SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL MONDIAL

Analiza selecționerilor României » Unde ne-au lăsat românii şi unde ne-au dus străinii? „Diferenţa acum vs bronzul din 2015? Oh, e de scris o carte"

Articol de - Publicat vineri, 13 decembrie 2019 09:00

Ultimele 5 Campionate Mondiale: le-am început cu Radu Voina şi Gheorghe Tadici, le-am terminat cu Martin Ambros şi Tomas Ryde. Clasarea din Japonia e în media de până acum, deşi valoarea jucătoarelor la actualul turneu e probabil cea mai scăzută. Excepţia de la regulă e bronzul din 2015, cu Tomas selecţioner.

Unde am fost şi unde am ajuns cu handbalul feminin la nivel de prima reprezentativă? Am jucat grupe principale la acest turneu final, dar parcă impresia, dincolo de clasarea efectivă între primele 12 ţări ale lumii, a lăsat de dorit mai mult ca niciodată.

Cum să evaluăm această naţională şi, mai ales, pe cel care o conduce? Un selecţioner străin, care se află la al doilea mandat în fruntea echipei. N-a fost singurul antrenor din afara României pe care Neagu şi compania l-au avut în ultimii ani. De fapt, ultimul deceniu, începând din 2010, e împărţit aproape în mod egal între tehnicienii români şi cei din străinătate, care au fost „principali'' ai „tricolorelor”.

Media noastră sunt locurile 10-13

Între 2010 şi 2014, au fost Radu Voina şi Gheorghe Tadici. Apoi, din 2015 şi până astăzi, suedezul Tomas Ryde şi spaniolul Ambros Martin. Iar comparaţia cea mai elocventă e cea referitoare la modul în care ne-am comportat la Campionatele Mondiale.

Pe primele două, 2011 şi 2013, le-am abordat cu cei doi români. Pe ultimele 3, cu străinii. Iar actuala clasare, locul 12, e practic în media celor reuşite de Voina şi Tadici, care au fost pe 10, respectiv 13.

Discrepanţa mare însă între acele echipe şi cea de astăzi e dată de valoarea individuală a jucătoarelor. Atunci, aveam două extreme de clasă mondială, Ardean şi Vărzaru, şi dispuneam de o jucătoare de mare calibru precum Aurelia Brădean, care juca atât centru, cât şi inter dreapta. Soluţiile erau mai multe, chiar şi unele dintre rezervele de atunci sunt peste titularele de astăzi.

Jucătoarele de azi n-au valoarea celor din trecut

Radu Voina n-a beneficiat în 2011 de aportul Cristinei Neagu, accidentată, dar inter stânga era o jucătoare de top, Carmen Amariei, dublată de Adina Meiroşu. În schimb, echipa de astăzi n-are nimic strălucitor în afara Cristinei Neagu, dar şi ea cu un potenţial scăzut din cauza perioadei extrem de lungi de inactivitate după operaţia suferită la genunchi.

Concluzia: am terminat un Mondial în media noastră, indiferent cine a fost pe bancă în ultimul deceniu. Diferenţa majoră e dată însă de numele şi nivelul jucătoarelor. Doar câteva comparaţii: Ardean Elisei versus Iuganu sau Florica Brădeanu şi Buceschi versus Dache, Pristăviţa şi Polocoşer, Vărzaru şi Nechita versus Udriştioiu şi Seraficeanu.

Campionatul Mondial din 2011, Brazilia

Antrenor: RADU VOINA

Clasament grupa preliminară 

1. Brazilia
2. Franța
3. România
4. Japonia
5. Tunisia
6. Cuba

  • am câştigat doar cu Tunisia şi Cuba 
  • am făcut egal cu Japonia 
  • Franţa ne-a bătut la 19 goluri diferenţă 
  • În optimile de finală ne-a eliminat Croaţia, 27-28 
  • Locul 13 la final 
  • Peste noi, dintre naţionale fără CV în  handbalul feminin, au fost Angola şi Islanda

ECHIPA-TIP: Tolnai - Ardean, Amariei (Meiroşu), Brădeanu, Oana Manea, Oana Chirilă, Vărzaru (Nechita)

Campionatul Mondial din 2013, Serbia

Antrenor: GHEORGHE TADICI

Clasament grupa preliminară

1. Germania
2. România
3. Ungaria
4. Cehia
5. Tunisia
6. Australia

  • am câştigat toate meciurile din grupă, cu excepţia Germaniei 
  • În optimile de finală ne-a eliminat Polonia, 29-31, după ce România a condus şi la 5 goluri în startul reprizei secunde 
  • Locul 10 la final 
  • Peste noi, dintre naţionale fără CV în  handbalul feminin, s-a clasat Polonia

ECHIPA-TIP: Ungureanu - Ardean, Neagu, Brădeanu, Oana Manea, Luciana Marin, Nechita

Campionatul Mondial din 2015, Danemarca

Antrenor: TOMAS RYDE

Clasament grupa preliminară

1. Rusia
2. Norvegia
3. Spania
4. România
5. Puerto Rico
6. Kazahstan

  • am câştigat doar cu Puerto Rico şi Kazahstan
  • am pierdut 3 meciuri
  • Spania ne-a învins la o diferenţă de 8 goluri
  • În „optimi'' am eliminat Brazilia, 25-22
  • În '„sferturi'' am trecut de Danemarca, 31-30, după prelungiri
  • În semifinale ne-a învins Norvegia, 33-35, tot după prelungiri
  • În finala mică am spulberat Polonia, 31-22
  • Locul 3 la final
  • Peste noi nu s-a clasat nicio naţională cu CV în handbal, primele două locuri fiind ocupate de Norvegia şi Olanda

ECHIPA-TIP: Ungureanu - Ardean, Neagu, Brădeanu (Buceschi), Oana Manea (Pintea), Geiger, Nechita

Campionatul Mondial din 2017, Germania

Antrenor: AMBROS MARTIN

Clasament grupa preliminară

1. România
2. Franţa
3. Spania
4. Slovenia
5. Angola
6. Paraguay

  • am câştigat toate meciurile, cu excepţia celui cu Franţa, care ne-a bătut la 9 goluri
  • În „optimi'' ne-a învins Cehia, 27-28, într-un meci în care Neagu a marcat 13 goluri, iar România a condus cu 5 goluri în finalul primei reprize
  • Locul 10 la final
  • Peste noi, dintre naţionalele fără CV în handbal, s-a clasat Cehia

ECHIPA-TIP: Dedu (Dumanska) - Ardean, Neagu, Buceschi, Pintea, Geiger, Udriştioiu

Campionatul Mondial din 2019, Japonia

Antrenor: TOMAS RYDE

Clasament grupa preliminară

1. Spania
2. Muntenegru
3. România
4. Ungaria
5. Senegal
6. Kazahstan

  • am câştigat 3 meciuri, am pierdut două 
  • Spania ne-a învins la 15 goluri diferenţă 
  • am pierdut la un gol cu Muntenegru, după ce am condus şi la 4 diferenţă 
  • am câştigat cu Ungaria la un gol, după ce maghiarele au avut şi 7 goluri avans 
  • În Main Round, am disputat 3 meciuri, le-am pierdut pe toate, inclusiv cu Japonia,
  • Suedia ne-a surclasat la 12 goluri diferenţă, iar Japonia la 17 
  • Locul 12 la final 
  • Peste noi, dintre naţinalele fără CV în handbal, s-a clasat Japonia

ECHIPA-TIP: Dedu - Iuganu, Neagu, Perianu, Pintea, Polocoşer (Pristăviţa), Udriştioiu

3 trofeeChampions League câştigase deja Cristina Vărzaru până în 2010: toate cu Viborg

0 trofeeinternaţionale are Aneta Udriştioiu în palmares, în timp ce Seraficeanu nu jucase niciun meci în naţională până la acest Mondial

2 medaliiavea deja Aurelia Brădeanu în 2010: argint la Mondialul din 2005 şi bronz la Europeanul din 2010

0 meciuriîn echipa naţională avea centrul Elena Dache la startul CM din Japonia

4 trofee internaţionalecu echipa de club şi 2 medalii cu naţionala avea Ardean Elisei în 2010, argint mondial în 2005, turneu la care a fost în primul „7'' al turneului final, plus bronz la CE 2010

0 trofee internaţionalşi zero medalii cu naţionala au în palmares cele două extreme stânga din actualul lot: Iuganu şi Florica

EXCEPŢIA DE LA REGULĂ

„Diferenţa acum versus bronzul din 2015? Oh, e de scris o carte"

Ryde face o comparaţie între ce a avut la dispoziţie la actualul turneu faţă de Mondialul în care am terminat pe podium.

Cel mai bun rezultat din ultimul deceniu e acel loc 3 la turneul final din 2015. Tot cu Ryde pe bancă. România a făcut un Mondial atât de bun, încât până şi selecţionerul Norvegiei a rămas impresionat: „De mult n-am mai avut în faţă o echipă cu un nivel atât de înalt".

Au trecut doar 4 ani, selecţionerul e acelaşi, însă România e departe de podium. Iar Ryde a fost provocat de GSP să facă o comparaţie între medalia din 2015 şi acest loc 12 de la turneul din Japonia. „Ai spaţiu în ziar suficient să explic, fiindcă e de scris cât pentru o carte? Chiar îmi pare bine că m-ai provocat la aşa ceva", spune Ryde!

1. OFENSIV

ATUNCI

„În 2015, în primul rând, faţă de acum, aveam un play-maker, pe Eliza Buceschi. În handbal e vital acest lucru. Un centru care ştie jocul, poate scoate în prim-plan interii şi aşa s-a întâmplat fiindcă Eliza i-a oferit totul Cristinei Neagu pentru a-şi valorifica aruncările"

„Apoi, o aveam inter dreapta pe Brădeanu. Ce jucătoare! Ce ştiinţă a jocului avea, era inteligentă, anticipa toate mişcările. În plus, jocul poziţional l-am construit pentru Ardean şi Nechita, aveam o sincronizare incredibilă"

ACUM

„Actuala echipă a pierdut mult prin excluderea lui Buceschi, Laslo, Bazaliu şi Bucur. Venind alte jucătoare neexperimentate n-am mai avut acel sentiment că suntem indestructibili"

„Am încercat să le urcăm nivelul, Dache e un centru bun, are un sentiment bun câteva minute, a şi arătat, dar Buceschi şi Brădeanu puteau menţine nivelul de top şi 60 de minute. E o diferenţă, nu?"

2. DEFENSIV

ATUNCI

„Le aveam pe Perianu şi Gabi Szucs, eram foarte puternice defensiv. Perianu şi Szucs erau aproape perfecte, trebuie să vezi video ca să realizezi ce defensivă făceau. În plus, aveam extreme care plecau fantastic de bine"

ACUM

„Acum, Pintea şi Perianu se luptă, au putere, caută să aibă conexiune, dar mereu întârzie un pic, nu se corelează perfect, trebuie antrenament pentru aşa ceva. Iar jocul nostru de contraatac e la distanţă mare faţă de modul în care plecau Ardean şi Nechita"

3. MENTAL

ATUNCI

„Stăteam de nota 9,5 spre 10, aveam toţi sentimentul că eram indestructibili. Neagu a ratat acel 7 metri care ne-a trimis în prelungiri cu Danemarca, le-am chemat pe fete, le-am zis să bea apă şi să se întoarcă înapoi la treabă, alt mesaj nu era nevoie pentru că psihic nu ne putea distruge nimic"

„Mi-aduc aminte că după ce am pierdut dramatic semifinala cu Norvegia, înaintea finalei mici, le-am zis aşa «ce vreţi să aveţi diseară?» şi ele au strigat toate «petrecereeee». Atunci, haideţi pe teren! Am intrat şi am câştigat detaşat, la 9 goluri"

ACUM

„Am dovedit şi acum, în meciul cu Ungaria, că ştim şi putem să ne ridicăm, chiar a fost un moment mare, dar ce am văzut în partida cu Suedia, ţi-am spus şi imediat după meci, e dezamăgitor. Să vezi anumite jucătoare pur şi simplu renunţând să mai lupte, să mai joace şi să mai creadă, aşa ceva eu nu pot accepta"

Ce echipă stelară aveam în 2005

Cel mai înalt nivel atins după Revoluţie a fost argintul de la Mondialul de acum 14 ani. Am eliminat Ungaria în semifinale, dar ne-a bătut Rusia în finală. Lotul era unul formidabil la acea vreme, iar primul „7'' propunea jucătoare de mare clasă: Huţupan, Ardean Elisei, Gogârlă, Lecuşanu (Gatzel), Ionela Stanca, Steluţa Luca, Cristina Vărzaru. Antrenor: Gheorghe Tadici. 

VEZI ȘI:

Oglinda Campionatului Mondialul de handbal: România a ajuns lângă Cuba şi Congo

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Stiri extrasport
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Stiri extrasport
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența
Stiri extrasport
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (11)
844831225687843
Petre Stoian  •  14 Decembrie 2019, 17:56

Romania ar putea candida la titlul de cel mai slab antrenor al campionatului; nu a avut nici un rol la bronzul din 2015 ; asculta cuminte indicatiile pe care la dadea Buceschi si incerca sa mimeze bine rolul unui antrenor de top

m3lku
m3lku  •  13 Decembrie 2019, 17:58

câtă inconsecvență din partea gsp. tot campionatul l-ați bombardat pe ryde în toate felurile iar acum scrieți că ryde a clasat echipa în media ultimilor ani, deși a avut la dispoziție jucătoare mult mai slabe. deci ryde e un antrenor foarte bun: atunci când a avut jucătoare a dus echipa până pe locul 3, când n-a mai avut a avut aceleași rezultate cu tadici și voina care aveau echipe stelare...

johanisoaia
johanisoaia  •  13 Decembrie 2019, 12:55

Norvegia nationala de feminin dubla camp olimpica, tripla mondiala, septupla camp euro. Romania cu CV in handball: niciun titlu european, niciunul olimpic-- din 11 editii de 7 ori nici nu s-a calificat. La naiba, mai mult absenta decat prezenta, taman pe dos decat Norvegia. 1 titlu mondial...in 1962 ***...iZA damn hard thing

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează