SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANŢEI, ETAPA 14: GIVORS - MONT VENTOUX, 242.5 KM

Masacru pe Mont Ventoux! Şeriful Chris Froome a sfărmat orice opoziţie de ziua Franţei

Foto: Reuters +3   FOTO
Foto: Reuters

Articol de - Publicat duminica, 14 iulie 2013 00:00 / Actualizat duminica, 14 iulie 2013 18:24

Britanicul Chris Froome ( Sky) a obţinut victoria carierei pe Mont Ventoux şi pare a fi indestructibil în lupta sa pentru a cuceri ediţia centenară a Turului Franţei. Alberto Contador ( Saxo Bank) a venit la peste un minut distanţă, iar tricoul galben are cel puţin patru minute avans faţă de orice rutier, în clasamentul general

Ciclismul este suferinţă. O luptă tăcută purtată pe ruta inimă-creier-muşchi, o devorare continuă ce macină carnea serpentină după serpentină, un colaps amărui şi o renaştere înflorată în fiecare pedală împinsă mai departe. Ciclismul este voinţă. Trudă nemiloasă ce-ţi desface fiecare scut de auto-apărare, de parcă ar smulge petalele unui trandafir alb, şi care lasă deasupra cadrului de bicicletă doar spirite ghidate de propria încăpăţînare. Ciclismul este tradiţie. Chipuri schimonosite, amintiri ce zîmbesc pe la colţuri, var şi cretă pe şosea, epopei cu eroi ce s-au rătăcit pentru totdeauna.

Mont Ventoux este expresia clară a tot ceea ce poate oferi ciclismul mai crunt. Gigantul mătăhălos din Provence se iscă brusc din cîmpie, abrupt ca o scară a lui Iacob, presupune 21 de kilometri de piatră albă pe care vîntul atinge, constant, viteze de 80km/h şi are o mitologie aparte. De la Francesco Petrarca, umanistul care l-a escaladat în secolul al XIV-lea şi care a simţit nevoia să îi dedice o carte plină de meditaţii, şi pînă la Tom Simpson, rutierul britanic care s-a prăbuşit în derivă şi a murit pe asfaltul încins dinspre vîrf, în 1969, Mont Ventoux s-a dovedit o perpetuă maşinărie de poveşti ciudate.

Toţi marii campioni au semnat lista cîştigătorilor pe "Muntele Chel". Pe marele Eddy Merckx, victoria l-a costat o mască de oxigen imediat după linia de sosire, în timp ce luxemburghezul Charly Gaul, "Îngerul munţilor", a dominat versanţii cu brutalitatea unui stăpîn de lupanar. În 2013, responsabilitatea a picat pe umerii spaniolului Alberto Contador şi ai britanicului Chris Froome, cei care au avut în faţa cea mai lungă zi a Turului, 242.5 kilometri aspri, pentru a-şi marca terenul şi onora ziua naţională a Franţei. Toate seminţiile Pămîntului au luat loc pe pantele lui Ventoux, un milion de oameni transformînd muntele într-un modern Tur Babel.
578993-ventoux.jpg
14 rutieri s-au înşirat în faţa plutonului, printre ei amestecîndu-se oameni precum Peter Sagan, Pierre Roland, Sylvain Chavanel, Markel Irizar sau Pierrick Fedrigo, dar purtătorul tricoului celui mai bun căţărător nu a primit binecuvîntarea plutonului şi s-a retras în cojocul călduţ din spate. 10 oameni au supravieţuit pentru a construi un ecart dus în lesă scurtă de pluton, de doar cinci minute. Grupul principal a spumegat pentru cîteva borne, după care s-a retras şi şi-a pilit dinţii înainte de ultimul sprint intermediar, cel de la Malaucene, în lanurile de levănţică. 

Nici Peter Brughel cel Bătrîn nu ar fi un masacru cu mai multă imaginaţie ca ce a pregătit Mont Ventoux pentru rutieri. Movistar a dus o trenă impecabilă pînă în ultimii 28 de kilometri, cînd Sky a băgat mîna adînc în buzunar şi i-a scos pe Porte, Peter Kennaugh, David Lopez sau Kanstantsin Sivtsov pentru a ridica ziduri în jurul tricoului galben, Chris Froome. Evadarea a fost asimilată cu viteza cu care Tejay Van Garderen şi Pierre Roland s-au făcut cioburi la baza căţărării.

Lumea s-a întors cu fundul în sus, iar iadul a urcat pînă la 1980 de metri. Primul atac serios a fost repurtat de columbianul Nairo Quintana, Sky a mărit ritmul pentru a-l anihila, Cadel Evans s-a uscat ca o frunză de septembrie şi a fîlfîit înspre baza căţărării. Au urmat o trenă feroce din partea lui Richie Porte, care a scuturat pe toată lumea, coaptă ca un chips britanic, şi a setat lupta între Contador şi Froome, singurii capabili să-i respire umbra. Froome a aşteptat pînă la intrarea în ultimii 8 kilometri, a închis tunica, s-a uitat la Contador şi la respiraţia sa suprasolicitată, după care a împărţit asfaltul în două şi s-a făcut nevăzut!

Spaniolul nu a putut răspunde, britanicul s-a prins de Quintana şi totul a adus aminte de lupta din Armstrong şi Pantani, de acum 13 ani! Cei doi au continuat să ruleze umăr la umăr, columbianul refuzînd să-i ducă trena liderului din clasamentul general pînă în momentul cînd acesta a decis să fărîme orice urmă de rezistenţă. Cu două borne înainte de final, cînd spiţele bicicletei aruncau umbre aurii pe bolovanii dinspre linia de sosire, iar galbenul devenea difuz ca o fata morgana, Froome s-a desprins şi de Quintana, care se închidea la culoare ca o floarea soarelui. 

Rutierul lui Sky, în vîrstă de 28 de ani, a replicat pe şosea sfatul dat de Lance Armstrong pe twitter, "victoria pe Ventoux nu se lasă din mînă", şi a căutat adînc în propria fiinţă. Aflat la prima sa ascensiune pe Mont Ventoux, Froome a scosdin joben şase ore minunate de ciclism, o victorie zdrobitoare şi un Tur al Franţei făcut franjuri, în ciuda oamenilor de gală care cîntau din trompetă pe linia de start. Mai presus de orice, Froome şi-a săpat chipul în cariera de piatră albă de pe Ventoux. Şi ce carieră este. Fin.

Clasament de etapă:
1 Christopher Froome (GBr) Sky Procycling
2 Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar Team
3 Mikel Nieve Ituralde (Spa) Euskaltel-Euskadi
4 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha
5 Roman Kreuziger (Cze) Team Saxo-Tinkoff
6 Alberto Contador Velasco (Spa) Team Saxo-Tinkoff
7 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team
8 Laurens Ten Dam (Ned) Blanco Pro Cycling Team
9 Jean-Christophe Peraud (Fra) AG2R La Mondiale
10 Bart De Clercq (Bel) Lotto Belisol      

Clasamentul general:
1 Christopher Froome (GBr) Sky Procycling 61:11:43
2 Bauke Mollema (Ned) Belkin Pro Cycling Team 0:04:14
3 Alberto Contador Velasco (Spa) Team Saxo-Tinkoff 0:04:25
4 Roman Kreuziger (Cze) Team Saxo-Tinkoff 0:04:28
5 Laurens Ten Dam (Ned) Belkin Pro Cycling Team 0:04:54
6 Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar Team 0:05:47
7 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team 0:06:22
8 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha 0:07:11
9 Jean-Christophe Peraud (Fra) AG2R La Mondiale 0:07:47
10 Daniel Martin (Irl) Garmin-Sharp 0:08:28

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Scenografie cu Lăcătuș la derby-ul din Bulgaria » Cum a fost posibil: ultrașii Stelei, deplasare masivă
Campionate
Scenografie cu Lăcătuș la derby-ul din Bulgaria » Cum a fost posibil: ultrașii Stelei, deplasare masivă
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
„Nea Gigi, sunt live pe TikTok!” » În ziua alegerilor, înainte de FCSB - Slobozia, Simion l-a sunat pe Becali! Mii de oameni au auzit derapajul la adresa lui Lasconi
Stiri extrasport
„Nea Gigi, sunt live pe TikTok!” » În ziua alegerilor, înainte de FCSB - Slobozia, Simion l-a sunat pe Becali! Mii de oameni au auzit derapajul la adresa lui Lasconi

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (93)
zidane92
zidane92  •  15 Iulie 2013, 13:56
Postat de ofidian pe 15 Iulie 2013, 13:48

zidane92 esti pierdut in lumea ta. Sa nu mori de oftica in etapele viitoare ca risti sa nu mai vezi si urmatoarele 6,7 tururi pe care Froomy o sa le castige.

sa te bucuri de ele! ca nu stii cand i le ia:)) oricum iti apreciez gestul sa iti faci cont ca sa imi zici mie de bine! stai linistit ca nu am nimic cu froome pentru ca nu tin cu el ci pentru ca de 11 ani de cand ma uit la cicilism toti eroii astia au fost prinsi dopati unul cate unul si nu mai cred in eroi de basme dar realitatea incontestabila e ca de cand s-a schimbat politica anti doping in 2007 toti rutierii care au mai avut performante ca in epoca cand se dopau toti au fost prinsi si suspendati doar froome nu va veni si vremea lui sa nu suferiti cand va veni momentul ala deschidetii ochii!

ofidian
ofidian  •  15 Iulie 2013, 13:48

zidane92 esti pierdut in lumea ta. Sa nu mori de oftica in etapele viitoare ca risti sa nu mai vezi si urmatoarele 6,7 tururi pe care Froomy o sa le castige.

zidane92
zidane92  •  15 Iulie 2013, 12:05
Postat de zidane92 pe 15 Iulie 2013, 12:01

"m-ai" bine inveti sa scrii corect si sa mai citesti si tu o carte oricum iti multumesc ca ti-ai facut cont ca sa imi scrii mie ca sunt prost asta inseamna ca ce-am scris eu a avut efectul scontat i-a deranjat pe copiii care cred in mos chris froome,in rest cand vei invata sa scrii poate mai discutam,daca ai stii cu ce se mananca sportul asta si ai fi informat ai stii ca NU EU SPECIALISTII AU PROBE CONCLUDENTE CA FROOME E FOARTE SUSPECT ,CAZUL CONTADOR E CEL MAI CU CANTEC SCANDAL DE DOPAJ,in ultimul rand eu nu sunt primitiv ca altii care vor sa se dea liber la dopaj sa avem "spectacol" ca acuma 10 ani sa fie toti burdusiti ca atunci astia nu sunt fani astia sunt distruga

astia sunt distrugatori ai sportului pana in 2007 dopajul era practicat de toti oamenii acelei perioade fortati de constiinta sau avand foloase materiale de pe urma dezvaluirilor incet incet au aparut si au dat lucrurile pe fata de atunci insa s-a dus o cruciada anti doping in special in franta si rezultatele nu au intarziat sa apara:toti rutierii dar absolut toti care au mai obtinut timpi de ascensiune pe marile catarari ca in vremurile alea de trista amintire au fost prinsi si suspendati e singurul dintre ei neprins: chris froome ,chiar asa sa se fi inventat supraomul ramane de vazut anii vor trece si vor decide!

Vezi toate comentariile (93)
Comentează