-ți asigură mereu succesul”

- Din ce cunoașteți, Cluj are cel mai mare buget la baschet? 
- Fanii vorbesc asta în primul rând. Unii spun că avem de două ori, de trei ori mai mult decât orice altă echipă. Nu este chiar așa. Strict la bugetul pentru staff și jucători, probabil că avem cel mai mare buget din țară, dar nu departe de Oradea sau Rapid. Însă, de multe ori, nu bugetul joacă. Da, bugetul e o parte importantă ca să faci performanță. Uneori, cu buget mare, nu doar la baschet, poți claca sau face greșeli. Este o vorbă: „Omul sfințește locul!”. Așa e și la U-BT Cluj, de aceea suntem unde suntem. 
 

- Ce urmează imediat, mai ales în competiția internațională? 
- În România, să câștigăm campionatul și Cupa, întrucât Supercupa nu se va mai disputa, noi câștigând tot în 2023. Ne dorim să jucăm în EuroCup, sunt semnale bune că ne vor primi acolo, să facem o performanță mai bună ca-n sezonul trecut, să ne calificăm în play-off-ul EuroCup. 

- Decalajul la baschet e la fel de mare precum la fotbal? Bănuiesc că știți diferența dintre Liga 1 și marile competiții europene din fotbal. 
- Bine, Champions League la fotbal e ca EuroLiga la baschet. EuroLiga este o competiție închisă, în mare parte, doar una, două formații din EuroCup ajung la acel nivel. Cele ce câștigă această a doua competiție a Europei. Echipele din Spania, Italia, Turcia, Grecia își doresc EuroLiga, unde e crema baschetului continental, practic. Decalajul între EuroCup și campionatul intern este destul de mare, total, la toate echipele. Că noi putem face față în EuroCup, că poate Oradea, Rapid și Voluntari ar mai putea face față... Discrepanța rămâne mare. Suntem 18 echipe în competiția internă, dar avem unele meciuri, și noi, și Oradea, în care nu ne punem problema învingătoarei. Diferență mare între cele de sus și cele de jos.

 Apa din Someș, pentru a celebra titlul, a fost rece, extrem de rece. Ne-am chinuit să ajungem într-o parte, pe unde să intrăm. Nimic nu mai conta, succesul trebuie marcat cumva. Mulți oameni prezenți, asta te împlinește mai mult, impactul a fost grozav. 

- Mihai Silvășan, antrenor U-BT Cluj

Mihai Silvășan: „Din acel eșec sunt cine sunt acum”

- Care e cea mai mare bucurie ca jucător și ca antrenor? 
- Ca jucător, titlul din 2011 cu Clujul, când am oprit dominația din baschetul românesc a lui Asesoft Ploiești, ce câștigase 9 titluri la rând. A fost un moment minunat, un trofeu câștigat în ultima secundă cu o aruncare de la mijlocul terenului! Ca antrenor, primul titlu de campion, câștigat în 2017, de fapt atunci am câștigat trei trofee, la debutul ca antrenor. Ca lucru negativ, pe care nu l-aș schimba, fiindcă am învățat multe, sunt sezoanele 2 și 3 ca antrenor. Poate lipsa experienței, a îndrumării, nu știam cum să gestionez succesul după primul sezon, nu m-am comportat cum trebuie. Datorită eșecului, mai ales din anul trei de antrenorat, am crescut mult și am ajuns cine sunt acum. 

- Pe cine apreciați, cine e modelul dumneavoastră? 
- Apreciez mulți oameni, citesc multe biografii. Preferatul meu este Željko Obradović, omul cu 9 EuroLigi câștigate. Am avut șansa să stau pe lângă el. Un om bun în viață, este cel mai bun exemplu de urmat. Îmi place să mă uit la el, să-l ascult, să mă uit la viața lui privată, iar când avem timp să și vorbim.

Mihai Silvășan, cu ochii pe vedetele din NBA

- Aveți timp să vă uitați și la highlights-uri la NBA? 
- Mă mai uit, da. Îmi place Golden State Warriors, sunt fan Curry, e jucătorul meu preferat. Îmi place de el și-n afara terenului, un om cald, care face lucruri pozitive pentru cei din jur. Văd și meciuri întregi din NBA. 

- Considerați că Nuggets au meritat inelele de campion? 
- Cred că Denver a meritat sută la sută, iar Nikola Jokić este cel mai bun din NBA. Impactul pe care îl are pentru NBA este extraordinar. 

- Deși pare atipic pentru NBA. 
- E total atipic. Însă chestia asta îi dă o valoare aparte. Nimeni nu-i dădea vreo șansă să reușească, dar a crescut frumos. Este cel mai bun din NBA la acest moment. 

- Este și el o motivație aparte pentru orice baschetbalist, mai ales pentru români? 
- Este o motivație, ar trebui. Vine din estul Europei, sunt tot mai mulți europeni de valoare, precum Jokic, Dončić, Antetokounmpo, care sunt în Top 10 cei mai buni din ultimii ani. Cei din România au motive și motivație să se uite la ei, să vadă că se poate.

În ultimii 6-7 ani doar noi și Oradea am câștigat titlurile, este deja o concurență acerbă, facem o propagandă frumoasă baschetului. Este o emulație fantastică, și la noi, și la ei, sălile sunt pline.

De exemplu, Karel Guzman s-a logodit cu o clujeancă, o poveste frumoasă. El s-a temperat singur, după incidentul de la Oradea. Am ales să-l păstrăm, știm că nu e un personaj negativ. Poate fi provocat ușor. Știm ce caracter este, s-a dovedit că e o decizie bună, ne-a ajutat să fim campioni din nou, tocmai contra Oradei. Eu sunt fan Jordan, consider că e cel mai mare din toate timpurile. Nu doar pentru numerele puse în statistică, dar mai ales pentru puterea lui mentală, un învingător. 

- Mihai Silvășan, antrenor U-BT Cluj

Citește și:

Elisabeta Lipă a fost numită în fruntea Agenției Naționale pentru Sport

Nadal, Federer sau Djokovic? Cristian Tudor Popescu s-a pronunțat în lupta pentru „GOAT”: „În ordinea asta!”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali a intrat în direct la GSP Live, după FCSB - Olympiakos: „Deja am răspunsul dacă suntem echipă mare sau nu”
Europa League
Gigi Becali a intrat în direct la GSP Live, după FCSB - Olympiakos: „Deja am răspunsul dacă suntem echipă mare sau nu”
CALCULE: FCSB e ca și calificată în primăvara Europa League: 99% șanse + Cum ajunge în „optimi”
Europa League
CALCULE: FCSB e ca și calificată în primăvara Europa League: 99% șanse + Cum ajunge în „optimi”
România divizată! Proteste și contramanifestații în Capitală, ultrașii radicali au avut propria țintă: „Străzile sunt naționaliste, lor le pute ce e românesc!”
Stiri extrasport
România divizată! Proteste și contramanifestații în Capitală, ultrașii radicali au avut propria țintă: „Străzile sunt naționaliste, lor le pute ce e românesc!”

Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”

Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?” » „Regele” a reacționat imediat


Comentarii (2)
soimiisibiu
soimiisibiu  •  21 Iunie 2023, 18:39

As vrea sa îl vad la o echipa din ultima jumătate sa vad atunci tot asa zice ca nu contează bugetul??? La câți bani sparge Clujul normal ca îți permiți asa jucători spre deosebire de alții care se chinuie

fibra
fibra  •  21 Iunie 2023, 14:05

Omule,bravo tie,dar ai putea sa mai lucrezi la fair-play,ca doar activezi intr-un campionat slab rau.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează