SPORTURI  »  CICLISM  »  PARIS-NISA (3), VIERZON - LAC DE VASSIVIÈRE, 194KM

Alejandro Valverde a scos pistoalele în Paris-Nisa

Alejandro Valverde (Movistar) trăiește unul dintre cele mai bune starturi de sezon din carieră, foto: rtl.fr
Alejandro Valverde (Movistar) trăiește unul dintre cele mai bune starturi de sezon din carieră, foto: rtl.fr

Articol de - Publicat marti, 06 martie 2012 00:00 / Actualizat marti, 06 martie 2012 18:03

Alejandro Valverde (Movistar) a cîştigat cea de-a treia etapă din Paris-Nisa, după ce a făcut o demonstraţie de forţă şi de tactică pe ultima ascensiune a zilei, Lac de Vassivière. Wiggins rămîne tricou galben

198 de kilometri între Vierzon şi Lac de Vassivière, cu un profil de etapă dedicat cartoforilor şi rutierilor iuţi pe căţărări de rang inferior. Într-o zi zguduită de anunţul de întoarcere a italianului Mario Cipollini, plutonul a pornit motoarele spre Ţara Lacurilor, fără grabă, avînd în vedere finişul pe culmea unei ascensiuni de categoria a treia, dar cu multă atenţie, după două zile în care ghinionul le-a pus capac unor rutieri ca Andy Schleck sau Nick Nuyens. Ploaia măruntă a ridicat din nou două degete de prezenţă, o dovadă că şi cerul suspină atît de devreme în sezon, dar a părăsit caravana la jumătatea competiţiei.

Cum Bugs Bunny ne-a învăţat că dinamica oricărui lucru reuşit e decisă de apariţia oportună a unui morcov, plutonul l-a invitat pe danezul Michael Mørkøv (Saxo Bank) să creioneze prima evadare a zilei, după doar 100 de metri parcurşi. Jimmy Engoulvent (Saur-Sojasun) şi Roy Curvers (Project 1t4i) au reacţionat imediat, iar trioul astfel format a acoperit 180 de borne, purtînd în clipele de glorie un ecart de 4'30". Evadaţii au reuşit să treacă împreună peste singura căţărare de pe traseu, Cote de Bourganeuf, după care şi-au luat inima în dinţi pentru a sfida finalul la altitudine.

Spaniolul Alejandro Valverde a rotit biciul pe deasupra spinărilor oamenilor de la Movistar şi trena a căpătat ritm ameţitor pentru ultimii kilometri ai zilei. Printre pădurile de conifere s-au alăturat şi oamenii de la Omega Pharma-QuickStep, în speranţa că Sylvain Chavanel şi Levi Leipheimer vor fi ocrotiţi de pericole, pentru ca Europcarul lui Thomas Voeckler să se alăture efortului de capturare a evadaţilor. Jimmy Engoulvent s-a zbătut pentru ultima oară, dar plasa plutonului a fost aruncată ireproşabil şi grupul a redevenit compact pe căţărare, cu şase unităţi înainte de linia de sosire.

Tom Boonen a plătit victoria de ieri şi s-a scufundat în primul autobuz format după începutul căţărării, Ivan Basso a pierdut contactul cu 3 kilometri înainte de final şi a început să volteze ca Charlie Chaplin pe marginea şoselei, ultimul plecat fiind estonianul Rein Taaramäe. Pantele dulci de pe Lac de Vassivière au găzduit un sprint masiv, în urcare, în ultimii 500 de metri, iar beneficiarul principal a fost spaniolul Alejandro Valverde. Spaniolul de 31 de ani a aşteptat şiret lansarea sprintului, după care a confirmat forma arătată în Turul Andaluziei şi Tour Down Under, apăsînd adînc în pedale şi obţinînd prima victorie de calibru a sezonului, dar şi 10 secunde în lupta cu Bradley Wiggins. Simon Gerrans (GreenEdge) a sosit al doilea, Gianni Meersman "furînd" ultima treaptă a podiumului pentru Lotto-Belisol.

Clasamentul etapei:
1.Alejandro Valverde (Spa) Movistar 4:36:19.
2.Simon Gerrans (Aus) GreenEdge
3.Gianni Meersman (Bel) Lotto-Belisol
4.Luis Leon Sanchez Gil (Spa) Rabobank 
5.Xavier Florencio Cabre (Spa) Katusha

Clasamentul general:
1.Bradley Wiggins (MBr) Sky 9:09:51
2.Levi Leipheimer (SUA) Omega Pharma-Quick Step.0:00:06
3.Tejay Van Garderen (SUA) BMC 0:00:11
4.Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-Quick Step 0:00:14
5.Maxime Monfort (Bel) RadioShack-Nissan 0:00:18

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
OUT de la FCSB? » Jucătorul dispărut din echipa roș-albaștrilor nu mai intră în planurile lui Becali
Superliga
OUT de la FCSB? » Jucătorul dispărut din echipa roș-albaștrilor nu mai intră în planurile lui Becali
Tatăl lui Mihai Popescu, detalii savuroase despre fiul său înainte de Rangers - FCSB: „Voiai să-i batem pe ăștia?!”
Europa League
Tatăl lui Mihai Popescu, detalii savuroase despre fiul său înainte de Rangers - FCSB: „Voiai să-i batem pe ăștia?!”
Leo Messi, încredere totală într-o româncă! I-a dat pe mână tot imperiul lui imobiliar: „Lucrăm de peste 12 ani” » Vânzări de 530 de milioane de euro!
Campionate
Leo Messi, încredere totală într-o româncă! I-a dat pe mână tot imperiul lui imobiliar: „Lucrăm de peste 12 ani” » Vânzări de 530 de milioane de euro!

„Înotam, iar bătăile inimii răsunau ca un motor surd: eu sunt, eu sunt, eu sunt” » Povestea răscolitoare a scriitoarei Sylvia Plath și a singurului ei sprijin într-o luptă teribilă: „Abia îmi țin capul deasupra apei”

Drăgușin la Inter? Schimbul pe care nerazzurrii îl pun la cale cu Tottenham


Comentarii (1)
dr0gba
dr0gba  •  06 Martie 2012, 19:29

Daca mister Contador nu mai e,....trebuie sa fie un spaniol in varf....desigur si el merge doar pe suc de portocale :))

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close