Articol de Andrei Crăiţoiu, Vlad Nedelea - Publicat miercuri, 05 iulie 2023 15:11 / Actualizat miercuri, 05 iulie 2023 16:31
Turul României va avea loc în perioada 4-10 septembrie și va aduna la start 25 de echipe și 150 de rutieri. Întrecerea debutează pe 4 septembrie la Suceava. În total, 935 de kilometri vor avea de parcurs rutierii în ediția din acest an a Turului României.
Ziua 1 va debuta la Suceava în acest an, apoi traseul va merge pe ruta Gura Humorului - Durău - Bicaz - Piatra Neamț.
Etapa a II-a e programată pentru Piatra Neamț - Moinești - Onești - Adjud - Focșani, apoi se va pleca pe ruta Focșani - Brăila - Pod Brăila - Măcin - Valea Teilor - Tulcea.
Penultima etapă este programată pe traseul Tulcea - Hârșova - Giurgeni - Fetești - Roseti - Călărași.
Iar etapa finală va fi la București, în jurul Palatului Parlamentului.
Programul complet al ediției din acest an
- Prolog: Suceava (4 septembrie)
- Etapa 1: Suceava - Gura Humorului - Durău - Bicaz - Piatra Neamț (5 septembrie)
- Etapa 2: Piatra Neamț - Moinești - Onești - Adjud - Focșani (6 septembrie)
- Etapa 3: Contratimp individual (7 septembrie)
- Etapa 4: Focșani - Brăila - Pod Brăila - Măcin - Valea Teilor - Tulcea (8 septembrie)
- Etapa 5: Tulcea - Hârșova - Giurgeni - Fetești - Roseti - Călărași (9 septembrie)
- Etapa 6: București (10 septembrie)
„Unul dintre cele mai importante evenimente sportive din România”
Cătălin Sprînceană, președintele FR Ciclism, a prezentat întregul traseu și a precizat că „Turul României este unul dintre cele mai importante evenimente sportive din România și unul dintre cele mai bătrâne”.
Acesta s-a referit la faptul că „turul își are sorgintele în 1910 atunci când un club de pasionați au fondat Turul Munteniei, o competiție care pleca din București, trecea prin Târgoviște și ajungea la Sinaia”.
Până în prezent, 22 de echipe profesioniste au confirmat prezența la startul din Suceava. Printre acestea se numără echipe continentale, procontinentale și naționale din Noua Zeelandă, Austria, Germania, Canada, SUA, Olanda, Polonia, Danemarca, Italia, Cehia, Ungaria, Bulgaria dar și o echipă din Japonia, aflată pentru prima dată în România.
Mihai Covaliu: „Prima mea diplomă, la un concurs de triciclete”
La evenimentul de prezentare al Turului României a participat și Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
„Nu știu dacă știți că sunt un mare susținător al ciclismului, iar prima mea diplomă din cariera mea de sportiv amator a fost la grădiniță la un concurs de triciclete. Atunci am câștigat prima mea diplomă, după au urmat multe altele. Sunt printre susținătorii și fanii cei mai înfocați ai ciclismului”, a declarat Covaliu.
Elisabeta Lipă: „Credeți că n-am avut picioare tumefiate?”
Conferința a fost găzduită de Casa Olimpică, unde a fost prezentă și Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport. Aceasta și-a amintit de copilărie și a povestit episoade neștiute.
„De mic copil am avut treabă cu bicicleta! Credeți că n-am avut picioare tumefiate? Rupte, slavă Domnului!, nu. De mică mi-a plăcut sportul și fiind un copil energic mi-am canalizat energia către lucruri constructive. Am făcut atletism, baschet, apoi am ajuns la canotaj”, a declarat Lipă.
Acest tur este și despre despre promovarea țării noastre pe canale internaționale. Îmi doresc și alte discipline sportive să promoveze România
Elisabeta Lipă, președinte Agenția Națională pentru Sport
Mai mult pentru a încuraja mersul pe bicicletă, dar și ciclismul profesionist, Turul României va fi completat și anul acesta de curse pentru micii amatori în fiecare dintre orașele traversate de plutonul profesionist. Potrivit organizatorilor, peste 2000 de copii au participat anul trecut la cursele dedicate, cea mai mare prezență fiind înregistrată în București.
Citește și:
Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor