Articol de Marian Ursescu - Publicat joi, 22 aprilie 2010 00:00
## ♦ Gazeta Sporturilor a petrecut o zi întreagă alături de cea mai bună echipă din România
Echipa din Vîlcea joacă patru meciuri de campionat în 7 zile pentru a avea timp apoi să pregătească în linişte finala Ligii Campionilor
Miercuri, 21 aprilie. La trei zile de la calificarea istorică în finala Ligii Campionilor, jucătoarele de la Oltchim şi-au reluat programul obişnuit. Trebuie să plece la Deva, acolo unde vor juca meciul de campionat cu Cetate Deva, din etapa a 22-a a Ligii Naţionale.
Cum decurge o zi pe drum cu echipa pregătită de Radu Voina? Ce fac "galacticele" Cristina Neagu, Steluţa Luca, Paula Ungureanu şi celelalte handbaliste?
Ora 8:30. Fetele au ajuns deja la Sala Sporturilor "Traian" din Rm. Vîlcea, martora celor mai frumoase clipe din viaţa jucătoarelor de la Oltchim. Intră în vestiar şi se pregătesc pentru primul antrenament al zilei. Azi e şi singurul. Handbalistele se echipează repede, dar nu intră în sală pînă nu mai trag o dată cu coada ochiului în oglinda din holul sălii. Trebuie să arate bine tot timpul.
Ora 9:00. Radu Voina şi secundul Aurelian Roşca le strîng la marginea terenului. Jucătoarele îşi împreună palmele şi strigă tare: "Oltchim!". E salutul care dă semnalul că antrenamentul poate începe. Mişcările de streching şi gimnastica, premerg pregătirea propriu-zisă. Relu Roşca cere apoi fetelor să ia cîte o minge şi să arunce fiecare de pe postul său. Voina face un pariu cu extrema Adriana Nechita.
"La fiecare ratare, faci o rostogolire. Hai mai repede!". Jucătoarea ia mingea, dar din cinci aruncări nu o ratează decît pe ultima. "Hai, hai rostogolire! Ce crezi că glumesc?", rîde cu poftă tehnicianul. După o oră şi 30 de minute toată lumea se strînge din nou la marginea terenului şi se repetă salutul. Valeria Beşe strînge mingile. E de serviciu. Se face cu rîndul şi azi e ziua celei mai temute apărătoare din lotul Oltchimului.
Ora 10:45. Jucătoarele încep să iasă de la vestiar. Cu genţile tîrîndu-le după ele, pregătite ca pentru o deplasare de o săptămînă. Radu Voina le aşteaptă. Patricia Vizitiu are un fes în cap. "E răcită. Nici nu a făcut antrenamentul", explică tehnicianul. Roxana Gatzel are o pungă cu covrigi pe care-i împarte la toată lumea. Unguroaica Gabriela Szucs îşi ia din maşina parcată în vecinătatea autocarului o pernă şi o pătură. "Am nevoie de ele. Avem drum lung", spune blonda. De fapt, fiecare are în autocar pernă şi pătură.
Oana Manea e pusă iar pe şotii. Găseşte un chipiu de poliţist. Şi-l pune în cap şi se duce la şoferul autocarului: "Nea Mircea, amendă! Ai depăşit viteza!", spune pivotul Oltchimului. Apoi imită faptul că dirijează circulaţia. "Oana e senzaţională. Poate imita pe oricine. Cînd atmosfera stă să dea în clocot, o pun pe ea să facă ceva şi toţi ne bine dispunem", subliniază tehnicianul Oltchimului.
Ora 11:00. Autocarul Oltchimului pleacă spre Deva. Fetele şi-au ocupat locurile pe care şi le respectă cu sfinţenie. În spate stau Manea şi Lecuşanu, apoi în faţa lor Ionela Stanca şi Valentina Elisei, Roxana Gatzel şi Mihaela Smedescu, Ada Nechita, Gabriela Szucs şi Cristina Neagu. Pînă în faţă, unde stau masorii, doctorul, antrenorul Radu Voina şi vicepreşedintele Petre Berbecaru. Pe culoar, întinse între scaune, Iulia Puşcaşu, Patricia Vizitiu şi Paula Ungureanu. Sînt cele mai cîştigate. Pot să doarmă liniştite.
Ora 11:45. Fetele îi cer şoferului să oprească la primul PECO. "Nea Mircea, vrem să luăm şi noi ceva de ronţăit, apă", strigă din spate Ionela Stanca. "Nici nu aţi plecat bine şi vreţi să opriţi", le mustră Berbecaru. Pe Valea Oltului, se face un prim popas.
În imediata apropiere a staţiei PECO, două maşini de pompieri, o salvare şi cîţiva poliţişti simulează o acţiune de prim ajutor. E fum în jur, au dat cu fumigene. Cînd pompierii le văd pe jucătoare coborînd, se strîng rapid în jurul lor. "Felicitări, fetelor! Sînteţi mai frumoase ca la televizor!". Se fac poze şi fetele semnează autografe. "Baftă multă! Să dea Dumnezeu să cîştigaţi trofeul! Să le bateţi pe daneze!" e urarea pompierilor şi poliţiştilor.
Ora 12:00. Se continuă drumul spre Deva. Fetele îşi reiau poziţiile. Ucrainencele Pidpalova şi Şimkute ascultă muzică, Talida Tolnai vorbeşte la telefon, la fel şi Vali Beşe. În scurt timp aproape toată lumea doarme. Căpitanul echipei, Steluţa Luca, rezistă cu stoicism. "Mă păstrez pentru hotel. Nu vreau să-mi stric somnul", glumeşte ea.
"Îmi aduc aminte că în Franţa, toate deplasările le făceam cu autocarul. Şi erau distanţe, nu glumă. De la Selestat la Bordeaux erau 1.200 de kilometri. Şi plecam în dimineaţa meciului. Făceam 14 ore pe drum! Crezi că mai erau buni de ceva jucătorii. Dar nu ai ce face. Nu eram antrenor la un club bogat", spune Radu Voina.
Ora 2:30. Autocarul Oltchimului ajunge la Sebeş. "În cinci kilometri, la Petreşti, oprim. Luăm masa la nea Simi, aşa cum facem mereu cînd mergem în Ardeal", dezvăluie Petre Berbecaru. Nea Simi îşi aşteaptă oaspeţii cu vişinată şi cu masa pusă. Intră mai întîi în cramă, unde Radu Voina gustă din cîrnaţii puşi la uscat.
"Ce bucurie ne-aţi făcut duminică. Au oprit şi unguroaicele de la Gyor să mănînce la noi, sîmbătă, în drum spre Vîlcea. Nu am văzut niciodată o echipă mai tristă! I-am rugat şi pe ei cu ţuică, vişinată, dar nu am vrut. Le-am spus că oricum se duc degeaba, Oltchim va cîştiga. În româneşte însă, nu m-au înţeles decît româncele din echipă", povesteşte patronul localului.
Platourile cu gustări reci sînt pregătite. Brînza, cîrnaţii şi ceapa sînt la mare căutare. "Mai vrem zacuscă!", cer fetele. Apoi vine şi ciorba cu găluşte. E făcută special din păsări de curte. "Asta le place fetelor, respectăm tradiţia", spune vicepreşedintele Berbecaru.
Ora 3:15. Fetele se ridică de la masă. Mai stau în jurul autocarului la soare. Ada Nechita găseşte o bicicletă la poarta restaurantului şi îşi exersează aptitudinile de ciclist. "De cînd nu am mai mers pe bicicletă, nici nu mai ştiu să merg! Se descurcă binişor. Adina Fiera şi Narcisa Lecuşanu au găsit un căţel lăţos, negru-negru. Îi dau să mănînce, dar cîinele e sătul. Radu Voina dă apoi startul de plecare.
Ora 16:50. Oltchimul ajunge la Deva. Se cazează la hotelul "Deva", unde camerele sînt deja pregătite, fetele îşi iau doar cheile. Se ştiu perechile: Luca-Lecuşanu, Elisei-Ungureanu, Manea-Fiera, Pidpalova-Şimkute, Stanca-Puşcaşu, Nechita-Han, Tolnai-Szucs, Smedescu-Beşe, Neagu-Vizitiu. Cele două lifturi ale hotelului devin neîncăpătoare pentru bagajele mari ale fetelor. Radu Voina anunţă programul: "La ora 19:30 ne vedem la masă. Pînă atunci aveţi odihnă!"
Ora 19:55. După ce mănîncă la cină cîte o salată bulgărească şi o pulpă dezosată, fetele au program liber. Se plimbă zece minute în jurul hotelului şi apoi urcă în camere. Îşi intră în rol masorii Adrian Ionescu şi Marian Truşcă. Radu Voina le anunţă pe fete că mai au un antrenament înaintea meciului de campionat cu Cetate Deva. "După antrenament voi anunţa şi cele patru fete care nu joacă!", spune Voina.
Ora 22:00. Fetele se retrag în camere. Se mai uită la TV, vorbesc pe internet acasă şi se bagă la somn. Adorm cu gîndul la meciurile cu Viborg, care se apropie încet, dar sigur. "Avem o şansă mare, vrem să profităm de ea. Ne-am îndeplinit obiectivul, acela de a juca finala Ligii Campionilor, dar vrem să ne îndeplinim şi visul de a cîştiga trofeul", spune Iulia Puşcaşu.
Meciurile pe care le mai are de disputat Oltchim în campionat
Azi, ora 18:00 Cetate Deva-Oltchim
Sîmbătă, ora 11:00 HC Zalău-Oltchim
Luni, ora 17:00 HCM Baia Mare-Oltchim
Miercuri ora 18:00 Oltchim-Rapid Bucureşti
Returul e pe 15 mai, de la ora 20:45
Federaţia Europeană de Handbal a comunicat ieri data exactă şi orele de disputare pentru dubla manşă a finalei Ligii Campionilor, la feminin. Dacă pentru jocul tur, danezii au căzut repede de acord cu televiziunea care va transmite meciul, oprindu-se pentru 8 mai, de la ora 17:15 (ora României), Oltchimul nu s-a înţeles cu reprezentanţii ProTV şi a fost nevoie de medierea EHF. Clubul vîlcean a dorit ca finala să se dispute pe 16 mai, iar televiziunea pe 15 mai, de la ora 20:30. Pînă la urmă, s-a ajuns la un compromis şi meciul de la Bucureşti se va juca pe 15 mai, de la ora 20:45.
Chartere pentru suporteri
Asaltaţi de numărul mare de doritori care vor să însoţească echipa în Danamarca, pentru meciul de la Herning, din 8 mai, reprezentanţii Oltchimului au anunţat că le vor pune la dispoziţie curse charter, care vor costa 350 de euro. "Mai sînt de pus la punct cîteva aspecte, dar cert e că se va pleca în dimineaţa meciului şi întoarcerea va fi seara, imediat după meci. În preţul transportului intră şi biletul de intrare la meci", a declarat vicepreşedintele clubului, Petre Berbecaru.
Cerere imensă de bilete
Deşi tichetele pentru returul de la Bucureşti nu au fost tipărite, nestabilindu-se încă nici preţul de intrare, oamenii se interesează deja cum pot să intre în posesia unui bilet la finală. "Totul se va şti cel mai probabil de lunea viitoare. Pînă atunci am primit sute de telefoane prin care oamenii vor să-şi rezerve loc la finală", a declarat Berbecaru.
### Gazeta Sporturilor a petrecut o zi întreagă alături de cea mai bună echipă din România
Echipa din Vîlcea joacă patru meciuri de campionat în 7 zile pentru a avea timp apoi să pregătească în linişte finala Ligii Campionilor
Miercuri, 21 aprilie. La trei zile de la calificarea istorică în finala Ligii Campionilor, jucătoarele de la Oltchim şi-au reluat programul obişnuit. Trebuie să plece la Deva, acolo unde vor juca meciul de campionat cu Cetate Deva, din etapa a 22-a a Ligii Naţionale.
Cum decurge o zi pe drum cu echipa pregătită de Radu Voina? Ce fac "galacticele" Cristina Neagu, Steluţa Luca, Paula Ungureanu şi celelalte handbaliste?
Ora 8:30. Fetele au ajuns deja la Sala Sporturilor "Traian" din Rm. Vîlcea, martora celor mai frumoase clipe din viaţa jucătoarelor de la Oltchim. Intră în vestiar şi se pregătesc pentru primul antrenament al zilei. Azi e şi singurul. Handbalistele se echipează repede, dar nu intră în sală pînă nu mai trag o dată cu coada ochiului în oglinda din holul sălii. Trebuie să arate bine tot timpul.
Ora 9:00. Radu Voina şi secundul Aurelian Roşca le strîng la marginea terenului. Jucătoarele îşi împreună palmele şi strigă tare: "Oltchim!". E salutul care dă semnalul că antrenamentul poate începe. Mişcările de streching şi gimnastica, premerg pregătirea propriu-zisă. Relu Roşca cere apoi fetelor să ia cîte o minge şi să arunce fiecare de pe postul său. Voina face un pariu cu extrema Adriana Nechita.
"La fiecare ratare, faci o rostogolire. Hai mai repede!". Jucătoarea ia mingea, dar din cinci aruncări nu o ratează decît pe ultima. "Hai, hai rostogolire! Ce crezi că glumesc?", rîde cu poftă tehnicianul. După o oră şi 30 de minute toată lumea se strînge din nou la marginea terenului şi se repetă salutul. Valeria Beşe strînge mingile. E de serviciu. Se face cu rîndul şi azi e ziua celei mai temute apărătoare din lotul Oltchimului.
Ora 10:45. Jucătoarele încep să iasă de la vestiar. Cu genţile tîrîndu-le după ele, pregătite ca pentru o deplasare de o săptămînă. Radu Voina le aşteaptă. Patricia Vizitiu are un fes în cap. "E răcită. Nici nu a făcut antrenamentul", explică tehnicianul. Roxana Gatzel are o pungă cu covrigi pe care-i împarte la toată lumea. Unguroaica Gabriela Szucs îşi ia din maşina parcată în vecinătatea autocarului o pernă şi o pătură. "Am nevoie de ele. Avem drum lung", spune blonda. De fapt, fiecare are în autocar pernă şi pătură.
Oana Manea e pusă iar pe şotii. Găseşte un chipiu de poliţist. Şi-l pune în cap şi se duce la şoferul autocarului: "Nea Mircea, amendă! Ai depăşit viteza!", spune pivotul Oltchimului. Apoi imită faptul că dirijează circulaţia. "Oana e senzaţională. Poate imita pe oricine. Cînd atmosfera stă să dea în clocot, o pun pe ea să facă ceva şi toţi ne bine dispunem", subliniază tehnicianul Oltchimului.
Ora 11:00. Autocarul Oltchimului pleacă spre Deva. Fetele şi-au ocupat locurile pe care şi le respectă cu sfinţenie. În spate stau Manea şi Lecuşanu, apoi în faţa lor Ionela Stanca şi Valentina Elisei, Roxana Gatzel şi Mihaela Smedescu, Ada Nechita, Gabriela Szucs şi Cristina Neagu. Pînă în faţă, unde stau masorii, doctorul, antrenorul Radu Voina şi vicepreşedintele Petre Berbecaru. Pe culoar, întinse între scaune, Iulia Puşcaşu, Patricia Vizitiu şi Paula Ungureanu. Sînt cele mai cîştigate. Pot să doarmă liniştite.
Ora 11:45. Fetele îi cer şoferului să oprească la primul PECO. "Nea Mircea, vrem să luăm şi noi ceva de ronţăit, apă", strigă din spate Ionela Stanca. "Nici nu aţi plecat bine şi vreţi să opriţi", le mustră Berbecaru. Pe Valea Oltului, se face un prim popas.
În imediata apropiere a staţiei PECO, două maşini de pompieri, o salvare şi cîţiva poliţişti simulează o acţiune de prim ajutor. E fum în jur, au dat cu fumigene. Cînd pompierii le văd pe jucătoare coborînd, se strîng rapid în jurul lor. "Felicitări, fetelor! Sînteţi mai frumoase ca la televizor!". Se fac poze şi fetele semnează autografe. "Baftă multă! Să dea Dumnezeu să cîştigaţi trofeul! Să le bateţi pe daneze!" e urarea pompierilor şi poliţiştilor.
Ora 12:00. Se continuă drumul spre Deva. Fetele îşi reiau poziţiile. Ucrainencele Pidpalova şi Şimkute ascultă muzică, Talida Tolnai vorbeşte la telefon, la fel şi Vali Beşe. În scurt timp aproape toată lumea doarme. Căpitanul echipei, Steluţa Luca, rezistă cu stoicism. "Mă păstrez pentru hotel. Nu vreau să-mi stric somnul", glumeşte ea.
"Îmi aduc aminte că în Franţa, toate deplasările le făceam cu autocarul. Şi erau distanţe, nu glumă. De la Selestat la Bordeaux erau 1.200 de kilometri. Şi plecam în dimineaţa meciului. Făceam 14 ore pe drum! Crezi că mai erau buni de ceva jucătorii. Dar nu ai ce face. Nu eram antrenor la un club bogat", spune Radu Voina.
Ora 2:30. Autocarul Oltchimului ajunge la Sebeş. "În cinci kilometri, la Petreşti, oprim. Luăm masa la nea Simi, aşa cum facem mereu cînd mergem în Ardeal", dezvăluie Petre Berbecaru. Nea Simi îşi aşteaptă oaspeţii cu vişinată şi cu masa pusă. Intră mai întîi în cramă, unde Radu Voina gustă din cîrnaţii puşi la uscat.
"Ce bucurie ne-aţi făcut duminică. Au oprit şi unguroaicele de la Gyor să mănînce la noi, sîmbătă, în drum spre Vîlcea. Nu am văzut niciodată o echipă mai tristă! I-am rugat şi pe ei cu ţuică, vişinată, dar nu am vrut. Le-am spus că oricum se duc degeaba, Oltchim va cîştiga. În româneşte însă, nu m-au înţeles decît româncele din echipă", povesteşte patronul localului.
Platourile cu gustări reci sînt pregătite. Brînza, cîrnaţii şi ceapa sînt la mare căutare. "Mai vrem zacuscă!", cer fetele. Apoi vine şi ciorba cu găluşte. E făcută special din păsări de curte. "Asta le place fetelor, respectăm tradiţia", spune vicepreşedintele Berbecaru.
Ora 3:15. Fetele se ridică de la masă. Mai stau în jurul autocarului la soare. Ada Nechita găseşte o bicicletă la poarta restaurantului şi îşi exersează aptitudinile de ciclist. "De cînd nu am mai mers pe bicicletă, nici nu mai ştiu să merg! Se descurcă binişor. Adina Fiera şi Narcisa Lecuşanu au găsit un căţel lăţos, negru-negru. Îi dau să mănînce, dar cîinele e sătul. Radu Voina dă apoi startul de plecare.
Ora 16:50. Oltchimul ajunge la Deva. Se cazează la hotelul "Deva", unde camerele sînt deja pregătite, fetele îşi iau doar cheile. Se ştiu perechile: Luca-Lecuşanu, Elisei-Ungureanu, Manea-Fiera, Pidpalova-Şimkute, Stanca-Puşcaşu, Nechita-Han, Tolnai-Szucs, Smedescu-Beşe, Neagu-Vizitiu. Cele două lifturi ale hotelului devin neîncăpătoare pentru bagajele mari ale fetelor. Radu Voina anunţă programul: "La ora 19:30 ne vedem la masă. Pînă atunci aveţi odihnă!"
Ora 19:55. După ce mănîncă la cină cîte o salată bulgărească şi o pulpă dezosată, fetele au program liber. Se plimbă zece minute în jurul hotelului şi apoi urcă în camere. Îşi intră în rol masorii Adrian Ionescu şi Marian Truşcă. Radu Voina le anunţă pe fete că mai au un antrenament înaintea meciului de campionat cu Cetate Deva. "După antrenament voi anunţa şi cele patru fete care nu joacă!", spune Voina.
Ora 22:00. Fetele se retrag în camere. Se mai uită la TV, vorbesc pe internet acasă şi se bagă la somn. Adorm cu gîndul la meciurile cu Viborg, care se apropie încet, dar sigur. "Avem o şansă mare, vrem să profităm de ea. Ne-am îndeplinit obiectivul, acela de a juca finala Ligii Campionilor, dar vrem să ne îndeplinim şi visul de a cîştiga trofeul", spune Iulia Puşcaşu.
Meciurile pe care le mai are de disputat Oltchim în campionat
Azi, ora 18:00 Cetate Deva-Oltchim
Sîmbătă, ora 11:00 HC Zalău-Oltchim
Luni, ora 17:00 HCM Baia Mare-Oltchim
Miercuri ora 18:00 Oltchim-Rapid Bucureşti
Returul e pe 15 mai, de la ora 20:45
Federaţia Europeană de Handbal a comunicat ieri data exactă şi orele de disputare pentru dubla manşă a finalei Ligii Campionilor, la feminin. Dacă pentru jocul tur, danezii au căzut repede de acord cu televiziunea care va transmite meciul, oprindu-se pentru 8 mai, de la ora 17:15 (ora României), Oltchimul nu s-a înţeles cu reprezentanţii ProTV şi a fost nevoie de medierea EHF. Clubul vîlcean a dorit ca finala să se dispute pe 16 mai, iar televiziunea pe 15 mai, de la ora 20:30. Pînă la urmă, s-a ajuns la un compromis şi meciul de la Bucureşti se va juca pe 15 mai, de la ora 20:45.
Chartere pentru suporteri
Asaltaţi de numărul mare de doritori care vor să însoţească echipa în Danamarca, pentru meciul de la Herning, din 8 mai, reprezentanţii Oltchimului au anunţat că le vor pune la dispoziţie curse charter, care vor costa 350 de euro. "Mai sînt de pus la punct cîteva aspecte, dar cert e că se va pleca în dimineaţa meciului şi întoarcerea va fi seara, imediat după meci. În preţul transportului intră şi biletul de intrare la meci", a declarat vicepreşedintele clubului, Petre Berbecaru.
Cerere imensă de bilete
Deşi tichetele pentru returul de la Bucureşti nu au fost tipărite, nestabilindu-se încă nici preţul de intrare, oamenii se interesează deja cum pot să intre în posesia unui bilet la finală. "Totul se va şti cel mai probabil de lunea viitoare. Pînă atunci am primit sute de telefoane prin care oamenii vor să-şi rezerve loc la finală", a declarat Berbecaru.