Articol de Dan Udrea, Cristi Preda (foto) - Publicat vineri, 29 noiembrie 2019 00:00
Kumamoto, spre deosebire de alte oraşe europene care au găzduit competiţii sportive importante, face o prioritate din acest lucru. Şi dacă nu înţelegi limba şi nu eşti pasionat de handbal, la o simplă plimbare pe oricare alee din oraş afli că aici se va organiza Campionatul Mondial.
- GSP e singura redacție din România care a trimis o echipă de jurnaliști la Campionatul Mondial de handbal feminin din Japonia. Dan Udrea și Cristi Preda (foto) transmit de la fața locului detalii
- CM de Handbal se va disputa în perioada 30 noiembrie - 15 decembrie, în Japonia;
- România va juca 5 meciuri în grupe: cu Spania (30 noiembrie), Senegal (1 decembrie), Kazahstan (3 decembrie), Muntenegru (4 decembrie) și Ungaria (6 decembrie).
- Dacă se clasează în primele 3 ale grupei, România intră într-una din cele două grupe principale, unde va mai juca 3 meciuri. În cazul în care se va clasa în primele două echipe ale grupei principale, România ajunge în semifinale.
Peste tot sunt însemne ale turneului final, iar reclama cel mai des întâlnită este un afiş spectaculos, de diverse dimensiuni, dar care conţine aceeaşi ilustraţie. Un afiş însă care, din perspectiva noastră, a românilor, e unul uluitor, chiar sfidător.
Deşi el conţine nu mai puţin de 17 jucătoare, unele dintre ele cu un palmares fabulos, lipseşte chiar Cristina Neagu. Liderul României şi cea mai bună handbalistă din lume în 2018 nu e prezentă pe afişul de gală al Mondialului.
În schimb, în tricoul României apare o Cristina, dar nu Neagu, ci Zamfir! Jucătoare care nu doar că nu e prezentă la actualul turneu final, dar care nu a mai jucat pentru România de la Mondialul din 2017. Și Zamfir a suferit o accidentare gravă, între timp, operându-se la umăr.
Cea mai bună din lume n-are loc pe afișul oficial
De pe afiş lipsesc şi alte jucătoare de top, care s-ar fi putut regăsi uşor acolo, gen Viahireva (Rusia) şi Radicevici (Muntenegru). Însă absenţa Cristinei Neagu şochează mai ales fiindcă pe respectivul poster, care e menit să facă reclamă Mondialului, scrie "All right reserved IHF", adică toate drepturile sunt rezervate Federaţiei Internaţionale de Handbal. For care a declarat-o şi anul trecut pe Neagu drept cea mai bună din lume!
Cea mai mare întrebare care se naşte de aici e cum poate să lipsească din spotul, afişul sau vitrina unui Mondial chiar starul său? Imaginaţi-vă cum un afiş al unui turneu de fotbal, la nivel planetar, nu l-ar conţine e Messi. Dar în locul lui ar fi un jucător pe care Argentina nici măcar nu-l are în lot.
210 mii de euroe salariul net anual pe care Cristina Neagu îl are la CSM Bucureşti, în timp ce Nora Mork e plătită cu 170.000 de euro
Sunt jucătoare care lipsesc de la Mondial!
Cei care au realizat afişul au ignorat-o, pur şi simplu, pe Neagu, decizând că nu merită să fie în lumina reflectoarelor. E o variantă care practic e anulată în mare parte de prezenţa câtorva handbaliste de top care nu vor fi însă în Japonia, dar la care s-a apelat tocmai pentru că imaginea lor vinde şi atrage publicul:
- Nicke Groot, olandeza care are 3 trofee Champions League cu Gyor, dar şi 4 medalii cu Olanda la precedentele 4 turnee finale de Mondial şi European. S-a retras la începutul anului din prima reprezentativă după 15 ani jucaţi pentru Ţara Lalelelor
- Nora Mork, care are 4 trofe Champions League cu Larvik şi Gyor, campioană mondială şi triplă campioană europeană cu Norvegia, cu care a disputat şi finala mică a Olimpiadei din 2016. Ea nu va fi la acest Mondial din cauza accidentării grave suferite în tricoul lui CSM, în luna august
- De asemenea, din rândul naţionalelor cu pretenţii, afişul conţine nume foarte importante din tabăra acestora. Exemple: Camilla Herrem (Norvegia), Gnonsiane Niombla (Franţa), Ana Paula Rodrigues (Brazilia).
Au confundat-o?
În imaginea din respectivul afiş, Cristina Zamfir aduce ca alură, fizionomie şi chiar auncare cu Cristina Neagu. Ambele poartă prenumele Cristina, evoluează pe acelaşi post, inter stânga şi au cam aceeaşi vârstă, însă asemănările se opresc aici. Şi nici n-ar putea scuza acestea o eventuală gafă, dacă ea a stat la baza realizării materialului promoţional.
România - Spania se va disputa într-un complex sportiv construit acum aproape 4 decenii și are 3.000 de locuri
2016 e anulîn care Critina Neagu a devenit căpitanul naționalei României
Nici în revista în limba japoneză nu apare
Un alt material prezent la toate standurile de ziare, dar şi în recepţiile hotelurilor din Kumamoto, e broşura oficială a CM. E realizată exclusiv în limba japoneză, dar are o calitate şi un conţinut excepţionale, de la poze şi retrospectiva precedentelor turnee, până la analiza tactică, dar şi detalii despre mingea cu care se va juca şi un îndrumar privind semnificaţia gesturilor arbitrilor la diversele decizii din timpul jocurilor. Revista are o copertă spectaculoasă, cu 6 jucătoare, 3 dintre acestea fiind din naţionala gazdă, Japonia, iar între celelalte 3 nu se regăseşte Neagu. Apar, în schimb, din nou norvegianca Nora Nork, franţuzoaica Pineau şi suedeza Anna Lagerquist.
237 de goluria marcat Neagu la Campionatele Europene, fiind golghetera all-time a turneelor finale continetale, peste unguroaica Agnes Farkas (205 goluri)
Federația a trimis o poză din iunie
Nici măcar poza oficială a delegaţiei Românie, care e publicată în revista Mondialului, nu o are pe Cristina. De altfel, Federația Română de Handbal a trimis pentru programul oficial o fotografie din luna iunie, de la "Trofeul Carpați" de la Brăila în care apar, între altele, Claudia Constantinescu, Andreea Adespii, Ana Maria Măzăreanu, Alina Ilie, Alina Czeczi, Ana Maria Tănăsie sau Cynthia Tomescu.
Cum s-ar traduce, la alte sporturi, absenţa lui Neagu de pe afişul unui megaturneu
- Ghidul de prezentare al Campionatului Mondial de fotbal să fie fără Messi pe pagina 1
- Broşura Campionatului European de fotbal să nu-l conţină pe Cristiano Ronaldo
- Pe afişul turneului de la Wimbledon să nu se regăsească Roger Federer
- Roland Garros să nu-şi facă promovarea folosindu-se de imaginea lui Rafael Nadal
- Competiţia de MotoGP nu l-ar avea pe coperta broşurii pe Valentino Rossi
- NBA nu l-ar pune pe afişul de prezentare pe LeBron James
PALMARES CRISTINA NEAGU
- 31 de ani, inter stînga
- a jucat la Rulmentul Braşov, Oltchim Rm. Vâlcea, Buducnost şi CSM Bucureşti
- 187 meciuri / 772 goluri penru naţională
- două medalii cu România, bronz la CM 2015 şi CE 20110, plus locul 4 la CE 2018
- de 4 ori desemnată cea ma bună jucătoare din lume: 2010, 2015, 2016 şi 2018
- a câştigat Champions League în 2015, cu Buducnost
- a disputat alte două finale de Champions League plus 6 semifinale
- a disputat şi o finală de Cupa UEH, în 2008
- are 10 titluri de campioană naţională, 6 în România şi 4 în Muntenegru
- alte 10 trofee interne în România şi Muntenegru, cu Oltchim, Buducnost şi CSM Bucureşti
- cea mai bună marcatoare din istoria Campionatelor Europene
- cel mai bun inter stînga la CE 2010, 2014 şi 2016
- cel mai bun inter stânga din Champions League 4 sezoane la rând: 2015, 2016, 2017, 2018
- golgheterul Ligii campionilor în 2015 (102 goluri) şi 2018 (110 goluri)
- golgheterul Campionatului Mondial din 2015: 63 de goluri
- cea mai bună handbalistă a Mondialului de acum 4 ani
- la CE 2010 a fost cea mai bună marcatoare (53 goluri) şi cea mai bună pasatoare (36 assisturi)
Handbalistele echipei naționale combină în Japonia antrenamentele cu momentele de respiro
VEZI ȘI:
Surpriza anului: pe cine vrea Pep Guardiola să aducă la Manchester City până se va reface Rodri!