Articol de Marian Ursescu - Publicat joi, 11 martie 2021 16:28 / Actualizat joi, 11 martie 2021 16:46
Reprezentativa masculină a României s-a făcut de râs miercuri seara, la Priștina, unde a terminat la egalitate, 23-23 cu Kosovo. Sunt tot mai multe voci care contestă, acum, selecția făcută de antrenorul Rareș Fortuneanu, primul vizat fiind fiul președintelui Alexandru Dedu
România poate să dea cu piciorul unei noi calificări la Campionatul European. Din 1996, "tricolorii" au ratat 12 campanii consecutive! Acum, când s-a trecut la sistemul cu turneu final cu 24 de echipe, a apărut o șansă uriașă de calificare. Echipa pregătită de Rareș Fortuneanu a învins cu 36-27 Muntenegru, cu care se bate la locul 2 în grupă, în condițiile în care Suedia se detașează clar de celelalte formații. Românii aveau nevoie astfel de victorii în fața "cenușăresei" Kosovo.
Miercuri seara, la Priștina, "tricolorii" s-au detașat în prima repriză, au condus cu 14-8 și au avut și atacul. Fortuneanu a cerut time-out și le-a cerut elevilor săi să țină de minge pentru a nu le mai da adversarilor posibilitatea să atace. Numai că România a pierdut mingea, iar kosovarii au înscris. Avantajul de 5 goluri, de la pauză, 14-9, era însă unul liniștitor. Ceea ce s-a întâmplat în repriza a doua e de domeniul penibilului. Românii au greșit tot mai mult, au ratat situații clare și au dat posibilitatea gazdelor să preia chiar conducerea cu un minut înainte de final: 23-22! Pivotul Gabriel Dumitru a reușit să egaleze, dar rezultatul e unul rușinos, care se adaugă altora înregistrate de naționala României în ultimii ani!
Acum Muntenegru e la mâna ei. Dacă învinge România, în retur, și Kosovo, termină pe locul 2. Iar România mai speră doar să prindă calificarea de pe locul 3. Cele mai bune patru echipe de pe locurile 3 în grupă obțin și ele biletele la turneul final!
Naționala pe pile și relații
Rezultatul de la Priștina dă din nou apă la moară contestatarilor președintelui Alexandru Dedu. Sunt multe voci care spun că selecția este făcută pe pile. Vizat este fiul cel mic al președintelui FRH, Călin Dedu (18 ani). "Ce caută Călin Dedu la lotul național? De acord, e un tânăr de viitor, de perspectivă, dar trebuie să demonstreze mai întâi în meciuri. El e rezervă la Poli Timișoara, abia dacă prinde câteva minute pe meci, iar noi îl chemăm la echipa națională?", întreabă un antrenor din Liga Zimbrilor.
Tehnicianul dă și soluții. "Zamfir Dumitrana, pivotul de la Buzău, este cel mai în formă pe postul său în actualul sezon. Nimeni nu a avut ochi pentru el însă. Și Bogdan Baican, titularul de la Timișoara, e o soluție mai bună. Huba Talas a fost selecționat, dar a rămas în tribună, fiind preferat fiul președintelui", a mai spus același tehnician.
În mandatul trecut, Manuel Montoya, spaniolul care antrena atunci naționala României, l-a convocat la lotul național pe Aron Dedu (20 de ani), fiul cel mare al președintelui. Asta în ciuda faptul că acesta jucase un singur meci în Liga Națională la acel moment! La Priștina, selecționerul Rareș Fortuneanu a mai recurs la câțiva tineri care sunt rezerve la echipele de club, gen Gabriel Ilie sau Dan Vasile, dar nu au dat satisfacție.
14 goluriîn 12 partide la Poli Timișoara a marcat Călin Dedu în acest sezon. Titularul Bogdan Baican are 31 de goluri
Nu putem ieși din lumea a treia
În ultimii ani, România s-a zbătut în mediocritate. În mandatul lui Xavier Pascual, antrenorul Barcelonei, reprezentativa de seniori a dat semne de revigorare, dar când tehnicianul catalan și-a dat seama că nu poate face minuni, a renunțat. Ușor-ușor, jucătorii cu experiență s-au retras. Tinerii care vin din spate sunt departe de nivelul naționalelor de top din Europa. România nu are un lider, iar acest lucru se vede. Nu putem ieși din lumea a treia a handbalului, ci ne afundăm tot mai mult.
Jucătorii nu au meciuri în picioare
Sistemul competițional gândit de FRH, cu etapele sistem turneu, a fost unul falimentar pentru echipele naționale. După ce fetele au capotat la Euro 2020, neavând un ritm de competiție, meciuri în picioare, a venit acum rândul băieților. Ultima etapă în Liga Zimbrilor a avut loc pe 26/27 februarie. Din echipa care a evoluat la Priștina, Buzle și Căbuț (Minaur) nu au mai jucat un meci oficial din 20 februarie, Sadoveac, în timp ce Fenici și Dedu (Poli Timișoara) nu au mai avut o partidă din 4 februarie! Și Gabi Bujor (CSM Bacău) "a uitat" de când jucase în prima ligă, pe 3 februarie! Sistemul competițional a fost o corvoadă și pentru echipele din cupele europene, rezultatele acestora fiind afectate de lipsa unor meciuri regulate.
Clasament grupa a 8-a
1. Suedia 3 3 0 0 90-70 6
2. România 3 1 1 1 89-83 3
3. Muntenegru 3 1 0 2 83-88 2
4. Kosovo 3 0 1 2 64-85 1
Următoarea etapă: România-Muntenegru (14 martie), Muntenegru-Suedia (30 aprilie)
Cele mai rușinoase rezultate ale României în ultimii ani
2014 | Finlanda-România | 32-29 |
2019 | Lituania-România | 24-23 |
2021 | Kosovo-România | 23-23 |
Cine e naționala Kosovo în handbal?
Reprezentativa Kosovo participă în competițiile europene doar din 2015. Este considerată o echipă din eșalonul 4 al continentului, ultimul. În istoria sa a înregistrat numai 4 victorii, învingând doar Cipru, Albania, Irlanda și Israel. A reușit și trei rezultate de egalitate, unul la fel de surprinzător ca și cel împotriva României, cu Polonia, 23-23, în preliminariile Euro 2020 și unul cu Turcia! Handbaliștii din Kosovo care au terminat la egalitate cu România evoluează fie în prima ligă din Kosovo, fie la echipe de liga a doua din Elveția, Germania, Suedia.
25 de înfrângeri,3 egaluri și 4 victorii e palmaresul Kosovo în meciurile oficiale, din 2015 până în prezent