SPORTURI  »  HANDBAL  »  CORONA BRAȘOV

EXCLUSIV Avem pozele care au declanșat SCANDALUL ANULUI! Imaginile cu jucătoarele de la Brașov cu acul în venă

Articol de , - Publicat joi, 19 decembrie 2019 00:44

Gazeta Sporturilor publică în exclusivitate fotografiile în care 3 jucătoare de la Corona Brașov apar în timp ce apelează la terapia intravenoasă cu laser, procedură care nu respectă regulamentul WADA!

După ce în urmă cu aproximativ o lună sportul românesc era zguduit din temelii de scandalul de dopaj din rândul echipei de handbal feminin Corona Brașov, astăzi, Gazeta oferă în premieră pentru presa din România fotografiile de la care a plecat întreg acest caz. Practic, așa-zisul autodenunț, involuntar, pe care 3 dintre jucătoare l-au făcut.

S-au lăudat pe Instagram

Acestea și-au postat pe o rețea de socializare fotografii în timp ce apelau la procedura intravenoasă cu laser, efectuată la o clinică medicală particulară din Brașov.

Cum medicul echipei le-a asigurat nu doar că nu e nimic nepermis în ce vor face, ci chiar e o metodă extrem de importantă prin care se vor recupera mai repede și mai bine, unele dintre fete au ales chiar să se laude cu ceea ce au făcut în cabine.

EXCLUSIV Avem pozele care au declanșat SCANDALUL ANULUI! Imaginile cu jucătoarele de la Brașov cu acul în venă

Laslo, poză cu acul în venă

Bianca Bazaliu și Cristina Laslo, ambele aflate în lotul pe care Tomas Ryde îl anunțase inițial pentru Campionatul Mondial din Japonia, au pus fotografii chiar cu ele având acul în venă.

Pe contul Biancăi Bazaliu, în respectiva poză, apare și goalkeeper-ul Daciana Hosu, în vreme ce Laslo și-a postat chiar un prim-plan cu brațul stâng, care e legat la aparatul clinicii care efectuează terapia intravenoasă cu laser.

EXCLUSIV Avem pozele care au declanșat SCANDALUL ANULUI! Imaginile cu jucătoarele de la Brașov cu acul în venă

Terapie imposibil de depistat prin test de sânge

Respectivele fotografii au fost publice practic imediat ce ele au apărut pe respectiva rețea de socializare. Acesta este și motivul pentru care Agenția Națională Anti-Doping a decis să le notifice doar pe Bazaliu, Laslo și Hossu, fiindcă în cazul lor dovezile erau în afara oricărui dubiu.

Cele 3 s-au și prezentat la sediul ANAD, unde au recunoscut că au folosit terapia! O terapie care nu poate fi descoperită printr-un test antidoping, nici chiar cel în care se iau mostre de sânge.

Bazaliu se amuza pe Instagram :)

Bianca Bazaliu nu doar că a dorit să fie fotografiată în timp ce apela la terapia cu laser, dar s-a și amuzat în momentul în care a ales să-și pună poza pe rețeaua de socializare. A adăugat și un emoticon, care înfățișează un bebeluș căruia i se face o injecție! 

Exact la fel s-a dat în primire și Ryan Lochte

Handbalistele de la Corona Brașov nu sunt primele sportive care din cauza unor postări pe rețelele de socializare au de suferit fiindcă în acest mod s-au deconspirat singure că au apelat la o metodă interzisă. Cel mai celebru caz e cel al înotătorului american Ryan Lochte. Acesta a postat pe rețelele de socializare o fotografie în care apărea stând pe un fotoliu, cu o perfuzie în brațul stâng, însoțită de textul: „Recuperare sportivă cu perfuzie".

EXCLUSIV Avem pozele care au declanșat SCANDALUL ANULUI! Imaginile cu jucătoarele de la Brașov cu acul în venă

A adăugat hashtag-ul „vitamine", dar și numele clinicii unde era tratat.  USADA, agenția americană antidoping, s-a autosesizat, a investigat cazul și a dictat sancțiunea împotriva lui Lochte: 1 an și două luni. Înotătorul a fost cooperant pe durata întregii anchete, care a revelat faptul că el a primit substanțe permise în volum mai mare de 100 ml în interval de 12 ore, fără să aibă o recomandare specială. Lochte, care azi are 35 de ani, a cucerit 12 medalii la Jocurile Olimpice.

Ce presupune terapia cu laser intravenos

Clinica la care au apelat jucătoarele de la Corona Brașov se numește Iomed Clinique, iar pe pagina oficială de Facebook se prezintă în detaliu modul în care se procedează în cazul utilizării acestei terapii, dar mai ales beneficiile ei.

Iomed Clinique, prima și singura clinică din Brașov care utilizează Laser intravenos și interstițial de joasă frecvență - o terapie revoluționară!" este descrierea pe care clinica o face respectivei terapii, după care oferă detalii:

  • terapia cu laser poate scădea senzația dureroasă, reduce inflamația și accelera procesele de vindecare în cazul a numeroase afecțiuni acute și cronice. Principalul scop al tratamentului în cazul durerii și al condițiilor degenerative este acela de a îmbunătăți funcția și mobilitatea structurilor afectate 
  • printr-o procedură de ultimă generație și minim invazivă veți putea trata afecțiuni articulare, depresie, insomnie, dureri cronice și multe altele 
  • terapia cu laser este o metodă non-farmaceutică, de ultimă generație, bazată pe dovezi și efecte terapeutice pozitive obținute de la sute de mii de pacienți 
  • terapia cu endolaser poate scădea senzația dureroasă, reduce inflamația și accelera procesele de vindecare în cazul a numeroase afecțiuni acute și cronice 
  • terapia cu laser de joasă frecvență este o metodă de ultimă generație care îmbunătățește producerea serotoninei, amplifică livrarea de oxigen către țesuturi și reduce inflamația, accelerând procesele de vindecare în cazul a numeroase afecțiuni. 

Cum sună punctul din regulamentul WADA care interzice o astfel de terapie: „Este interzisă orice formă de manipulare intravasculară a sângelui sau a componentelor sângelui, prin mijloace fizice sau chimice".

De ce sportivele sunt în culpă chiar dacă medicul le-a asigurat că procedura e permisă 

EXCLUSIV Avem pozele care au declanșat SCANDALUL ANULUI! Imaginile cu jucătoarele de la Brașov cu acul în venă

Articolul 2.2 din statutul WADA

„Utilizarea sau tentativa unui sportiv de a utiliza o substanță interzistă sau o metodă interzisă: 

- Este de datoria fiecărui sportiv să se asigure că nicio substanță interzisă nu pătrunde în corpul său și că nu se utilizează nicio metodă interzisă. Prin urmare, nu este necesar să se demonstreze intenția, vinovăția, neglijența sau cunoașterea utilizării de către un sportiv pentru a se stabili o încălcare a reglementărilor anti-doping privind utilizarea unei substanțe interzise sau a unei metode interzise"

CE URMEAZĂ

Suspendări minimum 1 an

Deja s-au luat măsuri împotriva jucătoarelor de la Corona Brașov. Toate au fost suspendate provizoriu de Federația Română de Handbal și se așteaptă acum verdictul ANAD&WADA. În plus, Corona Brașov a fost deja exclusă din grupele EHF, acolo unde se calificase după o „dublă" cu o altă echipă din România, Gloria Bistrița. Foarte probabil, jucătoarele care au recunoscut, au colaborat și au ușurat misiunea Comisiei din cadrul ANAD vor beneficia de o suspendare mai mică, însă, aproape sigur, nu vor primi mai puțin de 1 an.

De fapt, WADA e extrem de dură în privința cazurilor în care sângele este manipulat și pedepsele pot ajunge chiar și la 4 ani de suspendare. Orice sancțiune se calculează începând din momentul în care o handbalistă a fost notificată oficial de ANAD. 

Ce risca România dacă ANAD ascundea probele

Imediat cum Agenția Națională Anti-Doping din România a fost avertizată de cazul Brașov și a intrat ulterior și în posesia respectivelor fotografii, aceste probe au fost oferite în sistemul WADA. Iar din acel moment cazul a devenit practic oficial și apoi au și fost notificate jucătoarele pentru a se prezenta la audieri.

În cadrul Federației Române de Handbal a existat chiar o discuție, rămasă în interiorul forului prezidat de Alexandru Dedu, în care ANAD a fost arătat cu degetul că n-a protejat echipa națională de handbal care se pregătea de turneul final. Ce ar fi însemnat dacă ANAD ascunde de WADA respectivele probe?

În cazul, foarte probabil, că agenția mondială ar fi aflat din alte surse, România s-ar fi aflat fix în situația de azi a Rusiei. Care nu a pus la dispoziția WADA probele solicitate și în cele din urmă Rusia a fost exclusă de la Jocurile Olimpice Tokyo 2020 și de la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar 2022. Decizia nu e definitivă, poate fi atacă la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

De ce Rusia nu va rata Euro 2020

A surprins faptul că Rusia va putea să participe la Campionatul European de fotbal din 2020, deși a fost exclusă, din cauza scandalului de dopaj, de la Olimpiada de anul viitor și de la CM din 2022.

Motivul pentru care naționala de la Moscova nu riscă să rateze competiția continentală din vara viitoare e faptul că  regulamentul WADA prevede că excluderea unei țări se produce „la toate competițiile majore la nivel internațional", iar în statut, la categoria competiție majoră, intră doar Jocurile Olimpice și Campionatul Mondial.

Din ianuarie 2021 însă, toate țările vor semna noul regulament WADA, în care se vor adăuga și restul competițiilor.

„M-a șocat să aud de cazul Corona Brașov. Sunt absolut convinsă că fetele de acolo n-au făcut nimic cu premeditare. O cunosc, de exemplu, pe Bianca Bazaliu, n-ar fi făcut niciodată așa ceva dacă ar fi știut că e interzis. Din păcate, indiferent că au știut sau nu, tot fetele vor avea de suferit cel mai mult" 
Isabella Gulden, fostă jucătoare CSM București

„Cazul Corona Brașov ar trebui să ne pună mai mult în gardă pe noi, jucătoarele. Eu oricum eram atentă la ce luam, dar de aici încolo foarte probabil că voi verifica și personal tot ce mi se va da sau mi se va propune" 
Laura Pristăvița, Gloria Bistrița și echipa națională

VEZI ȘI:

Tomas Ryde, interviu exploziv în presa străină: „Ne vânează. Vorbesc cu noi de parcă am fi copii de grădiniță!”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Din dreapta legendarului Patrick Vieira, Dan Șucu și-a prezentat planul în fața fotbaliștilor de la Genoa » Imagini de senzație
Superliga
Din dreapta legendarului Patrick Vieira, Dan Șucu și-a prezentat planul în fața fotbaliștilor de la Genoa » Imagini de senzație
Simona Halep a revenit cu succes pe teren, în Abu Dhabi! Victorie în fața Igăi Swiatek, după 5 game-uri câștigate consecutiv
Tenis
Simona Halep a revenit cu succes pe teren, în Abu Dhabi! Victorie în fața Igăi Swiatek, după 5 game-uri câștigate consecutiv
Viitorul star al naționalei de handbal feminin a României: „Muncesc! Prefer să îmi fie greu la 20 de ani, decât să-mi pară rău la 30!” + marele vis: „Am o poză!”
Handbal
Viitorul star al naționalei de handbal feminin a României: „Muncesc! Prefer să îmi fie greu la 20 de ani, decât să-mi pară rău la 30!” + marele vis: „Am o poză!”

Singurul club de fotbal aflat în atenția lui Ion Țiriac » Fiul miliardarului l-a dat de gol: „A existat mereu o singură dragoste adevărată”

Schema prin care Dan Șucu va pune stăpânire pe Genoa: „Tranzacție în mediu ostil” » GSP are detalii-șoc din culisele negocierilor! Când e așteptat anunțul oficial


Comentarii (12)
noname999
noname999  •  19 Decembrie 2019, 18:17
Postat de ticbis pe 19 Decembrie 2019, 15:32

Nu sunt specialist in materie de dopaj sportiv; totusi, judecand cu bunul-simt si cu logica elementara, daca o procedura medicala de refacere si recuperare fizica NU poate fi DEPISTATA, sub nicio forma, de controalele anti-doping existente la ora actuala, inseamna ca NU se poate pune problema de dopaj. Sa ne intelegem: dopajul este depistat si incriminat in situatiile in care se constata fie substante interzise in organismul sportivilor, in sange, in muschi, in urina, etc, fie in cazul in care se se poate proba ca structura si compozitia genetica a sangelui au fost modificate artificial cu scopul de a trisa intrecerile sportive prin mijloace nesportive. In cazul de fata este vorba despre o procedura de recuperare sportiva care NU MODIFICA si NU IMBUNATATESTE cu absolut nimic structura si compozitia sangelui, doar ii confera o circulatie optima in sistemul sanguin; d-aia nici nu poate fi depistata la antidoping. Nu se baga substante in sange si nici nu e vorba de transfuzii si nici de manipulare a sangelui! Prin urmare, dupa parerea mea, aceasta metoda este absolut valabila si corecta, nici vorba de doping! Doping inseamna NUMAI atunci cand la analizele medicale complexe se pot dovedi anomalii concrete in organism si in sange, cum e cazul meldoniumului, de exemplu!

Tu esti un exemplu de prostalau octogenar!

ticbis
ticbis  •  19 Decembrie 2019, 15:32

Nu sunt specialist in materie de dopaj sportiv; totusi, judecand cu bunul-simt si cu logica elementara, daca o procedura medicala de refacere si recuperare fizica NU poate fi DEPISTATA, sub nicio forma, de controalele anti-doping existente la ora actuala, inseamna ca NU se poate pune problema de dopaj. Sa ne intelegem: dopajul este depistat si incriminat in situatiile in care se constata fie substante interzise in organismul sportivilor, in sange, in muschi, in urina, etc, fie in cazul in care se se poate proba ca structura si compozitia genetica a sangelui au fost modificate artificial cu scopul de a trisa intrecerile sportive prin mijloace nesportive. In cazul de fata este vorba despre o procedura de recuperare sportiva care NU MODIFICA si NU IMBUNATATESTE cu absolut nimic structura si compozitia sangelui, doar ii confera o circulatie optima in sistemul sanguin; d-aia nici nu poate fi depistata la antidoping. Nu se baga substante in sange si nici nu e vorba de transfuzii si nici de manipulare a sangelui! Prin urmare, dupa parerea mea, aceasta metoda este absolut valabila si corecta, nici vorba de doping! Doping inseamna NUMAI atunci cand la analizele medicale complexe se pot dovedi anomalii concrete in organism si in sange, cum e cazul meldoniumului, de exemplu!

vladutz13
vladutz13  •  19 Decembrie 2019, 12:24
Postat de Sergiu Sasu pe 19 Decembrie 2019, 11:32

Of doamne....doar de ar sti jurnalistii astia ca substantele dopante NU se injecteaza intravenos fiindca risti sa faci infarct miocardic.

Eh cum sa nu? toate cazurile de doping prin transfuzii ce sunt?? Sange tratat prin diferite metode, inclusiv prin adaugare de substante si apoi reintrodus in circuit.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează