Articol de Marian Ursescu - Publicat miercuri, 03 martie 2021 16:01 / Actualizat miercuri, 03 martie 2021 18:18
După „dubla” celor de la CSM București cu SCM Râmnicu Vâlcea de pe 6 martie, de la ora 17:00, și pe 13 martie, tot de la 17:00, din optimile Ligii Campionilor, Adrian Vasile (38 de ani) va conduce naționala feminină în încercarea de a obține calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo
Antrenorul în vârstă de 38 de ani are o lună martie extrem de complicată. După confruntarea din Ligă, el va trece la cârma echipei naționale a României, un post în care a fost numit în luna ianuarie. Prima sa acțiune oficială din această postură va avea loc între 19-21 martie, în Muntenegru, acolo unde România se va lupta cu țara gazdă, pe 21, și cu Norvegia pe 20, pentru cele două bilete care duc la Tokyo.
Adrian Vasile: „Pot să văd și un dezavantaj”
Zilele trecute Federatia Internațională a anunțat că la acest turneu nu va fi prezentă și o a patra echipă. „Din punct de vedere al resurselor de energie poate fi un ajutor că nu mai este a patra formație, pe altă parte pot să văd și un dezavantaj că nu vom avea niciun meci oficial cu altă echipă până să întâlnim Norvegia”, a subliniat Adrian Vasile.
La finalul lunii februarie, naționala feminină a avut un stagiu de pregătire la București, dar la care Adi Vasile nu a putut participa fizic din cauza infectării cu noul coronavirus. „Acest cantonament a fost util pentru că era nevoie ca grupul să se întâlnească. La prima întâlnire din februarie le-am prezentat fetelor un set de documente despre noi, dar și despre adversarii noștri, iar acest cantonament de acum câteva zile a fost important ca să putem pune în practică lucrurile pe care le-am prezentat în acele documente teoretice”, a explicat tehnicianul.
Adrian Vasile: „O mare onoare și responsabilitate”
El a identificat și ce îi trebuie echipei României pentru a-și reveni după un loc 12 la Campionatul European din 2020. „Mai mult decât handbalul, puterea unei echipe și aceea esența a acelei echipe va consta tot timpul din relațiile dintre oameni. Atunci când joci cu tricoul pe care scrie România trebuie să înțelegi că este o mare onoare și o mare responsabilitate pe care le purtăm cu toții. Cu cât grupul nostru se va simți mai bine împreună, cu atât mai multă încredere și energie pozitivă vom avea între noi, astfel încât să credem cu toată ființa noastră că mergem la Tokyo”, a spus Vasile.
Printre problemele cu care se confruntă, lipsa meciurilor oficiale pare că e cea mai mare problemă. „Având în vedere situația trebuie să pui în balanță dacă riști să aduci încă un grup de oameni sau nu și atunci trebuie să vezi cum e mai bine. Nimic nu este perfect, dar prefer să mergem cu toate fetele sănătoase decât să riscăm și să pierdem una-două jucătoare, așa cum s-a întâmplat înainte de Campionatul European”, a concluzionat el.
„E un an în care lucrurile nu se mai pot întâmpla ca înainte, trebuie să ne înțelegem că trebuie să ne adaptăm. Mi-aș dori să jucăm un meci amical cu cineva, dar dacă riscul este prea mare, atunci o să aleg să mă concentrez pe noi și pe echipă noastră, asta este tot ce trebuie să facem”- Adrian Vasile
Programul României la turneul preolimpic
- 19 martie 2021: Norvegia-Muntenegru
- 20 martie 2021: România-Norvegia
- 21 martie 2021: România-Muntenegru
Citește și alte știri despre handbal:
Antrenorul Grigore Niță, drept la replică după acuzațiile de viol: „Este într-o gravă confuzie”