Articol de David Marinescu - Publicat duminica, 11 februarie 2024 18:34 / Actualizat duminica, 11 februarie 2024 19:30
Nadia Comăneci (62 de ani), cea mai mare gimnastă din istoria României, a decis să-și facă primul tatuaj permanent.
Pe 18 iulie 1976, la Montreal, Nadia Comăneci șoca lumea sportului. Românca lua prima notă de 10 din istoria olimpică a gimnasticii artistice, plutind ireal și grațios la paralele inegale.
A fost doar prima din cele 7 note maxime luate de Nadia în Canada și neprevăzute nici măcar de programatori! Pe tabelă a fost afișat un 1.00. Nimeni nu se aștepta ca perfecțiunea să fie atinsă.
FOTO. Nadia Comăneci și-a făcut primul tatuaj: „E permanent!”
Nadia vrea să păstreze amintirea momentului vie, așa că a luat o decizie importantă. Și-a făcut curaj și s-a tatuat, pentru prima dată. Imaginea nu putea conține altceva decât cercurile olimpice și nota de 1.00. Zona aleasă a fost deasupra gleznei piciorului drept.
„Am spart gheața. Perseverență, muncă asiduă, abilitatea de a fi unic. Comemorez primul 10 perfect din istoria Jocurilor Olimpice. Pornește în căutarea propriei note de 10!”, a scris Nadia pe Instagram.
Nadia a explicat alegerea, potrivit Orange Sport: „Este un design creat special pentru mine. Este permanent. Eu mi-am dorit un astfel de tatuaj de multă vreme, ceva care să reprezinte toate lucrurile importante care se regăsesc în acest tatuaj: Girl Power, Break the ice, Hard work, Be unique etc.
Eu deja l-am făcut ieri şi pot spune că îl port cu foarte mare mândrie. Este un trend al campionilor olimpici să-şi facă cercurile olimpice tatuate. Eu mi-am dorit ceva unic, ceva care să spună povestea primului 1.00”.
Nadia Comăneci, primul 10 din istoria Jocurilor Olimpice
Momentul în care o fetiță de 14 ani din Onești dă tehnica peste cap este și acum unul de referință în sportul mondial. Pe 18 iulie 1976, în sala Forum din Montreal, Nadia Comăneci primea pentru exercițiul de la paralele nota 1.00 pentru că nimeni nu credea că o asemenea notă este posibilă într-un concurs olimpic.
„Exercițiul n-a fost perfect, l-am făcut mai bine la antrenament. Mă gândeam uneori că arbitrii voiau doar să mă facă să mă simt bine", a spus Nadia pentru „The Times”.
Dacă acela n-a fost exercițiul perfect, ce trebuia să mai existe în plus pentru ca însăşi Nadia să aibă sentimentul perfecțiunii?
9 medalii olimpiceare în palmares Nadia Comăneci, dintre care cinci de aur, trei de argint şi una de bronz, cucerite în 1976 la Montreal şi în 1980 la Moscova
„Nu cred că putem atinge perfecțiunea, dar putem să încercăm să ne apropiem de ea. Când s-a spus despre un lucru că e perfect, într-un timp mai lung sau mai scurt, s-a realizat un lucru şi mai bun, despre acesta nu putem spune că e mai mult decât perfect, nu? Știam că puteam să fac acel exercițiu mult mai bine”, a spus fosta gimnastă într-un interviu pentru Gazetă.
A fost prima notă de zece dintr-o serie de șapte, românca adunând cinci medalii la JO 1976. Nu a fost prima notă maximă din cariera ei și nici din istoria gimnasticii, însă a rămas un reper pentru Jocurile Olimpice și pentru istoria acestui sport.
Citește și alte știri din sportul românesc:
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”