Articol de Roxana Fleșeru - Publicat miercuri, 02 octombrie 2019 14:51
Echipa feminină de gimnastică a României a luat luni seară contact cu aparatele pe care va concura vineri. Specialiștii nu sunt prea încântați după ce le-au văzut pe sportivele noastre la antrenamente.
Campionatele Mondiale de la Stuttgart se apropie de debut, iar gimnastele „tricolore” s-au antrenat ieri pentru prima dată pe podium în sala „Hanns-Martin-Schleyer”. Denisa Golgotă, Carmen Ghiciuc, Ioana Crișan, Maria Holbură, Ana Maria Puiu și Maria Pană s-au testat, acesta fiind primul și singurul lor contact cu aparatele pe care vor evolua vineri în calificări.
Miza pentru echipa „tricoloră” este clasarea între primele 12, după cele două zile în care se va concura, o poziționare care i-ar aduce biletul pentru JO 2020.
România este în subdiviziunea a cincea, iar în total sunt 12. Specialiștii au evaluat prestația româncelor de ieri și au tras concluziile. „La paralele, fost o prestație fix ca a României la acest aparat, dar cu siguranță am văzut și mai rău, nu a fost un dezastru. Denisa Golgotă a fost solidă”, se arată pe balancebeamsituation.com. „E nevoie de exerciții fără ratare, dacă România vrea calificarea”, subliniază și International Gymnast Magazine.
Aproape de potențial maxim
Aparatul de care ambele surse au fost impresionate a fost bârna. „Româncele au fost foarte solide, Fiecare dintre ele a urcat de două ori pe bârnă. Prima oară doar Crișan a ratat, iar apoi la doua, Golgotă s-a dat jos de pe aparat, în timp ce Ioana a dus exercițiul până la capăt”, este observația lui Spencer Barnes, cel care scrie la balancebeamsituation.com.
La sol, Denisa a avut parte de un eveniment neplăcut, organizatorii i-au încurcat muzica, însă până la urmă lucrurile s-au rezolvat. „România are încă sărituri bune, cu aterizări lipite, dar e nevoie de evoluții cu un grad de dificultate mai ridicat pentru a spera la calificare”, a scris International Gymnast Magazine.
Concluziile sunt: „Echipa României a avut o rotație consistentă la bârnă, una nu cu foarte multe probleme la paralele, dar sunt alte detalii care nu le dau prea multe speranțe la calificarea olimpică, însă dacă e să vorbim de îndeplinirea potențialului echipei sunt acolo”, evidențiază Barnes.
92 de țăriparticipă la ediția aceasta a Campionatelor Mondiale, un record, precedentul a fost de 85, la Glasgow 2015
540 de gimnaștivor concura la Campionatele Mondiale de la Stuttgart
7.500 de locurieste capacitatea arenei în care se desfășoară această ediție a Campionatelor Mondiale
Băieții intră în concurs luni
Concursul masculin de calificare va debuta duminică, iar echipa România a fost repartizată în subdiviziunea a opta, urmând a debuta luni la CM. Marian Drăgulescu, Andrei Muntean, Cristian Bățagă, Vlad Cotuna, Roland Modoianu și Răzvan Marc sunt cei care au făcut deplasarea la Stuttgart.
La fel ca la fete, e nevoie de o clasare între primele 12 pentru o calificare la Jocurile Olimpice din 2020. Cinci gimnaști sunt trecuți pe foaia de start, patru concurează și cele mai bune trei note se iau în calcul pentru total, la fel ca în concursul feminin.
Program CM
- 4 octombrie calificări (f) (subdiviziunile 1-6)
- 5 octombrie calificări (f) (subdiviziunile 7-12)
- 6 octombrie calificări (m) (subdiviziunile 1-4)
- 7 octombrie calificări (m) (subdiviziunile 5-8)
- 8 octombrie finala pe echipe (f)
- 9 octombrie finala pe echipe (m)
- 10 octombrie individual compus (f)
- 11 octombrie individual compus (m)
- 12 octombrie finale pe aparate
- 13 octombrie finale pe aparate
Competiția este televizată pe TVR.