SPORTURI  »  HANDBAL  »  FRH

Cu sau fără titlu în handbal? Două treimi din federații NU au acordat trofeu, FRH încă amână decizia

O radiografie a ligilor de handbal din Europa arată un lucru clar: două treimi din federații au decis să nu acorde titlul și doar o treime au acordat medalii.
O radiografie a ligilor de handbal din Europa arată un lucru clar: două treimi din federații au decis să nu acorde titlul și doar o treime au acordat medalii.

Articol de - Publicat duminica, 10 mai 2020 14:21

O radiografie a ligilor de handbal din Europa arată un lucru clar: două treimi din federații au decis să nu acorde titlul și doar o treime au acordat medalii.

Federația Română de Handbal va trebui, cât de curând, să ia o decizie în privința sezonului actual, atât la feminin, cât și la masculin. 
Situația din Liga Zimbrilor și Liga Florilor pare total diferită, iar deciziile, spun președinții de cluburi, ar trebui să fie diferite. Așa cum s-a întâmplat și în Franța sau Germania.

Marele semn de întrebare este legat de campionatul feminin, acolo unde toată lumea se întreabă dacă se va da sau nu titlul? Situația este foarte greu de controlat. SCM Rm. Vâlcea a condus campionatul de la un capăt la altul, a fost 17 din 18 etape pe primul loc. Are acum un meci mai mult disputat, dar stă mai bine la jocurile directe și la golaveraj. Ce decizie va lua FRH? Va risca să acorde titlul, nedreptățind clar, în acel moment, una dintre grupări?

19-7 pentru "fără titlu" la feminin!

În Europa, federațiile au luat decizii diferite în privința încheierii campionatului. Un lucru este însă clar. Indiferent la ce metodă s-a recurs pentru a se pune punct sezonului, sunt mult mai multe federații, aproape triplu, care au decis că nu e normal să se acorde titlul într-un moment în care nimic nu era decis! La feminin, de exemplu, din 26 de federații analizate de Gazetă, 19 au decis ca în acest sezon să nu acorde titlul și doar 7 au ajuns la concluzia că pot oferi medaliile de campioană.

  • Federații care au acordat titlul la feminin (7): RUSIA, DANEMARCA, NORVEGIA, SLOVENIA, POLONIA, SPANIA, LUXEMBURG 
  • Federații care nu au acordat titlul la feminin (19): UNGARIA, FRANȚA, GERMANIA, MACEDONIA, MUNTENEGRU, SUEDIA, CROAȚIA, CEHIA, BELARUS, SLOVACIA, OLANDA, ELVEȚIA, AUSTRIA, FINLANDA, ESTONIA, ITALIA, LETONIA, LITUANIA, PORTUGALIA

16-10 la masculin, tot ”fără titlu”, 6-4 ”pro titlu” în top 10 european!

La masculin, situația se schimbă într-o oarecare măsură. Pentru că Franța și Germania, de exemplu, au decis ca la băieți să fie acordate tricourile de campioni. La fel și în Belarus, unde Brest Meșkov a primit titlul.  Asta pentru că echipele care erau în vârf erau detașate de celelalte competitoare. În aceste condiții, balanța ar fi la masculin de 16-10! 
Trebuie spus însă că, sunt țări (Olanda și Belgia), unde echipele joacă în campionate comune și unde nu s-a dat titlul, pentru că echipele nu apucaseră sp joace niciun meci în play-off. La fel în Croația, RK Zagreb și Nexe joacă în SEHA League și intră în campionat direct în play-off. Același lucru și în Macedonia, unde Vardar și Metalurg urmau să înceapă lupta pentru titlu în play-off. Fără jocuri, federațiile nu puteau acorda titlul.
E clar că la masculin, e o situație total diferită.
Din clasamentul EHF, pe baza punctelor acumulate, dintre primele 10 țări (Franța, Germania, Spania, Polonia, Danemarca, Belarus) au dat titlul. Nu l-au dat Macedonia, Ungaria, Croația și Portugalia.

  • Federații care au acordat titlul la masculin (10): RUSIA, DANEMARCA, NORVEGIA, SLOVENIA, POLONIA, SPANIA, FRANȚA, GERMANIA, LUXEMBURG, BELARUS
  • Federații care nu au acordat titlul la masculin (16): UNGARIA, MACEDONIA, MUNTENEGRU, SUEDIA, CROAȚIA, CEHIA, SLOVACIA, OLANDA, ELVEȚIA, AUSTRIA, FINLANDA, ESTONIA, ITALIA, LETONIA, LITUANIA, PORTUGALIA

Ce decizie va lua FRH vom afla, probabil, la ședința din 18 mai. 

VIDEO EMOȚIONANT. Nu există obstacol peste care să nu trecem! România va fi și mai puternică

Citește mai multe știri despre handbal:

Semnal de alarmă în handbal: „Niciun club din România nu poate îndeplini condițiile impuse pentru reluarea antrenamentelor!”

România în urna 1 la Euro 2020 » Ce adversare pot avea fetele

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali a venit în Parlamentul României » Discurs pro Călin Georgescu și Potra: „Am și eu cuțit în mașină. Sunt legionar și terorist?”
Superliga
Gigi Becali a venit în Parlamentul României » Discurs pro Călin Georgescu și Potra: „Am și eu cuțit în mașină. Sunt legionar și terorist?”
Porumboiu râde de Șucu la afacerea Genoa: „S-a săturat să câștige trofee în România și se duce în Italia. O ia și pe Lasconi?”
Superliga
Porumboiu râde de Șucu la afacerea Genoa: „S-a săturat să câștige trofee în România și se duce în Italia. O ia și pe Lasconi?”
În linie dreaptă! Anunț de ultimă oră despre viitorul stadion modern din România: „Totul este gata”
Liga 2
În linie dreaptă! Anunț de ultimă oră despre viitorul stadion modern din România: „Totul este gata”

Singurul club de fotbal aflat în atenția lui Ion Țiriac » Fiul miliardarului l-a dat de gol: „A existat mereu o singură dragoste adevărată”

Schema prin care Dan Șucu va pune stăpânire pe Genoa: „Tranzacție în mediu ostil” » GSP are detalii-șoc din culisele negocierilor! Când e așteptat anunțul oficial


Comentarii (16)
basistul
basistul  •  17 Mai 2020, 01:48

Vizavi de argumentul ca CSM are 1 meci mai putin disputat, matematic corect, este ghinionul lor (ei si-au amanat partida creindu-si un avantaj competitonal la acea data). CSMB a beneficiat de Fora Majora, cand a castigat punctele pierdute pe teren impotriva Corona Brasov, tot pe o situatie de Forta Majora, anume retrogradarea Coronei, urmata de decizia ca aceasta sa piarda toate meciurile in mod retroactiv, deci automat si punctele obtinute impotriva CSM. Forta Majora e forta majora, nu poate Dedu sa vina si sa decida ce echipa beneficiaza de forta majora si ce echipa pierde. Forta Majora reprezinta acea situatia generata de situatii neprevazute care impiedica o parte sa-si indepinesca obligatile contractuale. Iar situatia generata de pandemia covid-17 este universal recunoscuta ca o situatie de forta majora, si se inscrie in reglemnarile de legilative care privestc 'forta majora'. Deci Mr. Dedu si Ms. Varzaru, atentie la lege, ca din comunicatele voastre, reiese ca sunteti pe cale sa o comiteti dpdv penal. Si iata si argumentul, de altfel foarte corect, de ce aceste federatii trebuie conduse de profesionisti, cunoscatori atat ai legislatiei nationale, europene cat si cu cunostiinte solide de management si administratie. Fostii sportivii pot fi cel mult consultanti, pe anumite aspecte ale activitatii, nu decidenti.

basistul
basistul  •  17 Mai 2020, 01:31

Sper ca Dedu si Varzaru, inteleg situatia penala in care s-ar situa, daca ar lua decizia de a programa un meci restanta al CSMB, dupa decizia de a ingheta competitia in curs. Au juristi la FRH, sa-i intrebe. La momentul actual Liga Florilor, este intrerupa / suspendata (nu ingetata), orice ipoteza de lucru / discutie este valabila, si nu se pot programa meciuri de handbal, conform ordonantelor in vigoare. Competitia nu poate fi reluata partial, doar cat sa treaca CSMB pe primul loc. Fie este reluata fie este inghetata. Nu exista acoperirie regulamentara decat pentru aceste 2 decizii.

basistul
basistul  •  17 Mai 2020, 01:22

Dupa Regulament titlul de campioana trebuie acordat lui SCM Rm. Valcea, pentru ca, este lider in clasament, la momentul in care a fost intrerupta competitia, datorita unei situatii de Forta Majora. Asta in situatia in care nu se mai poate relua competitia. Decizia de a se juca doar restanta CSMB - Slobozia, nu numai ca este neregulamentara, dar este si ilegala, si va angaja raspundera penala a celor care vor lua aceasta decizie. Vorbim de infractiunea de Abuz in Serviciu, si desigur pe linie civil-sportiva, aceasta decizie va fi desfiintata la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausannes. Nu exista decat 2 decizii care se pot lua legal vizavi de sezonul actual de handbal. Fie este reluata competitia, cu stabilirea campioanei dupa disputarea numarului total de meciuri, fie este inghetata. Ultima decizie, nu poate avea decat 2 deznodamanturi pentru care exista acoperirie regulamentara. 1. Se acorda titlul SCM Rm. Valcea, fiind liderul clasamentului (pentru ca are avantaj H2H in fata CSMB, pe baza numarului superior de goluri marcate in deplasare), in momentul in care a survenit situatia de forta majora, sau 2. Se ia decizia pentru a nu se acorda titlul de campioana in acest sezon, folosind ca acoperirie regulamentara tocmai situatia de forta majora, deci faptul ca nu s-a disputat numarul total de etape, competitia nefiind incheiata. In acest caz se vor trimite in CL, echipele cele mai bine clasate, care sunt tot cele 2 dar in ordinea 1. SCM, 2. CSMB.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează